Interessen for grilling har aldri vært større, og tiden da kun pølser og kjøttstykker hadde æren av å bli grillmat, er for lengst forbi.

Nå legger vi nesten hva som helst på risten. Og tursesongen er slett ikke over.

BØR BLI VARM: En bra bærbar kullgrill får raskt opp varmen. Foto: Jonas Ekstr√∂mer/TT

— September er en fantastisk turmåned! Bruk lyse, fine ettermiddager til å utforske lokalmiljøet, og fyll hverdagen med gode øyeblikk, sier Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening.- Det er så deilig å ta søndags-, mandags- eller onsdagsmiddagen ute i det fri. Sats på enkle retter som kan lages på grill eller stormkjøkken. Eller varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos, foreslår hun.

Til grillen minner hun om at de fleste typer kjøtt og fisk, og de fleste grønnsaker, egner seg. Og hvorfor ikke prøve å fiske fisken selv?

— Etter hvert som bladene blir gule og lufta blir kaldere, er det bare å kle litt ekstra på seg, så kan grillsesongen vare til langt utpå høsten, sier Bakke.

Avstand viktig

Fordelene med å ha en bærbar kullgrill er flere.

SMAK: En kullgrill kan bidra med mye god smak. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den gir et bedre resultat enn engangsgrill, er snillere mot miljøet og får raskt opp varmen. Caroline Åkerstam, som er soussjef på restauranten Grill i Stockholm, har selv en bærbar, og hun synes den er praktisk, fleksibel og tar lite plass.— Man får frem mye smak med en slik grill, og den fyller mange funksjoner, sier hun.

Ved kjøpet bør man tenke på at det skal være passelig mye plass mellom risten og bunnen av grillen, slik at det kommer inn nok luft og man dermed får effektiv forbrenning.

Det er også en fordel av grillen har stabile bein, sånn at det ikke blir for varmt under og tar fyr i gresset.

Grillforbud: Hvor farlig er det egentlig å grille på balkongen?

Varierende resultat

Flere av grillene i testen blir raskt varme, men kapasiteten og bærbarheten er ulik.

De to dyreste modellene er stabile og gir et proft helhetsinntrykk, men er tunge å bære.

Grillen Weber Go-Anywhere presterer klart best. Med en jevn glød og et veldig godt grillresultat blir Weber testens vinner.

Vekten er et minus, men den er likevel lettere å ta med seg en del av de andre modellene, ettersom den kan løftes i lokket.

VARME: En bra bærbar kullgrill får raskt opp varmen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

De billigste grillene er enkle å bære med seg, men de har absolutt ikke like bra kapasitet.På delt sisteplass finner vi Biltema og Axley.

Biltemas modell kan man ikke flytte på i det hele tatt mens den er varm, og fargesjiktet på materialet faller av i flak etter én grilling.

I Axleys produkt får vi ikke plass til noe særlig kull, dessuten triller kullstykker gjennom risten i bunnen og lager brennmerker.

Er man ute etter et mer varig produkt, må man rett og slett betale litt mer.

Trender

Caroline Åkerstam har merket seg skandinavenes sans for grillmat, og hun mener også at noen tydelige trender preger nordiske måltider.

— Vi spiser mye tapasinspirert mat, altså småretter av alle sorter. Ber man til middag, starter man kanskje grillen og setter skåler med tilbehør på bordet, slik at gjestene kan velge sine egne favoritter, sier hun.

Takket være alle matlagingsprogrammene på tv tør folk å teste mer avanserte retter enn tidligere. Hva vi velger å grille varierer, men Caroline Åkerstam ser mer spennende kombinasjoner av kjøtt og grønnsaker enn tidligere.

Resultatene:

Best i test: Weber, Go-Anywhere

Weber.jpg Foto: Produsenten

Veiledende pris: 749 kronerType: Porselensemaljert lokk og underdel

Vekt: 5 kilo

Størrelse: 37 x 53 x 31 cm

Grillområde: 41 x 25 cm

Funksjoner: Ventiler i bunn/lokk, bein kan felles inn

Poeng

Kvalitet: 5

Kapasitet: 5

Bruk: 3

Totalsum: 4,3

  • Stabil. Beina kan låses fast. Utmerket grillresultat.

— Ganske tung. Tar lang tid å montere.

Landmann, Piccolino

Landmann.jpg Foto: Produsenten

Veiledende pris: 299 kronerType: Rund kullgrill med emaljert lokk/bunn

Vekt: 3 kilo

Størrelse: 41 X 37 X 37 cm

Grillområde: 37 cm

Funksjoner: Justerbare ventiler, grilltang.

Poeng

Kvalitet: 4

Kapasitet: 2

Bruk: 5

Totalsum: 3,7

  • Veldig lett å bære. Praktisk lokk. Bra tilbehør.

— Bruker lang tid på å bli varm. Langt mellom kull og gitter.

LotusGrill, 34 cm

LotusGrill.jpg Foto: Produsenten

Veiledende pris: 1269 kronerType: Batteridrevet grill i stål og plast

Vekt: 3,7 kilo

Størrelse: 23,5 cm høy, 34 cm

Grillområde: 32 cm

Funksjoner: Beskyttelsesveske, tenngel og batteri

Poeng

Kvalitet: 4

Kapasitet: 3

Bruk: 2

Totalsum: 3,0

  • Røykfri. Trenger lite kull. Blir ikke varm på utsiden.

— Håpløs å bære. Mest varme i midten.

Clas Ohlson, grillbøtte

clas2.jpg Foto: Produsenten

Veiledende pris: 129 kronerType: Minigrill med bein, grill i krom.

Vekt: 1,25 kilo

Størrelse: 22,5 X 27 X 27 cm

Grillområde: 27 cm

Funksjoner: Ventilhull langs kanten.

Poeng

Kvalitet: 3

Kapasitet: 2

Bruk: 3

Totalsum: 2,7

  • Veldig mobil. Enkel å montere. Lav pris.

— Lite grillområde. Bruker lang tid på å bli varm.

Biltema, kulegrill

Biltema.jpg Foto: Produsenten

Veiledende pris: 99,90 kronerType: Emaljert, kuleformet grill og askefanger

Vekt: 2 kilo

Størrelse: 36,5 X 35,5 X 28 cm

Grillområde: 35 cm

Funksjoner: Ventiler i lokk og bunn.

Poeng

Kvalitet: 2

Kapasitet: 4

Bruk: 1

Totalsum: 2,3

  • Stor grillrist. Lav pris.

— Umulig å flytte på. Malingen faller av. Ustabil.

Axley, kullgrill

Axley.jpg Foto: Produsenten

Veiledende pris: 149 kronerType: Avlang grill med bein som kan felles inn

Vekt: 2,7 kilo

Størrelse: 29 X 50 X 29 cm

Grillområde: 36 X 27 cm

Funksjoner: Ventiler i lokk og bunn, sidehåndtak.

Poeng

Kvalitet: 2

Kapasitet: 2

Bruk: 3

Totalsum: 2,3

  • Enkel å transportere. Lav pris.

— Kullet lager brennmerker i materialet. Bakken blir varm. Bruker mye kull.

Les mer: