I løpet av et år vil en varmtvannsbereder avgi mye varme ut i rommet den står i.

En 200 liters bereder vil avgi nesten 1000 kWh årlig, ifølge SINTEF Energi.

Så dersom du er opptatt av energiøkonomisering, bør du plassere varmtvannsberederen i et rom som trenger oppvarming. Da unngår du å fyre for kråkene.

— Varmetapet fra vannberederen vil være med på å redusere behov for romoppvarming i fyringssesongen. Derfor bør egentlig en vannbereder stå i rom der det er behov for varmen den avgir, sier Trond Paasche, energirådgiver i Enova til Abito.no.

Også Jacob Stang, forsker i SINTEF Energi, synes det er en god ide.

— Normalt sett har et hus varmebehov store deler av året. Så det beste er derfor at varmtvannsberederen plasseres i det rommet med størst behov for varmetilskudd året gjennom, sier Stang.

Ikke nøvendigvis økonomisk å flytte berederen

Men dersom vannberederen allerede er plassert i et kaldt rom, er det ikke sikkert det lønner seg å flytte den til et rom som trenger varmen den avgir.

— Nei, for det å flytte berederen til et varmere rom, som for eksempel badet, medfører en ekstra kostnad for arbeidet med flyttingen. Dessuten vil den da også stjele plass på badet, sier Paasche og fortsetter:

KOSTBART: Varmtvannsutgifter utgjør 20 prosent av av det totale, årlige strømforbruket til en gjennomsnittshusholdning, viser tall fra Enova

— Her må man se reduksjon av varmetap fra bereder opp mot økt kostnad for flytting samt om det da vil bli et økt behov for mer energi til romoppvarming av kjellerrommet som da mistet varme fra berederen, sier Paasche.

Tips:

Isoler rør fra vannbereder, slik at du reduserer varmetapet fra varmtvannsrør i rom der det ikke er behov for varmen.

Varmetapet fra berederen er proporsjonalt med størrelsen på berederen. I et hus bygget etter den såkalte passivstandarden, er varmetapet fra berederen en stor andel av byggets energiforbruk.

Artikkelen er skrevet av Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning på nett.