Følelsen av å sette nøkkelen i døren på sin første bolig – for en lykkerus! Å eie sitt eget hjem berører det meste av vårt følelsesregister. Det er en fantastisk opplevelse, samtidig som det føles litt skummelt og skremmende.

Skal du pusse opp, ominnrede, renovere, male eller flytte rett inn? Endelig har du mulighet til å innrede noe som er ditt eget – til å sette ditt preg. På samme tid har du kanskje opprettet ditt første lån i banken.

Dette innebærer faste utgifter hver måned. Tanker som: «vil renten forbli uendret?» kommer gjerne som en rakett, et tema du aldri før har behøvd å ta stilling til.

Det er smart å forberede seg godt før du gjennomfører din første eiendomshandel. Som førstegangskjøper har du noen ekstra utfordringer fordi du aldri har gjort dette før og er usikker på selve prosessen.

Førstegangskjøpere kan ofte ha en stor utfordring med å skaffe finansiering, blant annet på grunn av bankenes krav om 15 prosent egenkapital og at man ikke får låne mer enn fem ganger inntekt inklusiv studiegjeld.

Egenkapitalen kan enten være egne oppsparte midler, forskudd på arv, eller at man får hjelp av foreldrene sine som lånmedtagere.

Noen banker gir lån med maks 10 prosent egenkapital, vurderingskriteriene er i disse tilfellene ganske strenge. Det kan uansett være fornuftig å sjekke flere banker.

Det er gøy å gå på visninger, og det er lurt å delta på mange. Men det er ikke alltid at handelen går i boks rett etter første visning. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Det kan videre være smart å tenke gjennom hvor mye du kan kjøpe bolig for. Dette kan du gjøre ved å kontakte banken for å søke om et finansieringsbevis. Det er viktig at dette er klart før du setter i gang med boligjakt og budgivning.

Du vil ikke ha ikke tid til å sjekke finansiering når budrunden starter, så her er det viktig å være godt forberedt.

Når du så vet hvor mye du kan låne, er det lurt å tenke gjennom hvor mye du kan bruke på å kjøpe boligen.

Ta med i betraktningen at du kanskje vil pusse opp litt og gjerne kjøpe noen møbler.

Selve flyttingen kan også medføre kostnader.

Du må kanskje endre litt på prioriteringene for å få gjennomført det du ønsker. Som førstegangskjøper vil man ofte bo sentralt.

Det er veldig forståelig, men kan fort bli dyrt. Å ha et mest mulig realistisk bilde på hva som er ditt mulighetsområde i boligmarkedet gjør at du slipper ubehagelige overraskelser senere.

Det er gøy å gå på visninger, og det er lurt å delta på mange. Men det er ikke alltid at handelen går i boks rett etter første visning.

Vær forberedt på at det kan være uutholdelig spennende å delta i budrunder – får du boligen, eller ikke?

Skuffelsen over avslag og lykkerusen over tilslag vil mange kjenne seg igjen i. Det er viktig ikke å gi opp.

Drømmeboligen vil bli virkelighet, men ikke la følelsene ta overhånd slik at du går glipp av relevante opplysninger om eiendommen.

Det er lett å bli blendet av boligens utseende. Bruk informasjonen fra visningene og budrundene til å bli en bedre boligkjøper.

Bruk tid på de tekniske tingene som koster mye å reparere. Eksempelvis bad, elanlegg, kjøkken og vinduer.

Bruk også nesen: lukter noe muggent, finn ut hvorfor! Se på boder og kjeller. Sjekk det som er aktuelt for den eierformen boligen har, som for eksempel boligselskapets økonomi, organisering og tilstand.

Undersøk om det er fellesgjeld og felleskostnader (hva skjer med disse fremover og hva er betingelsene?), det kan ha innvirkning på finansieringsbeviset fra banken.

Gå gjennom materialet som er presentert av megler, og spør der du er usikker eller om noe er uklart. Det er viktig at du forstår det som står skrevet i salgsoppgaven og er klar over hva det innebærer. Bruk megleren til å hjelpe deg!

Tilstands-/boligsalgsrapport er spesielt viktig å lese. Når du er klar til å by på drømmeboligen er det viktig å være klar over at bud er bindende!

Det betyr at du ikke kan by på flere eiendommer på samme tid. Gir selger tilslaget så budet blir akseptert, da har du kjøpt boligen.

Det er aksepten av budet som er kjøpstidspunktet, ikke undertegnet kjøpekontrakt. Ha et bevisst forhold til budrunden, hold deg til planen din og hold hodet kaldt.

Her er noen tips for budrunden:

  1. Ha finansieringsbeviset klart.

  2. Bestem deg for et maksimalt beløp du kan strekke deg til i budrundene.

  3. Les salgsoppgaven nøye før du legger inn bud.

  4. Sett en tidsfrist for budet. Vær klar over at første budet må være skriftlig og akseptfristen som settes i budet skal da være tidligst klokka 12.00 dagen etter siste annonserte visning.

  5. . Ikke vis maksimalbeløpet ditt til megler eller kjøper. Hold kortene tett til brystet.

  6. Vent gjerne med å gi ditt første bud til du har sett hva de andre interessentene gjør.

  7. Vær tilgjengelig under hele budrunden – både for megler og for eventuelt den du skal bo sammen med.

  8. Da gjenstår det bare å ønske lykke til med jakten på drømmeboligen og velkommen inn i boligmarkedet!