Det aller meste ferdigmalte listverk, dører og vinduer leveres i Egghvit, Bomull eller andre benevnelser på de gulhvite fargene 0502-Y/S 0502-Y. I lang tid har dette vært en selvfølge og ganske uproblematisk, men med dagens fargetrender setter fargen sine begrensninger.

– Dette er ikke en nøytral hvitfarge, i motsetning til hva mange tror. Det er en ganske komplisert hvitfarge, som bare passer med den ene halvdelen av fargesirkelen. Velger man en hvitfarge med gult i på tak og lister, er man i utgangspunktet låst til de varme fargene på veggene, sier fargeekspert Dagny Thurman-Moe

Den hvite veggen er malt med hvit uten gult, Sne/S 0500-N, som står fint mot den blå veggen og det gråblå gulvet. Foto: Foto: IFI

Les også Les bloggen til Pia

Til trendfarger som blått, blågrønt, grønt, og mange varianter av grått og greige, er Egghvit/Bomull ikke en god farge, og den vil oppleves som gul og skitten.

Det sikre valget

– Mal heller listene med en ren hvitfarge, uten gult: S 0500-N. Da stiller du helt fritt til å velge de farger du vil på veggene, og listverk og tak vil uansett oppleves hvitt, tipser Thurmann-Moe.

Les også Slik lager du et enkelt stuebord

Stadig flere produsenter av dører, vinduer og listverk begynner nå å levere produkter i denne rene, hvite nyansen. Har du allerede gulaktige lister som du ønsker å kvitte deg med, er det ikke et større problem enn at de kan males.

– Det er litt jobb å male der og da, men med en nøytral hvitfarge som S 0500-N har man en hvitfarge man kan beholde i årevis, så jeg tviler på at noen vil angre, sier hun.

Designer Halvor Bakke er heller ikke noen stor fan av Eggehvit. – Det er helt standard i nye leiligheter, men det er nesten ingen som egentlig vil ha det.

Den hvite veggen er malt med hvit uten gult, Sne/S 0500-N, som står fint mot den blå veggen og det gråblå gulvet. Foto: Foto: IFI

Ikke like bastant

Nina Klæboe Mørkve, Fargesjef Jotun A/S er ikke like bastant når det gjelder Eggehvit som Bakke og Thurman-Moe.

-Hvitfarger kan være utrolig vanskelig å forstå seg på. De evner å skifte uttrykk i stor grad da de lett påvirkes av andre farger og materialer rundt seg. For majoriteten av oss, betyr jo det i de fleste tilfeller da ofte detaljer som lister, vinduer, dører og tak nettopp er hvite. Hvitfargen på disse detaljene evner altså å vippe en hel veggfarge ut av spill, – og i samme øyeblikk også endre uttrykk selv, sier Klæboe Mørkve.

Hvis man velger vegger i grå og greige fargene som har vært svært populære de siste årene, bør en i følge Klæboe Mørkve kanskje styre unna gylne hvittoner som 1452 Bomull og 1001 Egghvit.

-Inntil kjøligere nøytrale grå og greige farger anbefaler vi derfor å bruke en renere hvittone som 9918 Klassisk Hvit, sier hun, og legger til at det samtidig er viktig å huske på at de fleste produsentene av dører, vinduer og listverk i dag stort sett benytter 1453 Bomull som sin standard hvit. Man ønsker ikke å mikse disse med 9918 Klassisk Hvit, da vil det ferdigmalte hvite i Bomull se veldig gult ut inntil.

Hun mener det da er viktig å finne frem til gråtoner og gråbeige toner som faktisk fungerer til nettopp Bomull og Egghvit.

– Man må bare gå bort fra det kjølige og greige, og bevege seg mer over på de gylne grå og lune grå fargene, forklarer hun. Da er farger som de gylne grå 1973 Antikkgrå, 1032 Grå Harmoni og de lune grå 10679 Washed Linen og 394 Varmgrå spesielt populære.

Mest solgte farge

Men når det er sagt så mener Klæboe Mørkve at det finnes mange farger hvor Bomull og Egghvit er en bedre kombinasjon enn den rene hvite 9918 Klassisk Hvit.

– Rene hvittoner kan fort oppleves litt hardt og kaldt mot lyse, gylne beigetoner og lyse gylne gråtoner for å nevne noen. Da hender det disse fargene får et litt grønnlig skjær over seg. Mange ønsker jo også å omgi seg med en myk hvittone når de velger hvitt på alle veggene, da er Egghvit og Bomull favoritter hos mange. For faktisk er det fortsatt slik at at 1001 Egghvit fortsatt er Norges desidert mest solgte farge!

Klæboe Mørkve tror likevel det er en riktig vei å gå ar flere leverandører velger å endre sin standard på dører og listverk til for eksempel 9918 klassisk hvit.

-Absolutt. Her står det definitivt en stor kundegruppe klar.

NB! Deler av innholdet er hentet fra ifi.no

Har du tips til ting vi bør skrive om? Tips oss