— Plenen ikke bare overlever, men den kommer til å se kjempeflott ut til våren!, sier en entusiastisk Morten Bragdø, anleggsmester og plantefysiolog ved Randesund Planteskole.

Han skal til å avsløre sitt beste plentriks for oss.

— Klipp plenen ned til fire-fem centimeters høyde til den slutter å vokse i oktober, sier Bragdø.

Tvisten er å spre tørt løv utover gresset før man klipper en siste gang før vinteren. Løvet klipper man sammen med gresset, helt til det er småbiter igjen. Ifølge Bragdø må man gå over flere ganger, men da er man også sikret rik næring til jorden.

HAGENS GULL. Løv og nedfallsfrukt kan brukes til å forberede hagen på vinteren, som isolasjon og mat til jorden. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— Løvet er rett og slett hagens gull. Nå går vi i hi. Naturen legger løv over seg, mens vi legger dynen over oss, svarer Bragdø. På tide å tømme overfylte skap og skuffer:

Grav ned løvet

Blir det løv til overs, bør man visstnok bruke den i blomsterbedet som isolasjon, sånn at plantene både får mat og varme.

Bragdø vedgår at noen kanskje synes det er stygt, «men det skal ikke synes under plantene, og det fungerer jo!».

LUK OG ISOLÉR. Bedet bør lukes med en ugresshakke før vinteren. Hvis du går fra hagen uten ugress i høst, og med noen nye blomsterløker i jorden, kan du nyte våren, mener gartneren. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Blomsterbedet bør lukes før vinteren kommer, og brune staudeblader kan danderes som en krans rundt planten, for isolasjon.Man kan gjerne også plante blomsterløk 10-20 centimeter ned i jorden mens man holder på, så lenge jorden er drenert.

Bruken av løv begrenser seg ikke til plenen og bedet. Bragdø vil at folk skal grave ned løvet i jorden.

Epler og annen nedfallsfrukt skal også være god mat for mikroorganismene i jorden. Knus frukten, og grav den ned «her og der».

Ønsker du en pen og velstelt hage?

Beskjære planter nå

— Det er tid for beskjæring av busker og trær, sier Arne Olav Klevsgård, anleggsgartner ved Gjennestad videregående skole til NRK.no.

BESKJÆRES I JUNI. Nå er det for sent å beskjære trærne i hagen, vent til juni, anbefaler Bragdø. Foto: Berit Kellen, NTB scanpix

Men hold deg unna plantene som blomstrer i april og mai. Pass på at du ikke beskjærer for mye eller for lite, advarer han. Har aldri angret:

Advarer mot vintersvidde planter

Kalde vintermåneder kan vintersvi planter, blomster og busker. Kulden sørger for at bladene tørker inn, fordi røttene ikke får vann på grunn av telen. Når solen og vinden kom mot våren kan resultatet bli svidde, ødelagte hageplanter.

Skal du unngå vintersvidde planter, bør du ifølge Bragdø kjøpe en vintermatte som kan festes over og rundt krukker med planter i.

Synes du det ser stygt ut, kan du kle dem pent inn med strie og hyssing utenpå.

Tujaen derimot trenger ikke vintermatte, men strie på sol— og vindsiden, og en god dusj vann hver dag dag solen og vinden er der.

— Vi mennesker er litt rare. Vi kan gjerne bruke flere dager på å pakke inn båten, men ikke en time i hagen på å gjøre den klar for kulden, sier Bragdø.

Unngå invasjon av brunsneglen:

Når du er ferdig med hagen...

Er hagen i orden, bør du se mot huset. Jon Berge, informasjonsdirektør i If, anbefaler å rense alle takrenner, og se til at alle nedløpene er åpne, så vann får renne fritt.

— Det er også veldig fint å følge med på andre avrenningsplasser for vann, pass på at vannet også renner fritt der, du risikerer å få tilbakeslag i huset, sier Berge.

Ifølge Berge er det greit å ta en visuell kikk på taket før vinteren kommer. Sjekk at alle taksteinene ligger på sin plass, og at taket ser tett og fint ut. Vind er skumle greier for tak med løse takstein.

Les også: