Tonje Aronsen (26) og samboeren sover med Jack Russell-terrieren Bulle og Norfolk-terrieren Pippi i sengen.

Aronsen får stadig reaksjoner på at de lar hundene sove i sengen, men opplever at de fleste stiller seg positive.

— Noen synes det er koselig, mens andre blir litt sånn «huff, æsj», og synes det er ekkelt. Ingen av oss har blitt dårlige av å ha hundene i sengen. De fleste som passer hundene våre har dessuten selv hundene sine i sengen.

— Jeg synes det er veldig koselig å våkne med to kosete hunder i sengen om morgenen. Det begynte egentlig med at han første endte opp i sengen, og så har det blitt sånn, sier Aronsen.

Vasker hundene

Hun og samboeren er nøye med å vaske hundene, og vil ikke ha møkk opp i sengen.

— I tillegg skifter vi ofte sengetøy, og hundene ligger som regel i fotenden, sier Aronsen.

— Det går egentlig på samvittigheten vår, de har egentlig ingen problemer med å sove på sofaen, den eldste gjør det i blant. Da Bulle var liten var det praktisk, for han pleide å tisse på gulvet. I stedet kunne vi bare bære ham fra sengen og rett ut, sier Aronsen.

Hun tror hundene skal ut av sengen når det kommer barn inn i bildet, men ser det an når det kommer.

- Drar med seg mange bakterier

— Det er mange gode argumenter for å ikke la kjæledyret ditt sove i sengen sammen med deg, og det er mange sider av saken, sier Ole-Herman Tronerud, veterinær i Mattilsynet.

— Folkehelsemessig er det et problem at hunder forholder seg til bakken og naturen, og drar med seg mange bakterier inn. Stadig flere dyr blir også importert inn, og kan ha med seg zoonoser som er sykdommer som kan smittes fra dyr til mennesker. Har du importert for eksempel en gatehund fra Romania, har den større risiko for å ha en zoonose enn hunder fra Norge har, sier Tronerud.

Fra naturen kan hunder og katter trekke med seg e-coli og salmonella inn. E-coli er en vanlig forekommende bakterie i avføring fra dyr, mens salmonella kan komme fra f.eks. villfugler.

- Katter er rensligere

— Katter er rensligere, de vasker seg bak og ellers på pelsen, men der er også risikoen. Folk får for eksempel midd fra katter. Spesielt kvinner har man sett dette på, der midden kan ende i BH-kanten eller ved bukselinningen og forårsake kløe og utslett. Når man sover har man i tillegg mindre klær på seg og dette forenkler jo smitteoverføringen, sier Tronerud.

— Du bør også tenke på at en ren og søt valp som liker å sove i senga, også vil trives der når den er blitt stor og har rullet seg i vårsøle og dyreekskrementer.

— Hvis du lar hunden eller katten sove i sengen din, blir den vant til det. Da vil den hoppe opp i sofaer og senger også når den er borte, sier Tronerud.

— Er man enslig og har hund eller katt som sover i sengen, er det ikke sikkert nye partnere synes det er så morsomt. Blant ektepar kan også en part like det, mens den andre ikke liker det og synes det er vanskelig å uttrykke misnøyen.

- Øker støvproduksjonen på soverommet

Mange hunder og katter liker det sosiale ved å sove med eieren i sengen, det føles spesielt trygt når de er yngre, sier Tronerud.

— Av mange grunner synes vi det ikke er så fornuftig. Man utsetter seg for en risiko man kanskje bør unngå. Et enda større problem kan det bli for folk som blir syke og får nedsatt immunforsvar dersom kjæledyret er vant til å ligge i sengen. Det øker dessuten støvproduksjonen på soverommet, sier Tronerud.

— Er du fersk hundeeier er det anbefalt at du heller forholder deg til hunden på bakken der den er. Hvis du vil at den skal sove et bestemt sted, bør du i begynnelsen tilbringe tid med hunden der, sier Tronerud.

Han har selv hatt en hund som har sneket seg inn i sengen om natten, og tror ikke det er så uvanlig.

— Det er et familiemedlem som vil være en del av flokken, dessuten er det varmt og trygt i sengen, sier Tronerud.

- De aller færreste blir syke

Åshild Roaldset, veterinær og klinikksjef for smådyrsklinikken på Norges veterinærhøgskole, sier at de aller færreste blir syke av å sove med kjæledyr i sengen.

— Det er klart at dyr kan ta med seg bakterier og andre smittestoffer fra overalt hvor de har vært, men det kan mennesker også. Kjæledyr har en tendens til å være på andre mer møkkete steder, men sykdommer smitter oftest mellom mennesker, sier Roaldset.

— En ganske stor prosentandel kjæledyreiere sover med kjæledyr i sengen uten å bli syke av det. Det vi vet er at ikke så mange som blir syke, men man kan for eksempel få ringorm, som er en soppinfeksjon. Samtidig er det viktigere med god håndhygiene før man spiser, sier Roaldset.

- Forstår at noen synes det er rart

Hun regner med at mange sover med kjæledyr i sengen fordi det føles trygt og koselig.

— De fleste får lavere blodtrykk av å ha dyr rundt seg, og det er jo helsebringende, men jeg kan forstå hvorfor noen liker det og andre synes det er rart og ekkelt, sier Roaldset.

— Det er mange som ikke vil ha dyr i sengen. Hygienemessig er det nok lurt, men det kommer også an på om kjæledyret er korthåret eller langhåret, og hvor det ferdes.