I dette lokalet har jula allerede begynt: – Visjonen er å lage et eventyrland

Hos Oddernes Gartneri tar man julestemninga på alvor. Nylig åpnet årets juleland i lokalet med en prislapp på over en halv million kroner.

Publisert: Publisert:
 • Kristian Hole

– Vi har lyst å gi folket noe mer enn bare en vanlig handletur. Dette skal være en "wow"-opplevelse for hele familien, sier daglig leder på Oddernes Gartneri, Helge Røsstad.

De siste fem årene har Oddernes Gartneri i Kristiansand, som er en filial i kjeden Hageland, slått på stortromma når det kommer til å pynte i førjulstida.

Men årets julebutikk – eller juleland som de ansatte kaller den – skiller seg ut fra tidligere år.

– Vi har brukt rundt 1000 kvadratmeter av lokalet til dette julelandet i år. Grovt regnet har vi brukt over en halv million kroner på julesatsingen, sier Røsstad.

For alle generasjoner

Den store svanen i avdelingen «Pink Forest» har allerede blitt en populær attraksjon for både barn og voksne. Nylig ble et bryllupsbilde tatt ved svanen. Foto: Kristian Hole

Nøtteknekker-figurer, miniatyrverden med Coca-Cola-juletog, nisseslede i full størrelse, nissefly hengende i taket, "magisk" juleskog med mytiske vesen, gigantiske sopper og svaner, og ikke minst en drøss med juletrær er bare noen av attraksjonene i gartneriets nye juleland.

Røsstad sier at visjonen med juleland-satsingen er å lage et eventyrland for flere generasjoner – et lite avbrekk etter et vanskelig korona-år.

Daglig leder på Oddernes Gartneri, Helge Røsstad. Foto: Kristian Hole

– Vi ser allerede gleden i øynene på både besteforeldre, foreldre og barn. På grunn av koronapandemien får man ikke reist utenlands for å oppleve førjulstida i for eksempel København eller andre byer med store julemarkeder. Så vi synes det er givende å kunne tilby et alternativ her, sier Røsstad.

Nederlandske juletradisjoner

En av de mange dekorative skogsnissene i lokalet. Foto: Kristian Hole

Utformingen av julelandet er laget i samarbeid med nederlandske designere som opprinnelig skulle reise til Norge for å fysisk hjelpe til å pynte lokalet. Men på grunn av koronapandemien foregikk designhjelpen digitalt.

Bruken av skogsnisser, alver, eventyrskoger og mytiske skogsvesen er eksempel på klassiske elementer i nederlandske juletradisjoner. I tillegg er også mesteparten av pynten kjøpt og importert fra Nederland.

– Det ligger veldig mye arbeid og logistikk bak dette julelandet. Vi begynte planleggingen i januar og selve utformingen i starten av september, sier Røsstad.

Frøydis W. Andersen, butikksjef på Oddernes Gartneri, er en av dem som har hatt regien på årets juleland. Hun sier at julelandet er delt inn i fire avdelinger.

– I tillegg til miniatyr-julebyen ved inngangen til julelandet, har vi også avdelingene «Pink Forest», «Nature’s Gift», «Christmas Eve» og «Wonderful Time», sier Andersen mens hun ser seg rundt i eventyrskogen.

 1. Frøydis W. Andersen, butikksjef på Oddernes Gartneri, i avdelingen «Pink Forest» på julelandet. Foto: Kristian Hole

 2. Tradisjonsrike nøtteknekkerfigurer er en sentral del av julelandet. Foto: Kristian Hole

Et av de mange pepperkakehusene i miniatyrbyen. Foto: Kristian Hole

Instagram-vennlig

På kort tid har flere besøkt det nye julelandet på Oddernes Gartneri, som med sine mange forskjellige bakgrunner har blitt et Instagram-vennlig lokale i førjulstida.

– Det har til og med blitt tatt et bryllupsbilde her nylig, ved svanen i avdelingen «Pink Forest». I tillegg har mange foreldre tatt barnebilder ved ulike bakgrunner, sier Røsstad fornøyd.

Men med en så pass stor julesatsing i førjulstida er gartneriets ansatte forberedt på at flere kunder tar turen. Det er derfor innført flere tiltak for å følge smittevernreglene.

– Kundetrykket er størst i helgene og da har vi ekstra koronavakter som passer på at folk holder avstand og deler ut håndsprit. I tillegg «steamer» vi handlevognene og oppfordrer folk til å bruke hele åpningstida vår, så det ikke blir store klynger. Vi ønsker at dette skal være en fin og trygg opplevelse før jul, sier Røsstad.

 1. Julesleden er plassert ved juletreavdelingen i julelandet på Oddernes Gartneri. Foto: Kristian Hole

 2. Avdelingen «Pink Forest» er inspirert av nederlandske juletradisjoner med skogens mystikk i fokus. Foto: Kristian Hole

En av de mange detaljene fra miniatyrbyen. Foto: Kristian Hole

Publisert:

Les også

 1. Dette gjør et fargerikt hjem med humøret ditt

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Eventyrland
 2. butikk
 3. Coca Cola
 4. Jul
 5. Førjulstid