Tall fra forsikringsselskapet Codan viser at 15 prosent av mennene og fem prosent av kvinnene som ble spurt har kjørt med promille i Norge.

Eldre bilførere topper statistikken, og problemet er større på landet enn i de største byene.

I Oslo opplyser seks prosent av de spurte at de har kjørt med promille, mens tallene for dem som bor i landlige omgivelser er 15 prosent.

Men her er en god nyhet:

Store mørketall

Ifølge Codan er det grunn til å tro at mørketallene er store, og at mange har kjørt med promille dagen derpå.

En undersøkelse fra 2013 viser at 52 prosent av de spurte ventet med å kjøre bil til mellom 12 og 24 timer etter at de hadde drukket, mens 23 prosent kjørte mellom seks og 12 timer etter siste drink.

Se stor oversikt over ferielandenes promillegrenser:

Hele 12 prosent oppga at de kjørte bil mellom én og fem timer etter siste glass, mens 13 prosent ikke visste hvor lang tid det hadde gått.

Folkehelseinstituttet opplyser at gjennomsnittsnordmannen forbrenner 0,15 promille i timen. Det vil si at en mann på 96 kilo som drikker én hel flaske vin frem til midnatt, fremdeles har en promille på over 0,2 klokken 10 neste dag.

Sommeren er verst

Samtidig viser tall fra utrykningspolitiet at det ikke anmeldes flere rusførere i desember enn hva som er tilfellet i sommermånedene.

I 2014 anmeldte politiet 28 prosent flere rusførere i sommermånedene enn hva de gjorde i julebordsmåneden desember.

bilsak nett PROMILLE 02.jpg

UPs klare råd er å la bilen stå om du er usikker på om du kan kjøre etter at du har drukket.

Denne uken har også politiet økt kontrollinnsats mot rus. Om man kjører med en promille over 0,2, blir førerkortet beslaglagt, samtidig som det vanker store bøter.

Strafferammen for promillekjøring er fengsel i inntil ett år.

Flere relevante artikler: