– Det er helt sikkert mange som setter noe i halsen når de ser dette julepyntede hjemmet mitt. Men for oss er det dette som er jula, sier Hege Tønnessen (42). Hun ønsker velkommen inn i eneboligen på Eg, hvor hun bor sammen med mannen Thor Arne, dattera Thea (17) og sønnene Jonas (16) og Tobias (13). Eneboligen ble bygd i 1957, og ekteparet har bodd her siden 1999.

I all pynten og alle tradisjonene er det viktig for familien Tønnessen å ikke glemme det kristne budskap. – Det er det jula virkelig handler om, sier Hege Foto: Kjartan Bjelland

Det lyser varmt og innbydende fra hjemmet til familien Tønnessen.

– Dette er et skikkelig julehus, sier Hege, og det er ikke så vanskelig å være enig med henne i det. Allerede ved inngangspartiet skjønner man at her bor en familie som er glad i jula.

Vil være hjemme

41-åringen elsker jula, og kunne ikke tenke seg å dra verken på hytta eller utenlands i høytida.

– Jeg ser jo de som legger ut bilder av at jula skal feires i varmere strøk. Men jeg kan ikke tenke meg noe mindre fristende. I jula vil jeg være hjemme, ler Hege.

Bordet er dekket klart til juleselskap. Røde julegardiner, nisser, blomster og stjerner må til i et skikkeligjulehus. Foto: Kjartan Bjelland

Som alt annet blir juleinteriøret mer og mer påvirket av trender. Den tradisjonelle, hjemmelagde pynten blir stadig mer fraværende i de fleste hjem. Men slik er det ikke hos Hege og familien. Her er jula tradisjoner, og jula skal være i rødt, grønt og gull. Og det skal være mye pynt. Helst overalt. For Hege og familien handler jula først og fremst om å hente fram de samme tradisjonene år etter år, samle familie og venner rundt bordet og ha åpent hus får både store og små.

– Vi er veldig gode på tradisjoner hos oss. Jeg elsker jula, og det har smittet over på resten av familien, sier Hege.

– Julegodteriet og disse tre julefigurene kommer aldri fram før lillejulaften. Da er det skikkelig jul, forteller Hege Foto: Kjartan Bjelland

Selv har hun mange fine minner om juletida fra sin egen barndom, og hun har vært opptatt av at tilsvarende minner skal skapes for egne barn.

– Jeg fikk det nok inn med morsmelka. Moren min var veldig julete av seg, og det er nok hun jeg har fått det fra, forteller Hege.

Hos familien Tønnessen starter jula allerede i begynnelsen av desember, og så øker det på gjennom hele desember. Lille julaften går Hege over de siste detaljene. Da blir julegodteriet og et par spesielle pyntegjenstander satt fram.

– Minstemann i huset har bursdag 19. desember, så vi har alltid pyntet huset ferdig til bursdagen hans, forteller hun.

Kordamene er det Hege selv som har malt. Foto: Kjartan Bjelland

Tradisjoner

Tradisjonene står i kø i Andreas Kjærs vei på Eg. Julaften blir alltid feiret med pinnekjøtt hjemme, med besteforeldre på besøk. Romjula tilbringes også med familiene her og der, med tradisjonelle selskaper og mye kos.

– Vi er alltid hjemme på julaften. Noe annet hadde ikke funket, ler Hege.

Også lille julaften har familien et fast opplegg. Da blir det spist julegrøt med mandel midt på dagen.

– På kvelden spiser vi felles brødmåltid med hjemmebakt brød og hjemmelaget pålegg.

– Og så ser vi på grevinnen og hovmesteren, skyter Jonas inn.

Hos familien Tønnessen på Eg blir huset forvandlet til et skikkelig julehjem i hele desember Foto: Kjartan Bjelland
Overalt i stua har Hege pyntet til jul. Foto: Kjartan Bjelland

Både han og broren Tobias er enig med mamma om at jula må være rød. Alt av julepynt må fram.

– Jeg var hos en kamerat her om dagen, og de hadde ikke noe rødt. De hadde pyntet til jul med bare hvitt. Det er jo kjempekjedelig, sier han.

Han er glad mamma lar barna ta del i julepyntingen. Hvis ikke hadde nok ikke Liverpool-kulene fått plass på juletreet.

Det er ingen tvil om hvilket lag familien Tønnessen holder med. Foto: Kjartan Bjelland

Hege er fullt klar over at hun er litt mer juleivrig enn gjennomsnittet, men straks nyttårsrakettene har stilnet, da er det slutt.

– Ja, da er alt nede igjen og huset tilbake til det normale. Jeg er kjapp til å få jula ut av huset, og lar ikke pynten henge fremme. 1. januar er det ut med alt. Faktisk ryker julestjernene ned når gjestene har dratt.

I all pynten og alle tradisjonene er det også viktig for familien Tønnessen og ikke glemme det kristne budskap.

– Akkurat det er viktig for meg, for det er jo det jula virkelig handler om, sier Hege.

Denne saken ble første gang publisert jula 2016, men tatt fram igjen for å glede nye lesere.