— Et objekt som veier halvannen kilo veier 45 kg ved en kollisjon i 50 km/t. Dersom kollisjonen finner sted i 100 km/t har objektet firedoblet vekten sin fra dette. En liten hund kan tilsvare vekten av en liten elefant, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

En løs vinflaske eller Ipad i bilen blir potensielle dødsfeller ved en bråstopp. Nå i påsketrafikken er vi ekstra utsatt for ulykker på norske veier.

— Vi ser at det ofte ikke er kollisjonen i seg selv som har gjort den største skaden, men bagasjen i bilen som er pakket feil og gjenstander som ikke er sikret, opplyser skadeleder i Dnb, Anne Stine Eger Mollestad.

Skadeleder i DnB, Anne Stine Eger Mollestad advarer mot løse gjenstander i bil. Foto: Dnb

Flere skader i påsken

Mollestad ser en klar økning av skadesaker i utfartsdagene i påsken sammenlignet med resten av året. Hun sier at forsikringsbransjen registrerte hele 36,5 prosent flere ulykker under påskeutfarten i 2012 sammenlignet med året ellers. Bare fredagen før palmesøndag ble det registrert 1050 ulykker kontra gjennomsnittstallet for mars samme året, som var 810. — Omfanget av ulykkene er merkbart større på disse dagene. Bilene er pakket til randen, og folk er ivrige på å komme seg av gårde.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at påsketrafikken i fjor krevde seks liv i trafikken, og 15 personer ble hardt skadd. Tilsvarende tall for 2011 var fem omkomne og 22 hardt skadde. Påsketrafikken har de siste fem årene i gjennomsnitt krevd 5 liv og 20 har blitt hardt skadd.

Løse gjenstander

Engebretsen i NAF har sett mange tilfeller der en dødsulykke er direkte forårsaket av løse gjenstander i bil.

Jan Ivar Engebretsen i NAF ser altfor mange feilpakkede biler i påsken. Foto: NAF

— I ett tilfelle mistet sjåføren livet grunnet en pc som lå i baksetet da bilen bråstoppet. I en annen ulykke var det matvareposer i baksetet som forårsaket dødsfallet til to personer. Hadde pc'en og matvarene stått på gulvet istedet, kunne det utgjort forskjellen mellom liv og død.

Han kan også vise til eksempler der løse dyr i bilen har gjort stor skade.

— I ett tilfelle hoppet en katt ned under pedalen.

Engebretsen ser mye feilpakking av biler når de skal rydde opp etter trafikkulykker. Han forteller at skader forårsaket av løse gjenstander er lett gjenkjennelig.

— Vi ser alt som ligger igjen i kupeen etter ulykker. I tillegg etterlater bagasje som har kommet med stor kraft bakfra enorme belastningsskader på seteryggene og ikke minst store indre skader hos passasjerene.

Ta det med ro!

Simen Sunde, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, forteller at slurvete pakking er et typisk feriesyndrom.

— Hele familien er i bilen, ungene skal ha med drikke og underholdning, samt hattehyller blir lagringsplass for alskens småting på turen.

Han sier at folk også blir mer slurvete med sikkerheten.

Påsktetrafikken fører med seg både ulykker, køer og utålmodige ferielystne nordmenn Foto: NTB Scanpix

— Noen mennesker bruker ikke belte i baksetet, noe som gjør at de ikke bare risikerer sitt eget liv, men også livene til sjåfør og passasjerer foran seg.

Han anbefaler alle og planlegge turen godt når man skal pakke slik at man minsker risikoen for ulykker.

— Ta det rolig - du har ferie. Følg køen og unngå stress. Unngå unødvendige forbikjøringer. Kjørefarten ligger nesten på fartsgrensen selv på de største utfartsdagene, selv om det på enkeltstrekninger kan være full stopp. Det er lite å spare på å kjøre forbi.