Pynt opp inngangspartiet til vinteren

Det er alltid hyggelig å komme til noen som har pyntet litt ekstra ved inngangspartiet. Her får du gode tips til hvordan du kan pynte ute med planter som holder seg flotte gjennom hele vinteren.

Publisert: Publisert:
  • Mari Halvorsen

Spaltist Mari Halvorsen jobber som gartner og bruker fritiden på egne hageprosjekter, gjerne med sønnen

Elias (3) på slep.

Minusgradene og de mørke ettermiddagene har meldt sin ankomst. Sommerblomstene har for lengst gjort sitt, og mye av det som ikke er vintergrønt går nå i dvale. Staudene visner ned og løvfellende trær står igjen med bare greiner.

Men det som likevel alltid er hyggelig å møte når man kommer hjem til seg selv eller andre, er et hyggelig inngangsparti. Men hva er det som pynter opp nå på vinteren? Det finnes fortsatt mye å velge i, til og med blomstrende!

Les også

Dette kan du gjøre i hagen nå

Kinaeiner, Ellwoodii sypress og kjeglegran. Foto: Mari Halvorsen

Vintergrønne planter er dekorative hele vinteren. Mest brukt er forskjellige typer einer, sypresser og gran. Lawsonsypress ‘Ellwoodii’ er kanskje den mest populære, og med sin opprette tette vekst i nydelig blågrønn farge er det lett å forstå hvorfor. Du kan få den i alle mulige størrelser og ofte til en veldig god pris. Dessuten er den flott å pynte med lyslenker til jul. Overvintrer fint her i sør, så den kan fint plantes i hagen når du ønsker å skifte den ut. Andre populære vintergrønne sorter er Kinaeiner ‘Stricta’ og Kjeglegran ‘Conica’, som begge har kjegleform. 

Ønsker du noe litt annerledes vil jeg anbefale å se etter et sedertre. De kommer i ulike varianter, men alle har de tøffe blågrå nålene og en litt rustikk og tilfeldig form. Ikke veldig hardfør, men går som regel helt fint langs kysten. Sedertre har med god grunn blitt trendy de siste årene og er verdt de ekstra kronene hvis du ønsker et inngangsparti som skiller seg ut. 

Les også

På tide å bytte ut slitne sommerblomster?

Sedertreet er stilig med sin litt rare form. Foto: Mari Halvorsen

Mange opplever at vintergrønne planter blir brune på våren, selv om de er mer enn nok hardføre. Dette er i de aller fleste tilfeller tørke i vårsola. Sola setter i gang prosesser i nålene, men planten får ikke nok vann på grunn av frost. Beskytt planten mot sola med strier eller vann godt med lunkent vann. Det er veldig lett å glemme, og jeg gjør det selv, nesten hvert år!

Og så den vakreste av alle planter på denne tiden av året (spør du meg), Helleborus. Eller julerose som vi sier på norsk. Egentlig en staude som blomstrer tidlig vår, så denne kan du også plante ut når den har gjort jobben sin i krukka. Helleborus kommer i mange ulike varianter, fra hvit til dyp burgunder, men nå før jul er det den hvite det er enklest å få tak i. Tåler noen minusgrader, men blir det veldig kaldt vil du oppleve at den legger seg flatt ut over. Den reiser seg igjen når det blir varmere. 

Få det ekstra hyggelig utenfor med tente lys i mørket. Foto: Mari Halvorsen

Det er bare kreativiteten som setter grenser for hva man kan pynte med. Granbar, kongler, mose, kvister og greiner. Det meste kan man finne helt gratis i skogen!

Og helt til slutt så må vi ikke glemme det viktigste nå i denne mørke tiden. Lys og lykter! Finnes det noe hyggeligere enn å bli møtt av tente lys på trappa? Det finnes et hav av lykter på markedet i alle prisklasser og kvaliteter. Husk å sjekke om den tåler å stå utendørs uten å ruste hvis du vil ha den mer enn én sesong. Er du typen som glemmer å blåse ut lyset kan det være lurt med et batteridrevet kubbelys med timer.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Planter
  2. Hage
  3. Jul
  4. Trær
  5. Lys