For oss handler jula om tradisjoner, minner og fornyelse. I sentrum av høytiden havner julehandel, familiesammenkomster og juleoppskrifter, mens julepynten ofte blir minstemann i flokken. Vi ønsker å gi plass til selve hyggen. Hjemmet bør ose av juleglede.

For oss bringer julepynt nostalgiske barndomsminner, og det gir minner om det å glede seg. Pynten hjelper også å minnes de som har gått bort, og vi føler oss mer knyttet til de vi savner.

Den økonomiske situasjon kommer for flere til å gi en mer kreativ jul enn tidligere, og derfor har vi forsøkt å holde tipsene budsjettvennlige.

Og husk, ikke la det bli for perfekt.

Tips 1: Lys er jul

Vi elsker den rene følelsen som brer seg i rommet når hvite lys tennes. Har du et stort fat så lag gjerne et stemningsbrett. Den varme gløden fra lys gir ro og øyeblikkelig luksus. Og hvis du liker en ren og klassisk look, så sett gjerne sammen flere høye glassgjenstander med lys og greiner.

NB: husk at levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Vær nøye på balansen mellom levende lys og ledlys.

Miriam Mumtaz (t.v.) og Monica Kleppe er gründere og interiørdesignere. De jobber daglig med privatpersoner, eiendomsmeglere og bedrifter som trenger veiledning innen interiør og design, enten i forhold til salg av bolig eller oppussingsprosjekter. I denne spalten deler de sine interiørråd og hemmeligheter. Foto: Liv-Unni Tveitane

Tips 2. Få naturen inn i huset

Blomsterforretninger er en god venn i høytider, men ta deg gjerne en tur i skogen. Plukk deg ut grønne grener og kvister, og putt dem i store vaser eller blomsterpotter. Naturen er så gavmild med sin uperfekte skjønnhet. Lag gjerne et lite grønt univers hjemme. Det vil føles rent og naturlig.

Tips 3: Lag et tema og hold deg til det

Enten stilen din er tradisjonell, moderne eller rustikk – så anbefaler vi å beholde det uttrykket du liker, og heller friske opp egen stil. Dermed unngår du å kjøpe ny julepynt hvert år for å følge trendene. Du har helt sikkert mange flotte ting hjemme som du kan bruke. Har du en en linduk som ikke brukes? Den kan enkelt klippes opp og brukes som juleservietter.

Et juletre med færre dekorasjoner kan være mer virkningsfullt enn et som er overfylt. Foto: Olena Sergienko / Unsplash

Tips 4: Ikke dekorér for mye

Juledekor kan være gøy, men for mye juledekor kan føles overveldende for gjestene. Hold ting enkelt, og hvis du er glad i mye pynt så kan det være lurere å samle dem, kontra å spre litt og litt utover hjemmet ditt.

Tips 5: Julas farge

Du kan skape et magisk rom ved å holde deg til få farger. Tidløs er ikke det samme som kjedelig. I år er fargetrenden dyp rød, sølv og glitter, sennepsgul og kongeblå.

Tips 6: Munter inngangsdør

Døråpningen din vil sannsynligvis se mange besøkende komme og gå i løpet av juletida, så gjør gjerne forsiden av hjemmet ditt innbydende. Pynten i dette trafikkerte området bør være synlig.

For eksempel: Gammel eller ny krans? Vær kreativ og lag din egen av granbar og grønt. Gjør det enkelt, la kransen være stor.

Vær kreativ og lag din egen dørkrans. Foto: Al Elmes / Unsplash

Tips 7: Hvordan pynte juletreet?

Jul uten juletre er som sommer uten sol. Husk at et tre med færre dekorasjoner kan være enda mer virkningsfullt enn et som er overfylt. Litt kjærlighet til treet vil uansett resultere i et vakkert design som du kan dele med dine kjære.

Et eksempel: Løft og form grenene på juletreet. Hold deg til et tema og bruk dekor i tråd med utseendet du ønsker.

Tips 8: Julebordet

Et julebord er selve hjertet av julen. Rundt bordet deles etterlengtete smaksopplevelser, gamle minner og nye blir laget. Vær oppmerksom på at gjestene trenger nok albuerom og at maten også trenger plass på bordet. Hold dekoren lav for å sikre sikt, og hold deg til få farger slik at maten kommer i fokus. Hent frem servise og bestikk, og har du ikke nok, så miks tingene litt sammen. Lag dekorasjoner for et nydelig bakteppe og tenn lys.

God jul!