Det begynte med noen turer i nærmiljøet på Hadeland.

Der gikk Skogvold Isaksen ofte forbi et atriumhus som var fra slutten av sekstitallet.

Hun beundret både huset og eiendommen – og en dag sto det plutselig et skilt med «til salgs» utenfor.

— Vi skal på visning i morgen, sa hun til mannen sin.

Resten er, som man sier, historie.

Det vil si – det er slutten på sekstitallshusets historie som trefarget og panelkledd – og begynnelsen på et langt mer fargerik et.

— Panelhelvete, sier Siri Skogvold Isaksen.

— Jeg har aldri likt det, jeg synes det passer best på en hytte.

Men hjemmet oppleves likevel ensartet og rolig, og veldig stilig:

SPRØYTEMALT. På kjøkkenet er det syv ulike grønnfarger, og i butikken spurte de om de kunne komme når det ble ferdig. Foto: Elisabeth Aarhus

Huset med panelet er tegnet av Jon Eikvar, som sammen med Svein-Erik Engebretsen også tegnet Henie Onstad Kunstsenter på Høvik.— Han var omgangsvenner med fruen i huset her, forteller Skogvold Isaksen.

På denne tiden var det ikke mange moderne hus på Hadeland, området var stort sett befolket av bønder – og folk kom valfartende for å se huset da det sto klart i 1969. — Huset var av veldig god kvalitet, det var godt håndverk – og panel over alt. Så det første jeg tenkte var: dette må vike.

Hjemme hos skuespiller Kyrre Haugen Sydness og samboer Lone Torvik:

Ville ha profesjonell hjelp

Den første sommeren malte hun tre av de seks soverommene hvite – og så fikk de alle gummigulv, i hver sin farge.

Kjøkkenet ble også malt, og overskap fjernet. Deretter gikk årene, mens mantraet var vi tar hele huset når jeg blir 50 år.

— Men så fikk vi en vannlekkasje for to år siden, og når ting uansett måtte åpnes opp, så tenkte vi at vi like gjerne kunne sette i gang.

Skogvold Isaksen har alltid vært glad i farger, men skjønte at de behøvde hjelp for å finne en fargerik løsning til hjemmet. Så hun satte seg ned og googlet.

Ganske raskt kom hun frem til bilder av en leilighet på St. Hanshaugen i Oslo.

GRØNT ER SKJØNT. – Han som bygde kjøkkenet sa bare at han syntes det var morsomt å jobbe med noe annet enn hvitt, sier Siri Skogvold Isaksen. Foto: Elisabeth Aarhus

Den viste seg å tilhøre Heidi Pettersvold Nygård og Andreas Nygård.— Da jeg fant ut at de jobbet i Snøhetta tenkte jeg mitt … Men jeg tenkte også at det jo ikke skadet å sende dem en e-post og høre.

Og da gikk det slik, at paret fra Snøhetta tok turen ut til Hadeland, tegnet og forklarte og sprang opp og ned trappene – og fargesatte kjøkkenet med syv ulike nyanser av grønt. Blant annet.

HJELP. -Jeg synes det er veldig viktig med godt lys, og derfor brukte vi lysdesignere til å hjelpe oss med lyssettingen, sier Siri Skogvold Isaksen. Foto: Elisabeth Aarhus
FORNØYD MANN. På den ene veggen i stuen har mannens LP-samling fått en hedersplass. - Da Heidi sa at han kunne få ha platene sine i stuen, så var han jo solgt, forteller Siri. Foto: Elisabeth Aarhus

— Hvordan synes du det var å samarbeide med interiørarkitekter?- Jeg ville aldri ha greid å komme opp med disse løsningene selv. Kombinasjonen aubergine, lakserosa og eik for eksempel. Det er bare helt fantastisk fint! Jeg visste fra det øyeblikket vi kjøpte huset at vi skulle ha hjelp til å pusse det opp. Det fortjener huset. Og det var morsomt å prate med folk som kan sette ord på ting – blant annet hvordan du ikke kan få frem sjel i et stort rom hvis alt er helt likt. I en sånn prosess tror jeg mannen min og jeg er ganske enkle å samarbeide med. Vi er klare på hva vi vil og ikke vil. Dessuten, da mannen min fikk beskjed om at han kunne få ha LP-plater i stua – da var han jo solgt.

- Det ballet på seg, sier arkitekt og eier Ole Thomas Rødland:

GRØNT ER SKJØNT 2. Over kjøkkenbenken er det vinduer, og nettopp vinduene gjør at fargene ikke blir for mye, synes Siri Skogsvold Isaksen. - Vinduene gjør at fargene ikke vokser på deg. Foto: Elisabeth Aarhus

Rosa og grusomEkteparet er klar over at langt fra alle er like begeistret for farger som de selv er, og Skogvold Isaksen sier de prøver å unngå og legge ord i munnen på folk når de kommer på besøk første gang.

— Jeg sa til mannen min at vi jo ikke behøver å ønske folk velkommen inn med se så fantastisk vi har det!, da kan det jo bli litt vanskelig for dem som ikke er enige.

I begynnelsen var heller ikke et av barna i huset heller særlig fornøyd.

LAKSEROSA. Kombinasjonen av lakserosa og eik i stuen er hun både overrasket over og glad for. -Farger gir deg energi! Foto: Elisabeth Aarhus

Det var noe med den stuen, som han mente var rosa og grusom. Så han ville helst ha døren inn dit lukket.— Men nå når det er ferdig så synes alle barna at det er kjempefint! De visste vel også på forhånd at det uansett ikke ville bli snakk om noe bonderomantikk hjemme hos oss …

Andre var også litt skeptiske underveis.

Da maleren dro for å kjøpe malingen til stua, måtte han ringe mannen i huset for å dobbeltsjekke fargen – for det kunne da umulig være dèn fargen han skulle ha så mye av.

DETALJER. Bildet på stueveggen er av fotokunstneren Rune Johansen. Han er en venn av familien og bor på Engeløya i Steigen hvor de har sommerhus. Foto: Elisabeth Aarhus

— Men han som laget kjøkkenet vårt var veldig fornøyd, han syntes det var fint å jobbe med noe annet enn alt det hvite. Mange sier de velger hvitt fordi de er redde for å bli lei av farger, men jeg tror det er omvendt – at man blir fortere lei av hvitt. - Du var ikke redd for at det ville bli for mye av det gode?

— Nei, hva er det verste som kunne skje? At man måtte male det på nytt? Det er litt som folk som sier de ikke tør å klippe seg kort, fordi de vet ikke om de vil kle det. Men det er jo bare å prøve – hår vokser jo ut igjen.

For ett år siden visste hun knapt hva Instagram var:

Ville ikke ha blått bad, men ...

Fremdeles står halvparten av huset, underetasjen, nesten urørt siden de flyttet inn. Kanskje blir den pusset opp til neste år, eller året etter?

— Men det er ikke like mange muligheter der, så jeg tror det blir litt mindre å leke seg med. Vi har vel pusset opp huset for like mye som vi kjøpte det for – men det sier kanskje egentlig mer om hvor lite vi betalte for huset, sier Skogvold Isaksen.

VAR SKEPTISK. Et blått bad ville eieren aldri ha funnet på å velge – siden hun ikke er spesielt glad i den fargen. – Men nå merker jeg at det gir meg en veldig ro. Foto: Elisabeth Aarhus
SPESIALLAGET. Innregningen er plassbygget. Foto: Elisabeth Aarhus

Det var ikke nødvendigvis interiørarkitektene som økte budsjettet.— Noe av det jeg satte stor pris på ved å jobbe med interiørarkitekter, er at de ikke nødvendigvis gir dyre råd. Da jeg spurte om hva jeg skulle gjøre med trappen, for jeg ville gjerne bytte den ut – så foreslo de at jeg bare skulle male den.

Noen ganger ga de også råd hun ikke var helt enig i – men valgte å følge likevel.

DETALJ. Også dusjen har fått farge. Foto: Elisabeth Aarhus

Badet er for eksempel blått, en farge hun ikke er spesielt glad i.— Men jeg merket nå at det gir meg veldig ro. Folk tenker kanskje at vi er litt høy på det, som har fått så mye hjelp til huset, men jeg tenker at tid er penger – og jeg jobber mye og har ikke så mye tid. Og mannen min kan akkurat skru i en lyspære, men ikke så mye mer.