– Her er det så godt tilrettelagt at vi, eller jeg da, kan utsette å flytte på gamlehjem, sier Dag Thomassen og ler.
Selv om den profilerte eiendomsmegleren går av med pensjon til nyttår, ville gamlehjemmet uansett vært langt unna, men vi skjønner poenget. Både han og kona Mariann Thomassen synes det er fint å kunne bruke tiden på andre ting enn utvendig vedlikehold, og på Bystranda er det også flere tilbud som frister.
– Det er faktisk en egen ansatt i sameiet som kan hente posten og vanne blomster når vi reiser bort, og det er to egne gjesterom som kan leies til besøkende. Min bror på 80 år og hans kone leide det nettopp, og det var så vidt de ville reise igjen.
– Alle som bor her deler også på et treningsrom, og det bruker jeg en del, legger Mariann til.
Lunt og moderne
Tidligere bodde paret i en leilighet på Presteheia, og trivdes der, men etter hvert begynte spesielt Dag å snakke om å flytte til sentrum. Tett på havet – og med gåavstand til alt.
– På Presteheia hadde vi Jegersberg som nærmeste nabo, men sannheten er at vi nesten aldri var der. Vi er veldig urbane og liker bedre å ta en ettermiddagstur langs strandpromenaden enn i skogen.
Paret blinket seg ut Bystranda og begynte å titte på leiligheter. Men å finne noe som dekket alle behovene og som de kunne kjøpe, var lettere sagt enn gjort.
– Det er ikke tillatt for eiendomsmeglere å kjøpe bolig som firmaet har i sin portefølje. Sørmegleren, hvor vi begge jobber, har en stor del av markedet i Kristiansand, og dermed var det mange attraktive leiligheter vi bare kunne glemme, sier Mariann, som jobber som eiendomsmegler i nyboligmarkedet.
Et ekte fristed
Mellomflyttet
Etter hvert fant paret likevel en leilighet de kunne tenke seg – og flyttet inn, men de hadde ikke bodd der lenge før de kjente at det var noe som ikke stemte.
– Det var ikke noe galt med leiligheten, men den føltes for liten og vi slo oss ikke til ro, sier Mariann ærlig.
Dermed begynte jakten på en ny leilighet, men også denne gangen var det flere godbiter de ikke fikk tilgang på.
– Men så fikk vi nyss om at denne leiligheten på rundt 120 kvadratmeter i sjette etasje kanskje skulle selges, og da var vi raske på labben, forteller Dag.
Mye var på plass
Leiligheten de falt for ligger lenger inn på Bystranda, men høyere over bakken enn den forrige, og med fritt utsyn til Otra og utover sjøen. To uteplasser, en balkong med morgensol og en større sydvendt terrasse, gir også tilstrekkelig med uterom.
– Vi fikk godfølelsen med en gang vi kom inn her, og som eiendomsmeglere vet vi at den er avgjørende for å kunne trives, sier Mariann.
– Det er veldig sant, egentlig er magefølelsen det viktigste å følge når man vurderer å flytte fordi den sjelden lyver, utdyper Dag.
Samtidig gjelder det å evne å se forbi det man stilmessig ikke liker. Her har Mariann god trening, og hun er flink til å visualisere hvordan det kan bli. Hun forteller at leiligheten var lysmalt da de kom på visning, men det første de gjorde da de overtok nøklene var å hyre inn en maler.
– Vi ønsket oss en lun og varm leilighet og fikk malt opp både vegger, dører og vinduskarmer i den gråbrune fargen sober. Taket, som også var hvitt, ble malt i fargen sand.
Selv om leiligheten fortsatt oppfattes som lys og lett, sikkert fordi lyset flommer inn fra alle kanter, har de likevel lykkes med å skape den omsluttende lunheten de ønsket.
En stor porsjon galskap
Men bortsett fra det, og detaljer som ny belysning i taket, kom de til ganske dekket bord.
– Leiligheten er ti år gammel, men for et par år siden hadde den forrige eieren revet et av de tre soverommene og innlemmet det i kjøkkenet, og samtidig skiftet gulv til en klassisk eikeparkett med brede bord.
Det nye kjøkkenet er kanskje det største blikkfanget i allrommet. Innredningen i en kombinasjon av sortmalt rillet eik og gyldne eikefronter strekker seg langs hele veggen, og oser av kvalitet og substans.
– Det er et kostbart og lekkert kjøkken, og det var flaks for oss at det sto her da vi flyttet inn. Vi gjorde bare litt tilpasninger med ny belysning og ved å dekke til en åpen nisje med et nytt skap, sier Mariann.
Kjøkkenet tar store deler av allrommet, men det er likevel plassert slik at man slipper å se på oppvasken fra sofakroken. En stor kjøkkenøy og den flere meter lange benkeplaten gir godt med plass til å lage mat, og spisestuen, som paret kjøpte ny da de flyttet inn, innbyr til lange kvelder med god mat og drikke.
– Vi var veldig bestemte på at vi ville ha et romslig bord og stoler som er gode å sitte i hele kvelden. Når vi har gjester så blir vi bare sittende her, sier Dag.
Senker skuldrene
Selv om leiligheten er rålekker og innredet med kvalitet og god design, må det likevel mer til for å skape et godt hjem. Det handler om følelsen man får når man kommer hjem, mener Mariann.
– Det er vanskelig å beskrive, men et godt hjem er et sted det er behagelig å komme hjem til. Jeg liker at det ser lekkert ut, men det viktigste er at jeg senker skuldrene skikkelig, og det gjør jeg her, sier hun.
Dag opplever det på samme måte.
– Mariann slapper gjerne av i sofaen med en tv-serie, men jeg liker best å hygge meg med ei bok i godstolen på kjøkkenet. Det blir noen slike kvelder – i hver vår ende av stua. Det er veldig avslappende. Høres det ut som vi er veldig kjedelige?
Dag venter ikke på svar før han fortsetter:
– Om sommeren lever vi mer ute, og vi har båten i båthavna rett her borte. Å komme hjem fra jobb og ta en liten tøffetur gjennom Fiskebrygga, er skikkelig livskvalitet.
En båttur, og også en gåtur langs Strandpromenaden eller et restaurantbesøk, føles enklere etter at de flyttet til byen, fortsetter han.
– Dessuten har vi barnebarn i nærheten, og det er hyggelig.
– For oss var dette et riktig valg, og det er akkurat som at man oppdager flere positive sider ved sentrum når man bor her. Det eneste vi savner er de gode naboene vi hadde der vi bodde før, sier Mariann.