Ifølge tall fra Europeiske Reiseforsikring skades i underkant av 200 nordmenn seg i trafikkulykker i utlandet hvert år.

1. Flere dropper beltet

Nordmenn er flinke til å bruke bilbelte, hele 97 prosent bruker det ifølge tall fra Statens Vegvesen. Men noe skjer med oss når vi kjører bil i utlandet.

Ni prosent dropper å bruke bilbeltet dersom de er i land der bilbeltebruken ikke er så vanlig som i Norge.

— Det virker som sol og ferie gjør at fornuften tar litt pause, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Bruk av bilbeltedramatisk reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40-50 prosent for fører og forsetepassasjer.

2. Og vi dropper hjelmen

MC- og moped-kjørere er mer utsatt enn bilister i trafikken. Og mange som blir skadd har kjørt uten hjelm og/eller beskyttende påkledning.

— Trafikkulykker er blant de vanligste grunnene til at nordmenn omkommer eller blir hardt skadd i utlandet, opplyser Emma Elisabeth Vennesland, informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring i en pressemelding.

3. Barna er oftere dårligere sikret

Vi blir stadig flinkere til å sikre barna riktig i bilen. Men også her slurver vi mer når vi reiser på ferie.

Tidligere undersøkelser har vist at bare seks prosent har med barnestol hjemmefra - de fleste satser på å leie på stedet. Men det er ikke nødvendigvis så lurt, seter kan ha en annen og dårligere sikkerhetsstandard enn vi har i Norge, og ofte er prisen stiv.

En annen utfordring er at mange charterselskaper ikke har barnesikring på bussene fra og til flyplassene. Trygg Trafikk anbefaler ikke å bruke vanlig topunktsbelte på barn.Hvis bussen ikke har trepunktsbelte skal du ikke bruke bilpute på barnet, da er det bedre uten puten.

SIKRE BARNA. Sikkerheten er kanskje ekstra viktig å huske på når man reiser med små barn. Foto: nadezhda1906/MICROSTOCK

Les også:

4. Vi kjører mer i fylla

Nordmenn er strengere på fyllekjøring hjemme enn i utlandet.

I både Frankrike, Italia og Spania drikkes det gjerne vin eller øl til lunsj. Ifølge Europeiske Reiseforsikrings store Reiseundersøkelse oppgir 12 prosent at de «ikke helt tar avstand» fra å drikke litt og deretter kjøre.

Også undersøkelser alkovett-foreningen Av-og-til har gjennomført viser at nordmenn har langt lavere terskel for å fyllekjøre når vi er på ferie.

— Det er bekymringsfullt hvis de gode holdningene legges igjen hjemme i Norge. Fyllekjøring kan føre til alvorlige ulykker og dermed få store konsekvenser for flere enn de som kjører i ruspåvirket tilstand. Det gjelder enten du er på ferie eller hjemme i Norge, sa leder av Av-og-til, Kari Randen, til oss tidligere i sommer.

5. Men vi er flinkere fotgjengere

Samtidig viser det seg at vi er flinkere til å ta forholdsregler når vi beveger oss til fots i utlandet.

— Nordmenn på tur i utlandet er ekstra forsiktig i fotgjengerfeltene, venter på grønn mann og sjekker at det er klart før gaten krysses. Dette er klok oppførsel, sier Vennesland i en pressemelding.

Kilder: Trygg Trafikk, Europeiske Reiseforsikring, Statens Vegvesen, Aftenposten

Mer om ferietiden: