Hvert år oppstår det brann eller branntilløp i rundt 70 vaskemaskiner, tørketromler eller oppvaskmaskiner i norske hjem. Det viser gjennomsnittstall fra brannstatistikken til Direktoratet for Samfunnssikkerhet for årene 2016, 2017 og 2018.

Pernille Bjørnstad er en av dem som har opplevd dette i eget hjem. I begynnelsen av mai i år ble hun og familien brått vekket av uling fra de seriekoblede røykvarslerne i boligen i Hedmark, som består av familiens eget hjem, samt to utleieleiligheter.

– Jeg var ganske i ørska da alarmsentralen ringte og fortalte at sensoren til røykvarsleren i kjellerleiligheten hadde oppdaget røyk. Det var veldig skremmende, men heldigvis fungerte alarmen som den skulle og det var redningen, som til daglig jobber som kommunikasjonsrådgiver hos Elsikkerhet Norge.

Alle apparater som går på strøm, kan være potensielle brannkilder. Men likevel er sjansen større for at hvitevarer, som bruker relativt mye strøm og utsettes for ulike påkjenninger som varme, fuktighet, vibrasjoner, støv og lo, kan ha større sannsynlighet for brann enn mindre apparater. Her vises en utbrent vaskemaskin. Foto: Ken Uno Sannerhaugen / Elsikkerhet Norge

Vasket tøy om natten

Brannvesenet kom raskt til unnsetning, tok seg inn i utleiedelen i kjelleren. Den var helt røyklagt.

– Heldigvis hadde leietakeren også våknet og var i sikkerhet, sier Bjørnstad.

Brannvesenet oppdaget fort at røykutviklingen kom fra badet. Det var tre mulige kilder, enten taklampen, en vegghengt varmeovn eller vaskemaskinen

– Alle produktene så med første øyekast normale ut, men da brannvesenet åpnet den litt eldre og lite brukte vaskemaskinen, sto røyken ut. Den var blitt satt på om kvelden, forteller hun.

Innsiden var helt svidd. Ifølge brannetterforsker Ola Rasch i Elsikkerhet Norge, var det en diode i kretskortet som hadde blitt varm.

– Dette kunne virkelig ha gått ille. Så det er med god grunn at vi fraråder folk å bruke vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin om natta, sier han.

Norsk brannvernforening er og tydelige på at man aldri bør sette på apparater som dette rett før man går til sengs. Ikke fordi det er noe større risiko for brann i vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel om natten enn om dagen, men rett og slett fordi det tar lengre tid å reagere når man sover.

– Skulle det skje noe mens man sover eller når man ikke er hjemme, har man ikke kontroll over apparatet som er i gang, og kan ikke reagere raskt, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Bræin Faaberg i Norsk brannvernforening.

Vaskemaskinen som står i den ene utleieleiligheten til Pernille Bjørnstad begynte å brenne en natt i mai. – Det var veldig skremmende, men heldigvis fungerte de seriekoblede røykvarslene som de skulle og det var redningen, sier hun. Foto: privat

Jo mer strøm, jo større brannfare

Alle apparater som går på strøm, kan være potensielle brannkilder. Men likevel er sjansen større for at det blir branntilløp i hvitevarer, som bruker relativt mye strøm og utsettes for ulike påkjenninger som varme, fuktighet, vibrasjoner, støv og lo, enn de minste, enkleste apparatene. For i tillegg til å dra mye strøm, består de også av mye elektronikk, varmeelementer, vifter og motorer som kan forårsake brann.

– Det kan være lurt å tenke på at apparater som trekker mye strøm har en generell høyere sannsynlighet for brann enn apparater som trekker lite strøm, sier Faaberg.

Det kan være vanskelig å oppdage med det blotte øyet om et apparat er slitt eller delvis ødelagt; og dermed har større brannfare. Likevel er det noen ting du kan undersøke, ifølge kommunikasjonsrådgiveren.

Det ene er om apparatet har synlig skader eller tegn til misfarging. Det kan nemlig tyde på feil.

– Du kan også kjenne om apparatet blir uvanlig varmt – det kan også medføre brannfare og bør undersøkes før du bruker det igjen, sier hun.

Skadede apparater og ledninger bør alltid byttes ut, eller bli undersøkt av fagfolk. Dessuten bør du være nøye med å alltid følge bruksanvisning for bruk og vedlikehold, oppfordrer hun.

– Ikke bruk apparater til andre formål enn de er tiltenkt. Dessuten er det også et godt råd å alltid følge veiledningen til apparatet.