Kraftig fall i antall nyregistreringer

Antall nyregistreringer falt kraftig på Sørlandet i november. Nedgangen fra november i fjor er på hele 24,1 prosent. Også for landet som helhet har det vært en sterk reduksjon i forhold til november 2018.

Publisert: Publisert:

Nissan Leaf selger fortsatt godt, på topp i Kristiansand i november og på tredjeplass så langt i år. Her leveres nye Leaf til Sørlandets Bilsenter. Foto: Tor Mjaaland

  • Tor Mjaaland

Likevel går det mot et godt bilår med omtrent like mange nye biler som i 2018. Takket være høyt salg i årets ti første måneder, er det så langt i år registrert bare 35 færre nye biler i Kristiansand distrikt enn i de 11 første månedene av fjoråret. Totalt har det blitt registrert 4388 nye biler hittil i år i Kristiansand.

– Det er flere forklaringer på nedgangen, sier Terje Jochumsen, leder av Vest-Agder Bilbransjeforening.

– For det første har det vært en omlegging av registreringsdataene i november, noe som har ført til en viss reduksjon i tallene. For det andre har det vært en god del biler som ikke har vært leveringsklare før i desember og for det tredje holder mange fabrikanter igjen elbiler til etter årsskiftet, sier Jochumsen.

Terje Jochumsen, leder av Vest-Agder Bilbransjeforening, sslår fast at produsentene holder igjen elbiler til etter årsskiftet for å innfri nye EU-krav. Foto: Tor Mjaaland

EU-krav

Når det gjelder det siste, så skyldes det strengere EU-krav på utslipp neste år. Da skal gjennomsnitt CO2-utslipp være på 95 gram per kilometer. For å unngå bøter i milliardklassen, blir elbilsalget svært viktig for bilprodusentene.

– Mange har kjøpt nye elbiler i november men får de ikke levert før over nyttår, forklarer Terje Jochumsen.

Dermed gikk også elbilandelen ned i november og endte på 31,7 prosent i Kristiansand. For Norge totalt ble elbilandelen på 36,8 prosent i november.

Leaf på topp

Volkswagen vant knepent på nybilstatistikken lokalt, en bil foran Toyota. Hakk i hæl fulgte BMW og Volvo. Blant enkeltmodellene er det en «gammel traver» som igjen ypper seg. Elektriske Nissan Leaf har gjennom flere år vært enten på topp eller høyt opp på salgsstatistikken. Nå er konkurrentene mange, men Leaf slår dem alle i november med nye 22 biler, to foran VW Golf der 19 av 20 var elektriske. På tredjeplass følger Audi e-tron, en bil som selger svært godt for tiden og som kommer til å slå kraftig til på nybilstatistikken på nyåret. Audi har også lansert en ny utgave av e-tron, denne gang som sportback.

Etter 11 måneder av året, har de to store – Volkswagen og Toyota – begge hatt en beskjeden nedgang i registreringstallene. Jaguar er suverent på topp takket være nye I-Pace med en økning på nesten 600 prosent, men også Tesla og Hyundai går til værs takket være populære elbiler. Volvo har så langt ikke elbiler å tilby, men imponerer med en økning på 37,5 prosent i forhold til fjoråret.

Publisert: