Åtte av ti nordmenn mener renteforskjellen må være over 0,5 prosent for at skal bytte bank. 29 prosent vil først bytte hvis de får én prosent lavere rente.

Det viser en fersk undersøkelse som er utført av Norstat på vegne av Penger.no og som ble lagt frem på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

— Det er overraskende høyt, for innsatsen for å spare penger er liten. Det krever så lite energi og tid. Ta en telefon til banken, eller til andre banker, sier Rune Brunborg, leder av Penger.no.

Sjekk om naboen har lavere rente enn deg.

Bare 0,5 prosent renteforskjell kan utgjør flere tusen kroner pr. år. Har du et boliglån på 2,5 millioner kroner vil du kunne spare 12.500 kroner i året, eller 187.500 kroner over 15 år. En mindre renteforskjell vil også kunne gi deg store besparelser.

— Mange nordmenn har mye å spare. Det er underlig at ikke flere reforhandler renten eller setter flere banker mot hverandre, sier Brunborg.

Har du høyere rente på boliglånet enn du burde hatt? Nå lanserer vi rentekartet, en ny tjeneste på våre nettsider. Du finner den her.

Leier helt frivillig:

Rune Brunborg fra penger.no under pressekonferansen i dag. Foto: Synne Hellum Marschhauser

— Dyrt å være fornøyd med bankenFor 45 prosent av de spurte er det ikke aktuelt å bytte bank. For kun tolv prosent er det aktuelt å flytte boliglånet til en annen bank.

— Folk er fornøyde med banken, og det er kjempebra. Men du vil nok også bli tatt godt vare på i banken du bytter til. Det har tydeligvis en høy kostnad å være fornøyd, sier Brunborg.

De som ikke ville bytte bank, eller var usikre på om de ville bytte bank, oppga at de var fornøyde med banken (57 prosent), hadde lojalitetsbånd til banken (17 prosent), godt forhold til kunderådgiver (27 prosent) og at de mente det var lite å spare på å bytte (40 prosent). Her var flere svar mulig.

Det skal veldig lite til:

— Det er toppen av sløvhet

Halvparten av de spurte vet hvilken rente de har i dag, eller oppga at de var usikre.

- Det er toppen av sløvhet. Jeg kan skjønne at det er vanskelig å følge med på alle rentenedgangene, men for mange er boliglånet månedens største utgiftspost. Da bør du absolutt vite prisen på lånet, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

FORESLÅR REFORHANDLING: Magne Gundersen i Sparebank 1. Foto: Sparebank 1

Han synes det er litt sløvt å vente med å vurdere bankbytte først når renteforskjellen er én prosent. Samtidig anbefaler han ikke å bytte bank hver gang man får «noen tiendedeler» lavere rente.— Pass på å holde banken litt i ørene, og følg litt med. Men at man føler man blir godt tatt vare på, at man har en rådgiver du stoler på, det er viktig for folk. Jeg synes også det er viktig, sier Gundersen.

De eneste som ikke tjener penger på konkurransen er bankene

Økt ledighet og fall i boligprisene er årsaken:

Mer sømløst bankbytte

Forbrukerrådet oppfordrer stadig folk til å bytte bank.

— Vi skal ha konkurranse i bankmarkedet. De eneste som ikke tjener penger på konkurransen er bankene, og det er ikke sunt, sier Jorge Jensen, fagsjef i Forbrukerrådet.

Han vil at man tenker på renteforskjellene som penger, ikke som prosent.

— Tenk tusenlapper! Da vil flere bytte. Snakk med banken din, ikke sitt med hendene i fanget, sier Jensen.

Han ønsker at bankbytte blir mer sømløst. At det blir som å bytte forsikringsselskap, hvor selskapene ordner opp seg imellom.

TENK TUSENLAPPER: Sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen

Regnestykket: Spar 21.000 kroner i åretKristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, har følgende regnestykke som viser hvor mye du potensielt kan spare med lavere rente:

  • Du har et annuitetslån på tre millioner kroner.

  • Det skal nedbetales i løpet av 30 år.

  • Renten din i dag er på tre prosent.

  • Du bytter bank eller forhandler deg frem til 2,3 prosent.

= Da sparer du cirka 21.000 kroner i året, 15.330 kroner i året etter skatt, eller 1227 kroner i måneden etter skatt.

Les også: