I helgen dukket det opp en humørfylt annonse på finn.no. Bak den sto Lene Solhaug (25) fra Landås i Bergen.

«Denne sofaen plager meg noe j..vlig,» starter hun annonsen med. Hun forteller at hun vil selge det hun kaller for «nederlagssofaen».

Som så mange andre har hun vært på Ikea og handlet sofa. Og så langt var alt vel. Hun pusset opp, plasserte det nye møbelet og var fornøyd med den koselige stuen. Men så var samlivsbruddet et faktum, og hun måtte selge huset.

Ble dumpet

«Jeg ble dumpet av fyren, ikke sofaen, og jeg måtte selge huset,» forteller Solhaug åpenhjertig i annonsen, som er blitt delt flittig i sosiale medier siden den ble publisert på lørdag ettermiddag.

Da hun flyttet, satte hun sofaen på lagring hos en venninne. Som uhell i uhellet hadde venninnen to katter. Den ene snek seg inn og klorte på den nye sofaen. Da var hverken livet eller sofaen så veldig bra lenger.

Pass på!

«Sofaen kjøpte jeg mens livet mitt var rosenrødt,» forteller hun. Men så gikk det altså nedover, og nå vil hun kvitte seg med den:

«Jeg tenker på denne j… sofaen hver dag. Omtrent like mye som jeg tenker på ekskjæresten min. Sofaen er egentlig ganske fin. Jeg likte den veldig godt da jeg kjøpte den. Men så gikk alt galt. Vær så snill; fjern denne sofaen fra livet mitt.»

Komplisert samlivsbrudd

— Det var bare en litt sånn halvveis tragisk kjærlighetshistorie. Jeg forbinder sofaen med alt som skjedde. Sofaen får meg til å tenke på bruddet. Både sofaen og forholdet var et stort nederlag, sier Solhaug.

ANNONSE: Annonsen til Lene Solhaug har blitt delt flittig i sosiale medier i helgen. Foto: Skjermdump Finn

Nå er det litt over et år siden hun flyttet fra kjæresten og sofaen. Et samlivsbrudd kan by på en og annen utfordring når det gjelder deling av verdier, bolig og innbo. For Solhaug var det ekstra komplisert.— Jeg bodde sammen med ham, og så kom huset ved siden av til salgs. Det var et veldig lite hus som vi skulle bruke som et slags anneks. Jeg skulle ha kontor der og sånn. Det var ikke vei dit, bare til hans hus. Da det ble slutt var det som jeg bodde i hagen hans. Så jeg måtte flytte. Det var jo ikke engang vei til mitt hus, forteller hun.

Vi kan garantere at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne listen:

Å dele innboet bød derimot ikke på særlige problemer. Hun hadde nemlig fylt det lille huset med sitt favorittinteriør: Gamle møbler fra loppemarked og antikvitetsbutikker.

— De tok jeg med meg. Det står ett møbel igjen hos ham og det er ironisk nok en sofa, sier Solhaug og ler.

Stor oversikt:

Får telefoner fra andre med kjærlighetssorg og single menn

— Hvorfor har du laget en salgsannonse på denne nokså personlige måten?

— Jeg tenkte kanskje at det ville gjøre meg godt å bare få ut alt sammen. Da fikk jeg også fortalt til folk jeg kjenner hvordan jeg har det. Jeg har ikke fortalt om bruddet til så mange. Nå vet de at jeg har hatt det kjipt, men at jeg prøver å ta det med godt humør. Etter at jeg la ut annonsen er det veldig mange med kjærlighetssorg som har ringt meg, forteller Solhaug, og legger til:

— Det var også et par menn jeg antar er single som har tatt kontakt. Jeg har blitt tilbudt mange gode klemmer. Det har ikke vært noe slibrig, men mye spøk og hyggelige henvendelser.

Så mange skiller seg der du bor

I 2015 ble det ifølge SSB inngått totalt 22.738 ekteskap i Norge. Det var 9306 skilsmisser og 10.507 separasjoner. Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

SJEKK DITT FYLKE: Denne tabellen viser tall fra Statistisk sentralbyrå over skilsmisser og samlivsbrudd i Norge i fjor. Foto: SSB

I tabellen kan du se hvor mange som skilte seg eller tok ut separasjon i ditt fylke. De ferske tallene er fra forrige uke og tar for seg hele fjoråret.

Det var 250 færre skilsmisser og om lag 300 færre separasjoner enn året før.

Ekspert: — Mange misforståelser omkring bodeling ved samlivsbrudd

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom og rådgiver i DNB. Hun er også kjent fra TV-programmet «Luksusfellen» og sier det er mange misforståelser knyttet til hvordan ting fungerer ved et samlivsbrudd.

EKSPERT: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom og rådgiver i DNB. Hun er også kjent fra TV-programmet «Luksusfellen». Foto: DNB

— En utbredt misforståelse er at man automatisk har krav på halvparten av verdiene hvis man går fra hverandre. Slik er det ikke. For å slippe store konflikter er det viktig å ikke leve i et papirløst forhold, sier hun.Reglene rundt fordeling er ulik fra om du er samboer eller gift. Som samboer er det mitt og ditt som gjelder, mens som gift er alt felles bortsett fra det du tok med deg inn i ekteskapet, samt arv og gaver fra andre enn ektefellen som du mottar i ekteskapet.

— Få ned på papiret hvem som eier hva og avklar hvordan fordelingen blir ved et brudd. Som samboer er det viktig å ha en samboerkontrakt. Få med eierandel i bolig og fritidseiendom, verdigjenstander og arv, råder Sandmæl.

Undersøkelse: Altfor få sikrer seg

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB er det altfor få som sikrer seg. Kun én av fem skriver en samboerkontrakt.

— Som gift kan det være lurt med ektepakt og annen dokumentasjon hvis man ønsker å holde noe utenfor delingen. Det du tok med deg inn i ekteskapet kan du ta med deg ut, samt arv og gaver fra andre enn ektefellen. Men, etter et langt samliv kan det være vanskelig å huske hva du brukte arven på eller hvor mye huset var verdt den gang den ene parten flyttet inn. Dokumentasjon er derfor viktig, sier Sandmæl.

Hun mener kvinner bør være ekstra påpasselige.

— Ifølge undersøkelsen Ipsos MMI har gjort for oss er det langt flere menn som eier boligen paret bor i, sier hun.

Hvor mange har du?

Stor forskjell på menn og kvinner

Og tallenes tale er klar: 23 prosent menn eier boligen, kontra åtte prosent kvinner.

— Som samboer må du tenke over at du mest sannsynlig ikke får med deg noe av verdistigningen på boligen i forbindelse med et samlivsbrudd, selv om du i praksis har bidratt til verdiøkningen med oppussing og tidsriktig interiør. Du kan ha krav på vederlag, altså en kompensasjon, men dette er juristmat og må vurderes konkret. Uansett får du sannsynligvis ikke igjen det du har lagt inn i boligen. Det kan være en idé å ta vare på kvitteringer og skrive opp arbeidstimer hvis du pusser opp, råder Sandmæl.

Mange krangler om verdien av boligen når den ene parten skal beholde huset.

— Her anbefaler jeg å ta kontakt med flere meglere eller takstmenn slik at dere kommer frem til en rettferdig pris, sier økonomen.

Den tidligere samboeren er gjort kjent med innholdet i intervjuet. Han ønsker ikke å uttale seg.

Schibstedavisene er i samme konsern som Finn.no

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem

Ute på boligmarkedet? Sjekk disse utvalgte sakene: