Det finnes utallige stilarter i interiørverdenen vi inspireres av. Du har retro, eklektisk, minimalistisk, nordisk, urban, maksimalistisk, klassisk, shabby chic, skandinavisk, industriell, art deco, bonderomantisk, Chesterfield, natur, sveitserstil, hitech, rustikk, countrystil, barokk, maskulint, bohem, biedermeier, vintage, fransk landstil, gotisk, rokokko, engelsk landstil, eksotisk, marokkansk for å nevne en del.

Mange av oss, inkludert meg selv, har vært gjennom flere av disse stilene. Vi prøver, feiler og fomler i mørket der modningsprosessen setter sine spor. Vi mister retningssansen og går oss vill i en jungel fylt med inspirasjon og påvirkninger fra trender og sosiale medier. Vi er bortkomne og må finne fram til det fristedet vi kan identifisere oss med. Der vi kan senke våre skuldre i en travel og hektisk hverdag.

Vi trenger et kompass som kan lede oss i riktig retning!

Kanskje hører du til dem som liker den lyse nordiske stilen med mye hvitt og innslag av naturmaterialer. Foto: NTB scanpix

Drei kompasshuset ditt til der du ser kompassnåla peker mot klesskapet ditt.

Ta det første steget i denne retningen, og legg merke til hva slags farger og mønster som går igjen i klærne dine. Bevisstgjør hva du føler deg vel i og hvilken klesstil du har.

Grunnen til det er at interiør og klær ofte har en sammenheng, noe de fleste av oss kanskje ikke er klar over. Er man for eksempel fargerik og sprek i klesstilen, trekkes man ofte mot dette i interiøret. Hvis man derimot har en klassisk og elegant klesstil, trekkes man gjerne mot den retningen i interiøret.

Har du mye fargerike klær i klesskapet ditt, kan det veldig godt hende at du liker et fargerikt interiør hjemme også. Foto: NTB scanpix

Det andre steget tas gjennom hele boligen. Gjennom årene som har gått, har man gjerne endt opp med hummer og kanari i interiøret. Og vi har i de fleste tilfelle ikke anledning til å fornye oss med alt fra a -å heller. I tillegg har vi ting med minner, affeksjonsverdi og sjel som skal tas vare på. Dette må man hensyn til i prosessen, og det er det full forståelse for naturligvis.

Sorter dekor, lamper, bilder, interiør og småmøbler etter stilarter og design som passer sammen, og bli av med det du vet at du aldri kommer til å bruke igjen. Det er ikke noe poeng å la det stå nedpakket i esker eller stappet inn i et skap. Der gjør det ingen nytte for seg.

Ta en dag du har ekstra overskudd og lyst til å gjøre denne innsatsen for deg selv. Det er selvsagt ikke noe must, men kun en oppfordring og varm anbefaling fra meg til deg.

Gjenbruk av interiøret plasseres strategisk i forhold til hva man er mest forsynt av, og hvor man vil se minst til det i hverdagen. På den måten har det litt lengre levetid, og du kan bytte ut interiøret i disse rommene etter hvert som du har anledning.

Prioriter oppholdsrommene og entrèe, som er de rommene du bruker mest i hverdagen. Optimaliser omgivelsene med former, farger, mønster og tekstur som gjenskaper det uttrykket føler deg hjemme i, og det du føler deg vel i.

Og husk: Interiør er individuelt. Interiør er subjektivt. Interiør er unikt, og interiør er deg!

Tredje steget i prosessen er å ha en god plan framover for å unngå flere bomkjøp og miste retningssansen igjen. Hvis du tilfeldigvis finner noe lekkert interiør på din vei, er mitt råd: Stopp opp, og ta fram kompasset ditt.

  • -Tenk først på hvor du kan ha det.

  • Tenk på hva det kan stå sammen med.

  • Tenk hva det eventuelt kan byttes ut med av det du har fra før.

Bruker du dette verktøyet vil disse stegene guide deg i riktig retning til å finne DIN stil i DITT hjem!