– Jeg elsker å starte på ny frisk. Både et nytt år og til og med mandager er helt topp. Første nyttårsdag er det bort med alt som har med jul å gjøre, for da liker jeg å se framover, sier Synnøve Skarbø.

I høst ga hun ut boken Synnøves System, og som tittelen sier så handler en oversiktlig hverdag først og fremst om å få orden i kaoset. Derfor er det like greit å innse at du må gjøre en egeninnsats for å komme i gang.

– I stedet for å tenke at du skal begynne å trene og leve sunt etter jula, er nyttår en vel så god anledning til å renske skikkelig opp hjemme. Alle har godt av orden rundt seg, og et bra system sparer en samtidig for mye frustrasjon og forsinkelser i en hektisk hverdag.

Få det ut av huset

For å komme i gang, må det kastes. Eller selges eller gis bort. Deretter må det kategoriseres, for å skape et best mulig system.

– Hvis du velger å ta en skikkelig opprydning, anbefaler jeg å starte med å gå gjennom alt du har – i alle kategorier. Klær, utstyr, papirer, alt. Behold kun det du bruker og trenger, og selvsagt det som har affeksjonsverdi. La alt få en fast plass. Det skal være like lett å legge ting tilbake der det hører hjemme, som å slenge det fra deg en tilfeldig plass.

5 år gamle Isabell har mye fint tøy i skapet, og kanskje mer enn jenter flest, siden hun stadig arver av storesøstrene. Klistermerkene i skapet gir full kontroll. Foto: Foto: Børre Eskedahl

– Den teorien høres både fornuft og urealistisk ut?

– Det kommer litt an på familiesituasjonen. Har du flere barn og kanskje ungdommer i hus, er det vanskelig å holde det strøkent. Ifølge en psykolog og familieterapeut jeg har intervjuet i boka mi er det helt normalt at ungdommer er svært rotete i perioder. Men det gjør det uansett lettere å holde orden hvis man legger til rette for det.

Hun ramser opp kasser, bokser, knagger og hyller, alt som kan gjøre det enklere å holde system er en god idé. Samtidig som det er en forutsetning at alle i familien vet hvor tingene hører hjemme.

Ingen halvveisrydding

Og for å komme så langt, nytter det ikke med en halvveisopprydning. Det finnes ingen snarveier til Synnøves system.

– Jeg mener det er bortkastet å ta skippertak, for da blir det gjerne rotete igjen med en gang. Gjør du det derimot ordentlig én gang for alle, så slipper du å bekymre deg for rotet mer. Da må du bare opprettholde det systemet du har klart å oppnå.

-Men hva med alt som mellomlagres, som for eksempel klær som verken er rene eller skitne?

-Sørg i alle fall for å få det opp fra gulvet, derfor er det lurt med nok knagger og skapplass. Men hovedregelen er at når noe ikke er i bruk, skal det være på plassen sin.

5 år gamle Isabell har mye fint tøy i skapet, og kanskje mer enn jenter flest, siden hun stadig arver av storesøstrene. Klistermerkene i skapet gir full kontroll. Foto: Foto: Børre Eskedahl

-Hva med alt som ikke er så lett å kategorisere, smårot som gjerne havner rundt omkring?

– De aller fleste har en roteskuff, men mitt tips er å ha små bokser eller skillevegger i den skuffen. Dermed kan du også sortere rotet. Fyrstikker i en boks, penner i en osv. Jeg prøver alltid å la ting i samme kategori ligge sammen.

-Det effektiviserer hverdagen

Jeanette Toverød og ektemannen har fire døtre på 5, 9, 10 og 12 år. De har laget et system hvor omtrent alt de eier er kategorisert og plassert i skuffer, skap eller i merkede gjennomsiktige plastkasser.

-Etter hvert som barna kom til, fikk vi behov for et system for å organisere hverdagen bedre, forteller hun.

Så da familien skulle bygge ut huset, prioriterte de bevisst et stort vaskerom fremfor større stue og kjøkken. Det ble også starten på systemet som sørger for at firebarnsfamilien stort sett klarer å holde orden på ting.

5 år gamle Isabell har mye fint tøy i skapet, og kanskje mer enn jenter flest, siden hun stadig arver av storesøstrene. Klistermerkene i skapet gir full kontroll. Foto: Foto: Børre Eskedahl

-Men før vi kom så langt, brukte vi mye tid på å planlegge hva vi hadde behov for og hvordan vi ønsket å løse det. Mannen min har snekret hylleløsningene, og så har vi kjøpt billige Ikea-hyller og merket kassene. Vi er begge ordensmennesker av natur, så det er nok også et poeng.

Mannen har også laget egne seksjoner, slik at alle har et eget område på vaskerommet med sine knagger, kurver og skohyller. Når systemet først er laget, forteller Jeanette at det er en enkel oppgave å vedlikeholde og bruke det.

Les også Hjemme hos familien Toverød

-Når alle i familien faktisk vet hvor ting hører hjemme, går det veldig fort å rydde ting på plass.

Jeanette er samtidig opptatt av å tilpasse systemet etter hvert som behovene endrer seg.

-I jula kjøpte vi flere bokser, for jentene trengte plutselig hver sin boks til for eksempel ballettutstyr, i stedet for en på deling.

Hun forteller at systemet deres nødvendigvis krever en del plass. Men har du verken god plass eller ork til å starte med å kategorisere og rydde hele huset, vet firebarnsmoren råd.

5 år gamle Isabell har mye fint tøy i skapet, og kanskje mer enn jenter flest, siden hun stadig arver av storesøstrene. Klistermerkene i skapet gir full kontroll. Foto: Foto: Børre Eskedahl

-Jeg skjønner godt om det føles uoverkommelig å rydde seg gjennom et helt hus i en hektisk hverdag. For vår del har vi brukt en del ferier på å lage systemer. Men ta for eksempel noen rom eller sorter noen kategorier, det er mye bedre enn ingen system.

Så slipper du kanskje å lete etter paraplyen, refleksbåndene eller solbrillene neste gang du trenger dem. Akkurat det høres forlokkende ut.

-Det er fint å slippe og lete etter ting, men samtidig er det nødvendig for oss, for å klare å henge med i svingene, smiler hun.

Slipper å lete etter ting

Heller ikke Synnøve Skarbø pleier å lete etter ting.

– Jeg vet for det meste hvor ting er, rett og slett fordi alt har en fast plass.

– Men hender det ikke at rotet flyter og du mister oversikten?

– Absolutt! Men etter at jeg tok en heidundrende opprensking i alle tingene mine, så har jeg bedre oversikt over hva jeg eier. Før jeg legger meg om kvelden hører jeg på podcast og bruker et kvarters tid på å rydde på plass det overflatiske rotet og legger fram klær til datteren min til neste dag. Da er det ryddig når jeg legger meg, samtidig som det går raskere og blir hyggeligere om morgenen. Bonusen er at jeg sover bedre om natta også, forklarer Synnøve Skarbø.