Glass, bestikk, tallerkener, gryter og stekepanne, alt som er brukt i forbindelse med middagen stappes inn i oppvaskmaskinen. Så er det oppi med en tablett og på med autoprogrammet. Hver dag. Året rundt. Kjenner du deg igjen?

– Det er nok mange som gjør det på den måten, og det fine med autoprogrammet er at det først skyller over og så gjennomlyser vannet for å finne ut hvor møkkete det er. Så tilpasser det vannmengde og temperatur deretter, sier Anett Bjekan i Miele.

Men, dersom du alltid kjører autoprogrammet, skyller oppvasken før du setter den inn, eller vasker bestemors arveglass i samme runde som grytene, bør du fortsette å lese denne saken.

– Å skylle vasken først er å lure maskinen til å tro at vasken er mindre skitten enn den er. Men selv om sausflekkene er borte, er det fortsatt fett igjen, og oppvasken trenger en viss temperatur for at fett skal forsvinne.

Derfor er Bjerkans første tips – fjern kun middagsrestene, ikke skyll.

Auto kan være for varmt eller kaldt

Når det gjelder programvalget, er det ifølge Bjerkan en god grunn til at det finnes flere av dem. Og det er her folk flest synder. For selv om autoprogrammet fungerer utmerket i de aller fleste tilfeller, bør det tilpasses vasken.

– Man vasker jo ikke ullplagg på høy temperatur i vaskemaskinen, på samme måte bør man ikke vaske for eksempel pene glass og gryter sammen, for de krever rett og slett ulike vaskemetoder.

Autoprogrammet vasker som regel på 50–60 grader. Vanlige kjøkkenglass tåler det fint, mens penere glass kan bli matte. På den andre siden, hvis maskinen ikke alltid vasker rent eller det begynner å lukte litt, kan det være tegn på at maskinen er for full eller at den trenger en solid vaskerunde med varmere vann.

– Derfor anbefaler vi å kjøre programmet for gryter, som gjerne er på cirka 70 grader, i alle fall en gang i måneden. Hvis man er flink med det, er det sjelden man trenger å rense maskinen med egne renseprodukter, sier Bjerkan hos Miele.

Autoprogrammet vasker på 50–60 grader og passer utmerket i hverdagen, men maskinen trenger også noe runder med varmere vann, så kjør gryteprogrammet innimellom. Foto: Bratlie, Espen NTB Scanpix.no

Tabletter eller pulver

Jorunn Stokke Aamodt hos Ikea, anbefaler å bruke vasketablett framfor løst pulver.

– Tablettene er laget med nøyaktig mengde pulver tilpasset én vask. Når man doser selv, er erfaringen at mange bruker for mye, derfor er tabletter mest lønnsomt på sikt, sier Stokke Aamodt hos Ikea.

Bjerkan hos Miele sier derimot at man ikke bør bruke tabletter når man bruker hurtigprogrammet.

– Det er fordi det tar en viss tid før tabletten løses opp, og når man vasker på hurtigprogram er det ikke sikkert at den løser seg opp før vasken begynner å nærme seg slutten. Da får man ikke utnyttet såpen, og den skylles i stedet rett ut igjen, sier hun.

Dyrt å vaske kort

Kristine Maudal i BSH-gruppa, som forhandler oppvaskmaskiner fra Bosh og Siemens, sier at lengden på maskinprogrammer henger sammen med energibruken.

– Vi vet at en del bruker hurtigprogrammet på oppvaskmaskinen, og det kan være helt fint innimellom. Men det bruker mer strøm enn for eksempel autoprogrammet, så for å være sikker på at vasken blir rein og for å skåne både miljøet og lommeboka, anbefaler vi som hovedregel å kjøre programmet på vanlig tid.

Hun forteller videre at glassprogrammet vasker og tørker ekstra skånsomt og er å anbefale til pene glass. For å hindre skjolder, er det lurt å bruke glansemiddel, selv om glassene bli like reine uten.

– I tillegg har mange maskiner et program som går ekstra stille, som passer fint når man har gjester. Og hygieneprogrammet er flott til for eksempel tåteflasker, sier Maudal.

Salt når det er mye kalk

Så har du kanskje blitt fortalt at du bør ha salt i maskinen, men det er ikke alltid nødvendig. Det avhenger nemlig av om vannet er hardt eller ei.

– Bor du i et område med mykt vann er det ikke nødvendig med påfylling av salt, men er det mye kalk i vannet så kan det være lurt. Sjekk på kommunens hjemmeside om du er i tvil, sier Kristine Maudal i BSH-gruppa.