Badeender og andre badedyr kan være fulle av sykdomsframkallende mikroorganismer, viser en fersk internasjonal studie.

For etter å ha målt bakterieinnholdet fra innsiden av 19 badeleker, samlet inn fra fem forskjellige husholdninger, fant forskerne fra EHT Zürich, Swiss Federal Insitute of Aquatic Science and Technology og University of Illinois flere sykdomsframkallende bakterier.

De fant blant annet legionella og Pseudomonas, som begge kan skape alvorlige infeksjoner hos mennesker. De fant også bakterier som kan føre til øye, øre og tarminfeksjoner.

I studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Biofilms and Micobiomes, påpeker forskerne at det ikke var vannet i seg selv som førte til bakterieveksten. Forklaringen lå heller i materialene badelekene var laget av, eller forurensingskilder som såpe, urin og svette.

– Det var relativt store forskjeller i bakterievekst, noen hadde flere sykdomsframkallende bakterier enn andre, sier mikrobiolog og hovedforfatter av studien, Lisa Neu til nyhetsbyrået AP. Materialet viste seg å være årsaken til forskjellene. Noen materialer viste seg å oftere få bakterievekst enn andre.

– Materialer som frigjør karbon, kan være mat for bakteriene. Slik var det i de badelekene der materialene var laget av polymerer av lav kvalitet.

De badelekene som besto av polymerer av høy kvalitet, frigjorde mindre karbon. Det er med på å redusere sjansen for at det dannes bakterie- og soppvekst i badeendene, sier hun. Reingjøre, desinfisere og tørke For å unngå sykdomsframkallende badeleker, anbefaler forskerne forbrukere å kjøpe produkter som er laget av materialer med høy kvalitet.

Et annet forebyggende tiltak, kan være å reingjøre, desinfisere og så tørke badelekene regelmessig.

– Det gjør du ved å vaske plastdyrene i for eksempel oppvaskmaskinen. Deretter desinfiserer du dem med en blanding av 1,25 dl klor per 3,5 liter med vann. La de ligge i blandingen i fem minutter, skyld dem så grundig og la dem få lufttørke, tipser Carolyn Forte, leder av reingjøringslaboratoriet ved Good Housekeeping Institute.

Hvor ofte du gjør dette, avhenger av hvor ofte barna bruker badelekene. Bruker de dem hver dag, for eksempel, bør du reingjøre minst en gang i uka, mener hun.

– Og pass på at du ikke lar badeendene ligge i vann eller lar dem få ligge med vannrester inni seg mellom badeøktene. Da er det større sjanse for bakterievekst.