Hjemme hos Carola Edwardsen i Bærum er stueveggene dypgrønne. Kjøkkenøya er dekket med messing, også kjøkkenvasken og knottene på kjøkkenet er i messing.

En konjakkfarget skinnstol, tapet med overdimensjonert blomstermønster og blomstervaser i terrakotta er andre tegn på at Edwardsen har et svært trendy hjem, skal vi tro trendekspertene på hva som blir ettertraktet i 2016. De velger treplater der det normalt er gips, eller fliser:

— Vi startet å tegne leiligheten for to år siden. Da jeg sa jeg skulle ha messing, sa folk: Hæ? Og nå er det helt riktig, det er litt rart, sier Edwardsen, som jobber i interiørbutikk til daglig.

Edwardsen glir rett inn blant det Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) kaller befolkningens trendsettere, de som velger mørke farger, mens vi andre nølende prøver oss frem med små kontraster eller tviholder på hvitt, grått eller caffe latte.

TAPET: Stormønstret tapet, gjerne med mønstre fra naturen, er noe IFI tror vi vil se mer av. Edwardsen har forstørrede peoner på en av veggene. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Administrerende direktør i IFI Bjørg Owren har, sammen med 20 leverandører av gulv, maling og tapet, forsøkt å definere trender fram mot 2017, og å forstå hva vi forbrukere vil ønske å kjøpe mer av.Her er noen stikkord:

  • Stormønstret tapet, gjerne med mønstre fra naturen

  • Mørke gulv

  • Gyllent metall

  • Møbler med 60-tallsdesign

  • Myke materialer, mer gardiner

  • Grønt i ulike nyanser

  • Potteplanter

— Et hovedtrekk i innredningene er: Bort med mye og smått, nå er det store og få ting som gjelder, sier Owren.

JUJU: Edwardsen har fått tak i en håndlaget og fargesterk juju-hatt fra Sør-Afrika, som hun bruker som veggpryd. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Trygg grønn

Fargeekspert Dagny Thurman-Moe foretrekker å snakke om fargebølger fremfor targetrender.

— De forskjellige fargenes popularitet beveger seg i bølger. Noen er lange og brede, mens andre er korte og spisse. Vi er nå på vei inn i en tid hvor det er nye nøytrale farger på vei inn i hjemmene våre, og det er blått, blågrønt og grønt, sier hun.

SKINN: Konjakkfarget lær vil du trolig se mer av i 2016, det samme med mørkere farger i interiøret. Stolen er kalt Saddle, og er designet av Angell, Wyller & Aarseth. Christoffer Angell er Edwardsens ektemann. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Hun ser gode grunner for at grønt vil være i ekstra fokus den kommende sesongen.— Det er en enkel farge å lykkes med, og alle de store produsentene lager nå nye grønntoner i høyt tempo. Både blått og grønt er veldig trygge valg, begge har en såkalt lang og bred bølge, som vil si at de vil holde seg relevante i ca. ti år fremover.

Nå er det på tide å gjøre det du har utsatt!

Når vi får disse fargene på veggene, blir det igjen enklere å tilføre andre farger, siden kontrasten ikke blir så sterk og hard som den blir mot hvite eller grå vegger.

LETTVEKT: Såkalt lettvektsdesign, med enkle, praktiske løsninger, blir trendy. Her Benjamin Huberts Ripple-bord. Foto: Layerdesign

Konjakkfarget skinn er en annen «farge» som styrker seg.— Og den ER klassisk, så igjen, et veldig trygt alternativ. Den funker på alt fra større møbler til mindre ting, som puffer og spisestuestoler.

ROSA: Fargerike har kåret rosa til årets farge 2016. Gult er med som støttespiller. Foto: Fargerike

Hvitt og grått har nådd toppen av sine bølger, og er på en sakte ferd nedover.— De vil fortsatt være å se i hjemmene våre i flere år fremover, men vil, som alt annet, til slutt bli oppfattet som veldig umoderne, tror Thurman-Moe.

I tillegg har du alle de andre fargene.

— De varme fargene, som rødt, oransje og gult, som kommer i veldig mange nyanser, fra sennep til sitron, har begynt sitt inntog på detaljer og møbler, men etter hvert også i større grad på veggflater, sier hun.

GLOBAL INSPIRASJON: Gradient coffee table, designet av Eli Chissick, trekkes frem av Pej-gruppen som eksempel på globale inspirasjonskilder. Foto: Efrat Kuper, Eli Chissick
ORGANISK: Armadillo lamp, designet av Selvaggia Armani, trekkes frem av Pej-gruppen som et eksempel på en trendretning i år. "Former må fremstå nedtonede og organiske for å frembringe lyset og det sensitive uttrykk", mener trendinstituttet. Foto: Selvaggia Armani

Selskapet Akzo Nobel, representert i Norge med Nordsjö-maling, har kåret gullaktig okerfarge til årets farge for 2016, mens fargehandelkjeden Fargerike har landet på rosa.

Myke verdier

Owren mener vi er inne i et livsstilsskifte, fra «vi ønsker å bevise for andre hvem vi er» til «vi ønsker å ha det bra med familie og venner».

— Fellesskap, nærhet og omsorg er gode, gamle verdier som igjen blir mer styrende. Linjer, mønstre og materialer blir mykere, noe som gjenspeiler en livsstil der vi reder for kos og felles hygge, sier hun.

ORGANISK: Armadillo lamp, designet av Selvaggia Armani, trekkes frem av Pej-gruppen som et eksempel på en trendretning i år. "Former må fremstå nedtonede og organiske for å frembringe lyset og det sensitive uttrykk", mener trendinstituttet. Foto: Selvaggia Armani
ÅRETS FARGE: Akzo Nobel/Nordsjö har kåret Ochre Gold som årets farge i 2016. Foto: Nordsjö / Akzo Nobel / IFI Foto: Nordsjö/Akzo Nobel/IFI

Myke materialer som ull, lin og velur vil øke i popularitet, det samme vil gyllent metall – gull, messing og bronse – fortsette å gjøre. Vi vil også ha «mykere» lyd. Har du testet vår nye tjeneste?

— Den minimalistiske stilen med store, rene flater førte med seg mye romklang; nå oppdager flere at det er lite kos og hygge i nakne rom. Dette kompenseres med tepper, tekstiler og andre taktile materialer som demper og luner. Bokhyllene, som ble erklært utrendy i 2014, er på vei inn igjen, sier hun.

En annen trend fram mot 2017 er økt bevissthet om godt kvalitetshåndverk.

LYST OG LETT: Leaning Bench, designet av Izabela Boloz, er ifølge Pej-gruppen et eksempel på lettvektsdesign, en av tendensene i 2016. Foto: Conor Trawinski, Izabela Boloz

— Vi smykker oss gjerne med «kortreist og ekte». Men det er et stort dilemma at vi forventer å få kvalitet billig, mener Owren.Carola Edwardsen, på sin side, har samlet designting over flere år, og ventet et halvt år på å få nøyaktig den sofaen hun ønsket seg.

— Jeg vil heller bruke penger på kvalitet enn å kjøpe «fastfood»-interiør, sier hun.

Bli med inn i dette fargerike huset:

Tendensen til å knytte sosiale fellesskapsverdier til hjemmet, kjenner hun seg igjen i. Hun føler grønnfargen omfavner henne, og at kjøkkenøya mot stuen gir større mulighet for kontakt med gjester, fremfor å stå med ryggen til folk.

— Jeg er fornøyd med hvordan vi har løst det i forhold til hvordan vi lever, med mye sosial kontakt. Vi har skapt et hjem der vi kan være sammen, sier hun.

Terrakotta, skinn og lyst tre

Det skandinaviske, privateide trendinstituttet Pej-gruppen ser tre viktige tendenser i 2016. Den første kaller de «essens i livet».

ØSTERSSOPP: MYX-lampen, designet av Jonas Edvard, består av plantefibre og sopp-mycelium. Etter to-tre uker kan du høste østerssopp. Soppfibre er et av materialene som skal bli trendy i 2016. Foto: Jonas Edvard

— Den skandinaviske forbrukers fokus er stilt inn på å finne det essensielle ved livet. Dette kan blant annet oppnås i form av naturlige sansepåvirkninger, sier Pernille Kirstine Møller, Trend Manager i Pej-gruppen.Råmaterialer, bambus, blonder, sopp- og hampfibre, farget skinn og lys bøk og ask er stikkord her.

Se, denne nydelige saken om fugler i hagen!

Den andre tendensen kaller de «globale inspirasjonskilder», knyttet til at verden er vevd tettere sammen enn noensinne.

— Inspirasjon til innredning finnes derfor i all verdens kulturtradisjoner. Det handler om å finne kjernen av disse, men med et streif av nordisk minimalisme, omtanke og ansvar.

TERRAKOTTA: Et av materialene den danske Pej-gruppen tror vi vil se mer av i 2016, er terrakotta. Her design av Brunno Jahara. Foto: Alex Batista, Jahara Studio

Terrakotta, lin, bambus, silkechiffon, semsket og annet skinn er aktuelle materialer innenfor denne retningen.Den tredje tendensen i år kaller de «lettvektsdesign», med enkelhet og praktiske løsninger.

— Et lys går gjennom lettvektsmaterialene, og dette skaper en rolig atmosfære. Former må fremstå nedtonede og organiske for å frembringe lyset og det sensitive uttrykket. I tillegg kommer overflater som er transparente og reflekterende, og som skaber vakre symbioser i det lette interiøret, sier Møller.

Glass, organza (tynt, gjennomsiktig stoff), sateng, lettvektsmetall og lette og lyse tresorter hører til.

FARGESTERKT: Blått, blågrønt og grønt er de nye nøytrale fargene, og blir viktige farger flere år fremover. Både tak og vegger på soverommet hos Edwardsen er malt blå. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Har du lyst til å lese flere artikler om bolig og trender?