Mitt råd til deg som er nybegynner er derfor å begynne i det små. Da er sannsynligheten mye større for å lykkes, og man slipper å miste helt motet når store prosjekter mislykkes.

For alle kan dyrke selv. Enten du har en stor hage, en terrasse, en liten balkong eller bare en vinduskarm (ja, faktisk!).

Her er mine beste tips til deg som er nybegynner og ønsker å starte med noe som er enkelt å lykkes med. Det meste i denne artikkelen er også veldig gøy for barn, både å være med å dyrke og å høste. Kanskje jeg heller burde kalt denne saken småbarnslivet og tidsklemma dyrk selv-guide.

Bær - en sikker vinner

En sikker vinner i hagen, spesielt om du har barn, er bær. Krever nesten ingenting når de først er etablert, og blir større og større for hvert år.

For å unngå at sneglene tar jordbærene kan de for eksempel plantes i en kasse. Foto: Mari Halvorsen

Minstekravet er en liten uteplass hvor du har plass til en medium stor krukke. Mine favoritter er:

Jordbær: modne bær i juni/juli. Krever lite, men en favoritt blant snegler og fugler. Siden det også er en favoritt hos både voksne og barn, må vi bare ha det likevel. For å unngå snegler har jeg plantet jordbær i en plantekasse på terrassen, og når bærene begynner å bli røde tar jeg på et nett så ikke fuglene forsyner seg.

Rips og solbær: Kan plantes nesten hvor som helst i hagen så lenge de får sol/halvskygge. Nyt modne bær i juli og august.

Hageblåbær: Lykken er å plukke sine egne store hageblåbær! Modne bær i juli-september. Noe av det jeg liker aller best med hageblåbær er at sesongen er så lang. Hver morgen i hele august og september er buskene fulle av nye modne bær. Kan også fint dyrkes i potte, men velg gjerne sorter som ikke blir så store. Det finnes også egne terrasse-sorter.

Bringebær: De siste årene har det kommet mange nye sorter som egner seg i krukke. Bringebær har nemlig en tendens til å spre seg med rotskudd om du planter dem rett i hagen.

Grønnsaker

Neste steg er å prøve seg på litt grønnsaker. Hvis du vil gjøre det enklest mulig: velg sorter som kan sås direkte ute, og ikke trenger forkultivering innendørs.

Potet: Sett noen poteter i bakken, glem at du gjorde det, og høst en bøtte med poteter noen måneder senere. Nesten så enkelt er det faktisk! Husk at du må kjøpe sertifiserte settepoteter. Poteter kan også dyrkes i potte, og det finnes egne potetpotter som er geniale å ha på terrassen.

Gulrot: Gulrot er også enkelt å dyrke selv. Det enkleste er å så direkte i jorda i april/mai. Kan også sås i pallekarm eller krukke på terrassen. Garantert stas for ungene å dra opp sine egne gulrøtter!

Stas med gulrøtter fra egen hage. Foto: Mari Halvorsen

Sukkererter: Jeg tror aldri en sukkerert har rukket å komme inn i hus hjemme hos oss. Deilig og sunn snacks som nytes best ute i hagen. Så direkte i jorden i april/mai, og cirka åtte uker senere kan du begynne å plukke dine første sukkererter. Husk at dette er en klatreplante, så den trenger noe å klatre på. Sukkererter kan også veldig fint dyrkes i potte.

Plukksalat: Plukksalat kan du så gjennom hele sesongen og bruker kun 3-4 uker før den er høsteklar. Er du flink til å plukke salatbladene vil det komme nye blader på ny og på ny, og du har ubegrenset tilgang på fersk salat. Så gjerne flere gangen i løpet av sesongen (en pose med frø holder til mange runder). Har du brunsnegler i hagen bør du ha denne i krukke på terrassen, det er nemlig skikkelig sneglemat.

Ønsker du å dyrke i vinduskarmen bør du sjekke ut hydroponisk dyrking. Det finnes utrolig mye gøy man kan dyrke innendørs på liten plass. Mer om det må det bli en annen gang.

Masse lykke til!