Sølv og svart har lenge vært svært populære farger på biler, og toppet salgsstatistikkene.

Men noe har skjedd det siste året, og nå seiler hvite biler forbi de mørke og sølvfargede.

BMW mener avdøde Apple-sjef Steve Jobs har «skylden» for at hvitt er den nye bestselgeren.

Kjøleskap og bad

– Før var hvitt ensbetydende med kjøleskap og fliser på badet. Men Apple har de siste årene gjort hvitt til en verdifull farge, mener sjefen for farge og materialvalg hos BMW Designworks, Sandy McGill.

Den første iPoden, lansert i 2000, var hvit. På samme tid lanserte Apple hvite bærbare maskiner, og flere Appleprodukter er i dag tilgjengelig i hvitt.

Flere andre produsenter har kastet seg på den hvite bølgen, og valg av farge på mobil og datamaskin påvirker også hvilken farge vi velger på bilen, mener BMW.

Svart holder seg i Europa

I fjor klatret hvit opp som den mest populære fargen i Nord-Amerika. 20 prosent av de solgte bilene var hvite. I Asia ligger hvitt på en andreplass, rett under sølvfarget.

I Europa holder fortsatt svart stand som mest populær, men ser man bilsalget i verden under ett, stikker hvit av med seieren.

– Den mest solgte fargen hos oss er svart metallic, men vi ser stadig flere velger mørk beige og gråtoner, sier kommunikasjonsansvarlig Jan Erik Haugen hos den norske Volkswagenimportøren Harald A. Møller.

Haugen noterer også at sølv er litt på vei ned, og er enig i at hvitt kan være en tøff bilfarge:

– Jeg tror hvitt er populært av flere grunner, men hvitt får frem mange designelementer på de litt barskere variantene våre. Sorte detaljer mot hvit blir litt tøffere, synes Jan Erik Haugen.

Følg oss på Facebook!

Sølv, svart eller hvit? Hvilken farge synes du er finest på biler? Debattér saken!