— Gjør det beste ut av det du har. Ikke puss opp badet, sier Silje Heggø, eiendomsmegler i Eiendomsmegler1. Hva bør du vurdere før du selger leiligheten din? Se Heggøs tips i videoen!

- Det er ikke så viktig hvordan møblene ser ut. Man skal vise frem arealet og mulighetene, sånn at flest mulig klarer å se for seg hvordan det kan se ut i boligen, sier Heggø.

Det anbefales at man tar ned dolokket og fjerner tannbørstene før boligfotografen kommer. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— «Alt skal være hvitt! Alt skal være likt!», tenker mange. Tørr å bruke farger, tørr å være litt annerledes, legger hun til.Hennes erfaring er at noen av dem som skal selge leilighet er «fantastisk flinke» til å style boligen litt selv, mens andre hyrer stylister før bilder skal tas til annonser og folk kommer på visning.

Ta bort disse tingene før fotografen kommer

Heggø anbefaler at man ikke tar bort altfor mange ting og møbler. Dette er noen av hennes tips:

— Fjern alle personlige bilder, familiebilder og lignende.

— Skjul ledninger og kabler til TV og media. Har du store høyttalere? Ta dem bort.

— Bruk heller store pynting enn mange små.

— Har du peis? Gjør klart til opptenning.

— Ta bort sko og jakker fra gangen.

— Er boligen liten? Fjern gulvteppene.

— På kjøkkenet kan du ta bort kjøkkenmaskiner som brødrister, kaffemaskin og lignende. Det samme med alt som måtte stå oppå kjøkkenskapene. Sett heller frem krydderplanter, kokebøker eller krukker med kaffe eller pasta.

— Ta bort det meste som står på gulvet på barnerommet.

— På badet bør du ta bort badevekten, skittentøyskurven, dobørsten og alle såper.

Eiendomsmegleren anbefaler at man rydder bort overflødige ting fra kjøkkenbenken. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Feil som bør fikses

Hjelper boligstyling egentlig på salget? Ja, mener Gorm Kunøe, førstelektor ved Institutt for markedsføring på BI.

— Målet er at de som kommer å ser boligen ønsker å bo der. Man elsker jo sin egen bolig, mylderet av personlige bilder av barn og barnebarn, og nipset samlet i løpet av et langt tid, tepper og rare farger på veggene. Prøv å få til en nøytral «look», sier Kunøe.

Han synes folk tenker feil. At de tenker at det ikke gjør noe at kjøkkenfrontene henger og dingler, at flisene på badet er løse. Men Kunøe mener bestemt at slikt bør fikses.

Kunøe sammenligner forberedelse av en bolig før salg med en pyramide. I boligstylingspyramiden består den nederste etasjen av rydding og vasking, i etasjen over ligger retting av åpenbare feil som løse fliser og hull i døren. Etasjen over inneholder noen nye møbler, maling og litt investering. I den øverste etasjen finner man boligstylisten.

- Har man for mye fokus på interiør, fremfor å ha fokus på mulige feil og mangler ved boligen?

— Feil og mangler skal man opplyse om. Hvis varmekablene går i stykker, så sier man ikke at det er varmekabler. Hvorfor legger vi betydning i noe som ikke betyr noe? Som slitte tepper. Sånn er vi. Man forelsker seg altså i en leilighet i løpet av minutter. Så viser det seg etterpå at varmekablene er gåene, badet må bygges på nytt, sier Kunøe.

_Følg oss på twitter, @synnehm

Følg oss på Instagram, @boligoghjem_

**Les også:

- Fotografene må ta ned dosetet og re opp sengene**

Disse feilene kan du finne i din egen bolig – før det er for sent

«Det skal se ut som om noen bor her. Og det skal helst være noen kule folk»

Satser på styling i et tregt marked