De færreste bor i sterile, strøkne hjem der alt har sin plass – og hvor det aldri er noe rot eller kaos noen steder.

Hvem har vel ikke et skap eller tre som trenger rydding eller et rom som burde fått en runde med støvsugeren?

Men dersom rot eller kaos blir for dominerende, kan hjemmet fort bli et sted der både en selv eller gjester mistrives.

Det amerikanske nettstedet Good Housekeeping har laget en oversikt over typiske ting gjester synes er det aller mest utrivelige når de er på besøk hos andre.

På lista står ting som er vel så aktuelle i norske hus og hjem:

1. Dyr som er over alt, også på kjøkkenbenken og kjøkkenbordet

Det er umulig å holde styr på hva kjæledyret gjør når du ikke er hjemme. Men når er det, bør definitivt holde et øye med hvor pusur går. Ser du katten sprette opp på kjøkkenbenken eller kjøkkenbordet, bør du få den ned derfra med en gang.

Katter har ingenting på kjøkkenbenken eller kjøkkenbordet å gjøre. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

2. Møbler fulle av katte- eller hundehår

De færreste synes det er koselig å sette seg ned i en sofa tildekket av hunde- eller kattehår. Selv om kjæledyret ditt er reinslig og boligen din er rein og pen sånn ellers, vil store mengder hår fra kjæledyret ditt gi inntrykk av det stikk motsatte, mener Emily McCrary fra boligtjenesten House Method. Hun sier til Good Housekeeping at dersom man har møblene fulle av katte- eller hundehår, kan være nok til at gjestene ikke klarer å slappe av. Så før du får gjester på besøk bør du ta en grundig runde med støvsugeren. Aller helst bør du forsøke å holde kjæledyrene ute av møblene, råder hun.

Støvsug sofaen for dyrehår! Foto: NTB scanpix/Shutterstock

3. Skitne kopper og kar eller annen oppvask på kjøkkenbenken

Mange er flinke til å ta oppvasken med en gang måltidet er over. Andre er gode på å la oppvasken stående – skylt eller uskylt – i kortere eller lengre perioder. Ta deg selv i nakken og fortell deg selv hvor ekkelt det er å komme inn på kjøkken som flyter av gammel oppvask.

Gamle matrester og skitne kopper og kar er ekstremt uappetittlig. Ikke la oppvasken bli stående! Foto: NTB scanpix/Shutterstock

4. Skitne bad

Går det for lang tid mellom hver gang du vasker toalettet, merkes det. Toalettet kan begynne å lukte, og doskålen kan bli misfarget. – Badet er en god indikator på et hjems holdning til hygiene og reinhold generelt, sier Caleb Beck, helse- og velværeekspert hos Maple Holistics til Good Housekeeping.

Hvis du var i tvil, husk at ingen liker skitne bad!

– Toalettsettet bør egentlig vaskes hver dag. Det holder å tørke raskt over, og det er gjort på få sekunder, opplyser Heidi Sanne i Krefting til Informasjonskontoret for farge og interiør. Hun minner samtidig om at man ikke må glemme spyleknappen på doen. – Alle som går på do, trykker på spyleknappen etterpå. Så dette er et av stedene i boligen der flest bakterier samler seg.

Rådet fra ekspertene er dermed: Hold badet rent – for din egen skyld, men også i tilfelle du skulle få besøk.

Vask toalettsetet hver dag, råder ekspertene. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

5. Gamle, brukte bleier på badet

Ikke glem å kaste de gamle, brukte bleiene til poden fortløpende. Ingenting er så ekkelt som å støte på disse når man låner toalettet hos andre.

Og dersom søppelbøtta er full, gjelder følgende råd: Tøm den før det tyter over!

Selv om minsten er supersøt og sjarmerende, er de gamle bleiene langt fra det samme. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

6. Skittentøy i stua

Skitne klær har ingenting på stuegolvet å gjøre. Klær du skal bruke på nytt, henger du opp, mens skitne klær går rett i skittentøykurven. Har du til vane å synde litt på dette, bør du i alle fall passe på rydde før gjester kommer. Ta en runde, samle sammen plaggene og legg dem der de hører hjemme.

Skitne klær skal i skittentøykurven, ikke ligge strødd rundt omkring i huset. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

7. Rot over alt

Ikke la rotet ta overhånd, rydd opp regelmessig! Ingen liker rot, gjester inkludert.

– Selv om vi er ryddeeksperter er det ikke slik at vi til enhver tid har plettfrie og superryddige hjem, og det er definitivt ikke sånn at vi ser etter rot når vi er på besøk hjemme hos andre, sier Eva Isachsen, som sammen med dattera Line Marie Skaget og tekstforfatter Gunn Merete Roll snart gir ut boka Ryddeglede.

Men når damene er på ryddeoppdrag har de selvfølgelig "ryddebrillene" på, og en fellesnevner de da ser, er at mange har altfor mange ting.

– Vi mener absolutt ikke at man skal kaste alt man eier og har og at alle skal bli minimalister, for vi tror at vi nordmenn har behov for hyggelige hjem. Vi tilbringer tross alt mye tid inne, og hjemme skal man kose seg! Men dersom skuffer og skap er overfylt, og rotet etter hvert flyter rundt i boligen er det ikke så lett å få det koselig heller, sier Isachsen.

Hun anbefaler derfor en gjennomgang hvor man ser litt nøye på det man har, og vurderer om det heller kan komme andre til nytte. Blant annet er klær som er for små eller som ikke lenger blir brukt, en gjenganger. Det samme gjelder papirer som hoper seg opp. I kjøkkenskapene står det ofte kjøkkenmaskiner, glass og servise som sjelden eller aldri blir brukt, og som tar mye plass. Og boden blir ofte en mellomstasjon hvor det som er for godt til å kastes, ofte blir lagret i årevis.

– Vårt råd er at man heller gir det bort eller selger det mens det ennå kan være brukbart for andre.

På badet samler det seg gjerne diverse flasker med balsam, sjampo og dusjsåper.

Isachsen råder derfor til å ta en jevnlig sorteringsrunde her, også.

– En viktig ting er å bruke opp det man har, før man kjøper nytt. Egentlig trenger man jo ikke mer en én flaske av hver. Gammel sminke er både uhygienisk og ulekkert, så det må man faktisk bare kvitte seg med, sier hun og legger til:

– Og så anbefaler vi heller at man har en fin sminkepung til hverdagssminken og festsminken pent plassert i en fin liten eske i baderomsskuffen.

Rydd regelmessig. Ingen liker å sette seg til i andres rot. Foto: Scanpix/Shutterstock

8. Kattedo som lukter og står fremme

For deg er pus sannsynligvis verdens søteste, og du bryr deg kanskje lite om kattedoen som står fremme i gangen eller på et annet framtredende sted i hjemmet ditt. Men for andre som ikke er lite inntatt i pelsdotten din, kan en luktende, synlig kattedo være alt annet enn sjarmerende. Det kan rett og slett være utrolig ekkelt, så finn en egnet plass som ikke skremmer bort gjestene dine, råder Good Housekeeping.

Plasser kattedoen på et sted der lukt og graps ikke skjemmer omgivelsene. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Fått med deg disse sakene: