– Jeg sier det bare rett ut: Det er kun tiss, bæsj og dopapir som skal ned i toalettet, sier Kjell Einar Liane, driftsleder i Kristiansand kommune.

For ribbefettet legger seg ikke bare på lårene. Det trives minst like godt i rørene, og er like vanskelig å få bort som de ekstra julekiloene.

– Man tenker kanskje at det ikke er så farlig å skylle ned litt varme rester fra julemiddagen toalettet, men så kjølner det på vei ned i ledningsnettet og fester seg langs og i bunnen av rørene.

Der blir det liggende, og etter hvert bygger fettlaget seg større og større.

– Etter hvert som fettet fester seg så krymper røret mer og mer inn i diameter. Så risikerer spesielt de som bor nederst på ledningsnettet å få kloakk opp i kjelleren. Det er kjedelig uansett, men kanskje spesielt surt om det skjer i jula, fortsetter Liane.

I jula lages det mer fet mat enn ellers i året, og da blir det ekstra viktig å huske på at restene ikke må skylles ned i vasken eller toalettet. Foto: NTB scanpix

Dyr fornøyelse

Han stipulerer at Kristiansand kommune bruker rundt 5–6 millioner kroner i året på å spyle og vedlikeholde rørnettet i kommunen, og selv om mye av arbeidet er rent vedlikehold, er ikke Liane redd for å rette en oppdragende pekefinger mot dem som er litt for slepphendte over toalettskåla.

– Skrap av alle middagsrester og kast det i den bruke dunken! Vi har 150 pumpestasjonen i Kristiansand, og hvis det er et gjentakende problem at det tetter seg i noen områder, sender vi i første omgang ut en melding til husstandene om at de må skjerpe seg.

Men hvem som må betale selve regningen for tette rør, avhenger av hvor på rørnettet det tetter seg.

– Hvis det er på det kommunale nettet, så tar kommunen regningen. Men dersom det tetter seg i folks private rør, enten det er fra vasken eller toalettet, må de selvsagt betale selv, minner han om.

Raskere tett i vasken

Avløpsrøret på kjøkkenet er mindre i diameter, og dermed tetter det seg raskere. Sven Erik Flaa er rørlegger hos Rørlegger Egeland, og sier at fettet i julematen er rørenes verste fiende.

– Dersom det er rester igjen på tallerkenen eller i gryter og du skyller dette i vasken, havner det en del fett ned i rørene. Det legger seg som en hinne i bunnen av rørene, og det bør man for all del unngå. Dermed gjelder det holde både vask og toalett mest mulig fri for fettete julemat.

– Når det først har tettet seg, må man ringe rørleggeren. Men et godt tips for å forebygge tette rør, i tillegg til å ikke skylle nedi fettet, er å la det renne glovarmt vann rett ned i avløp på kjøkkenet et par-tre minutter omtrent en gang i måneden.

Tommelfingerregelen, uansett om det gjelder kjøkkenvasken eller toalettet, er å ikke helle nedi noe som ikke løser seg opp.

– Noen kaster til og med rekeskall i toalettet, og da risikerer man rotter i septiktanken. Våtservietter, filler, bind og også en del servietter løser seg ikke opp, og er også med på å tette, forklarer Egeland men trøster med at det er ganske sjelden at det tetter seg plutselig. Man får som regel et forvarsel.

– Hvis det begynner å klukke eller boble fra rørene, er det et signal om at det er i ferd med å bli litt tett. Da er det smart å få en rørlegger til å se på det, anbefaler han.