De første juleblomstene mange kjøper, kanskje allerede tidlig i november, er ofte hvite asalea, svibler og juleroser.

Asalea

Asalea er en lettstelt juleblomst. Så lenge du husker å vanne den rikelig, og ikke lar den stå tørr for lenge, vil den blomstre i mange uker og kan fint kjøpes allerede tidlig i november. Blir den stående tørr over flere dager kan blomsterknoppene fort tørke inn og falle av. Pass likevel på at den ikke blir stående i vann.

Selv pleier jeg å løfte med meg planten i vasken, lar vannet renne gjennom potta og setter den tilbake når den har rent fra seg.

Har du i tillegg er litt kjølig sted du kan sette den om natten vil du få igjen for det. Asalea er dessuten allergivennlig.

Asalea er en lettstelt juleblomst, men trenger rikelig med vann. Foto: Privat

Julestjerne

Kanskje den juleblomsten flest opplever å ikke lykkes med. Men passer du på noen få viktige ting, trenger du ikke ha grønne fingre for å få den til. Det aller første du må huske, er å pakke den godt inn når du kjøper den hvis du skal frakte den utendørs. En kort tur ut i bilen i minusgrader er nok til å ta knekken på en julestjerne.

Den er heller ikke noe glad i å stå i kald trekk, så ikke plasser den i nærheten av dører og vinduer som åpnes ofte.

Mari Halvorsen er gartner og bruker fritida på egne hageprosjekter, men får ikke gjort så mye med Ida (1) og Elias (4) på slep. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Hageland

I motsetning til Asalea skal julestjernen ha mye mindre vann. Ofte og lite vann er best. Er potta veldig tung er det kanskje allerede for sent, og har bladene begynt å henge kan det være vanskelig å redde den. Julestjerne er også kjent for å være allergiversting, men et lite tips er å knipe bort den lille gule blomsten i midten.

Juleroser

Min favoritt! Så nydelig og elegant. I utgangspunktet er julerose, eller Helleborus, en flerårig uteplante, men mange ønsker også å bruke denne innendørs.

Setter du en vanlig hvit julerose innendørs vil den fort få gule blader. Se heller etter den varianten uten bladverk, for denne holder seg mye bedre innendørs.

Se etter den varianten uten bladverk, for denne holder seg mye bedre innendørs.

Den er likevel glad i å stå litt kjølig, så den kan med fordel plasseres litt kaldt på natten for å forlenge levetiden. Å vanne en julerose riktig er ganske enkelt. Den liker ikke å tørke for lenge, men sier fint i fra med å henge litt med hodet hvis du har glemt å gi den vann.

Både asalea og julerose kan med fordel stå litt kjølig om natten for å forlenge levetiden. Foto: Privat

Amaryllis

Amaryllis er noe av det enkleste du kan ha. Det som derimot kan være litt vanskelig er å få den til å blomstre akkurat til jul om du kjøper den veldig tidlig. Trøsten er at den er dekorativ i alle stadier, fra løk til spire til knopp til blomst.

Amaryllis vokser fortere jo mer lys, varme og vann den får, så ønsker du å bremse veksten kan du plassere den mørkt og kjølig. Du vil kanskje oppleve at den strekker seg mot lyset og vokser skjevt, men det er bare å rotere potta litt underveis for å unngå at den vokser i én retning. I utgangspunktet trenger ikke amaryllis vann før den står i knopp.

Svibler

Om mulig enda enklere enn amaryllisen. Den er også som regel veldig billig, og noe mange kjøper flere ganger frem mot jul. Selv syns jeg faktisk svibelen er finest før den blomstrer. Trenger nesten ikke stell i det hele tatt, og skal ha lite vann.

Det som er så fint med svibelen er at du kan bruke den på så mange måter. For eksempel kan du surre den inn i mose, eller fjerne alt av jord og sette røttene i vann, eller bare helt enkelt sette den i en liten potte.