Tall fra Prognosesenteret, som overvåker forbrukermarkedet, viser at nordmenn er «best» i Europa nok en gang, og at vi øker fra i fjor.

De har sett på renovering, ombygging og tilbygg, og kommet til at det – i tillegg til å være ulikheter på landsbasis – er store forskjeller på menn og kvinner:

— Menn er mest opptatt av pris og kvalitet ved valg av produkter, mens kvinner legger mest vekt på design ved produktvalg, opplyser partner og siviløkonom Kåre Elnan.

Verdenskjent ryddeguru:

Midt-Norge bruker minst

Gjennom snart 25 år i Prognosesenteret har Elnan opparbeidet bred erfaring med å gjennomføre forskjellige utredninger og analyser.

«I fire av ti tilfeller er det kvinnen og mannen som i fellesskap tar initiativ til å gjøre noe med egen bolig, mens kvinnen og mannen hver for seg tar initiativ i to av ti tilfeller. Jo nærmere beslutning vi kommer, jo nærmere står vi hverandre,» skriver Elnan på Prognosesenterets blogg.

Dette er beløpet nordmenn i gjennomsnitt bruker på ombygging, renovering og tilbygg, fordelt på landsdel:

  • Nord-Norge: 76.000 kroner

  • Midt-Norge: 58.000 kroner

  • Vestlandet: 68.000 kroner

  • Innlandet: 84.000 kroner

  • Sørlandet: 68.000 kroner

  • Oslo-regionen: 67.000 kroner

— Vi prøver å få frem de regionale forskjellene, og har gjort dette siden 1978. Undersøkelsen gjøres hvert kvartal, sier partner og bygningsingeniør hos Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye.

Vi bruker 70 milliarder i 2016

— Selv om tidene er usikre, ser vi at beløpet nordmenn bruker på oppussing og vedlikehold nærmer seg 70 milliarder kroner. Det vil vokse to-tre prosent fremover. Men så skal man huske at dette ikke bare er kos og gøy og moro. Det er nødvendighet.

OPPUSSINGSSTATISTIKK: Nordmenn bruker mye penger på husene sine, viser tall fra Prognosesenteret og Bjørn Erik Øye. Foto: Paal Audestad

Man må vedlikeholde for et visst antall kroner i året. Hvis man bare skulle holdt bygningsmassen i Norge ved like, hadde vi kanskje bare brukt 40 milliarder, sier Øye.

Dermed er det «bare» 40 milliarder nordmenn bruker på estetikk og fornying. Det gjør oss likevel til europamestere.

I fjor var Tyskland på andreplass, men nå har Finland og Danmark gått forbi dem. Femteplassen innehas av italienerne.

— Det er jo et konsum som handler om hobby og interesse her. Vi pusser opp oftere enn vi må. Vi driver også med estetikk. Det man gjør oftest i Norge er det som synes; maling innvendig når man skifter møbler, for eksempel, sier Øye.

Et ti år gammelt kjøkken er «gammelt»

Det har også skjedd en endring over tid med tanke på rommenes betydning for nordmenn.

— Nå bruker vi mye penger på kjøkken, fordi teknologien utvikler seg. Det handler om nye maskiner som kommer og slike ting. Det har skjedd veldig mye med funksjonalitet også. Et kjøkken som er ti år er egentlig litt gammeldags. Det har vært et voldsomt teknologisprang akkurat her , sier Øye.

NYTT HVERT 10. ÅR? - Et kjøkken som er ti år er egentlig litt gammeldags. Det har vært et voldsomt teknologisprang, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Breadmaker / Shutterstock / NTB scanpix

Dermed bytter nordmenn kjøkken langt oftere enn de må, og slik går pengene ut.

— Badet har gjennomgått en del tekniske krav. Norske bad har også blitt større. Det er ikke bare intimitet og vask av kropp vi driver med lenger. Vi vil ha et rom med flere funksjoner. Dette styrer oss til å bruke mer penger på dette rommet også, sier Øye.

Paret tok en stor sjanse da de kjøpte det primitive huset i vannkanten:

Nå kommer miljøfokuset

For mange nordmenn er det å pusse opp en hobby. Og vi pusser ikke opp for å vise oss frem for andre. Vi liker rett og slett å ha det bra og fint rundt oss for vår egen del og bygger reder deretter.

— Men hvorfor bruker de aller mest penger i Nord-Norge og Innlandet?

— Den kjedelige forklaringen er at der er det størst boliger. Det er ikke sånn at de er fantastisk mye mer opptatt av oppussing. Men de flytter mindre på seg. I stedet pusser de opp og bygger på. Husk også på at det er større slitasje langs kysten, som gir utslag for Nord-Norge, sier Øye.

Han tror det neste blir at vi bruker penger på å gjøre boligene mer miljøvennlige.

— Nå kommer miljøfokuset og energisparing. Norge har jo satt seg visse klimamål fremover. Hvis man skal ha disse tallene opp nå, må man ta tak i byggene og boligene. Da kan det komme positive bidrag som kan gi en god miljøgevinst. Dette med miljø er i tiden. Fokuset øker. Men så er det ingen gulrøtter ennå. Når de kommer begynner nordmenn å bruke penger på dette, tror Øye.

Opptatt av oppussing? Da bør du sjekke ut disse sakene:

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem