- - - - - -

– Nå er det perfekt å vaske terrassen, for sola er ennå ikke så sterk. Og velg gjerne en dag hvor det regner litt, så terrassen allerede er fuktig når du begynner, anbefaler Øystein Nilsen i maleavdelingen hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd.

Les også Disse bør du ikke ha i hus

Hvordan man vasker terrassen, avhenger av utgangspunktet. Men skal man olje eller beise terrassen på ny, mener Nilsen det er en fordel å bruke en terrasserens først.

– Terrasserensen er såpass sterk at den fjerner sopp og alger som bør vekk før terrassen behandles på ny.

Men skal man kun vaske terrassen, kan det være nok å bruke en mildere husvask.

– I begge tilfeller er det lurt å bruke en sprayflaske og sprute vaskemiddelet på, og deretter vaske med egnet kost før vannet spyles av med hageslangen.

Hvis man bruker høytrykksspyler, sier Nilsen at det er viktig å montere en terrassevasker på enden, hvis ikke blir trykket for kraftig.

Vannslange er mer skånsomt enn høytrykksspyler. Foto: Foto: Ifi.no

Vårvask av kledningen

Sara Gressberg i Jordan sier tilIfi.no at huset kan vaskes straks utetemperaturen er fem grader eller varmere gjennom døgnet, og at en bør jobbe seg nedenfra og oppover med rengjøringsmiddel og vaskekost.

– Etter at du har vasket, bør du spyle av med vannslangen eller en lavtrykksprøyte. Ikke bruk høytrykksspyler, for da øker risikoen for at vannet trekker inn i treverket, og det kan føre til råteproblemer, forklarer hun.

Vannslange er mer skånsomt enn høytrykksspyler. Foto: Foto: Ifi.no

Bevare belegningsstein

Svært mange har belegningsstein i oppkjørselen, men har samtidig erfart at det gjerne vokser ugress opp mellom steinene. Siden belegningsstein gjerne ligger en plass som brukes mye av både gående, syklende og biler, er det ikke til å unngå at det blir møkkete.

– Det er flott å vaske belegningssteinen om våren, men akkurat hyppigheten avhenger av bruken og beliggenheten. I skyggefylte fuktige områder blir det gjerne mer grønske og skitt enn på store solfylte flater.

Les også Dette er faktisk ikke lov

– Er det lenge siden forrige rengjøring, og det gror godt mellom fugene, er det behov for å spyle vekk jord og frøpartikler nede i fugene. Men Jørgenrud fraråder å bruke høytrykkspyler med stor kraft, for det kan slite på betongen.

– Vi anbefaler ikke turbodyse, for betongen slites fortere vekk om vanntrykket er for kraftig. Men uansett er det viktig å etterfylle med vanlig fugesand som er fri for humus, for da blir det dårligere groforhold og enklere vedlikehold senere, sier Simen Jørgenrud.