– Vi er godt i gang i gang med salget av de sjønære hyttene, sier eiendomsmegler Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg. Han forteller at det er mange interessenter på markedet, og at de allerede har solgt en del hytter.

Likevel er ikke sjøhyttemarkedet på Sørlandet helt ellevilt foreløpig.

– Aldri tidligere har det blitt solgt så mange sjøhytter.

– Problemet er at det er litt for få hytter til salgs, og det er spesielt i den dyrere prisklassen at vi mangler objekter, sier han.

Et kjapt søk på Finn.no viser at vi får 211 treff når vi søker på hytte ved sjøen i de to Agder-fylkene. 12 hytter har en prisantydning over 8 millioner kroner, hvor det dyreste objektet er priset til 14,9 millioner. Det ligger i Blindleia og har strandlinje, brygge, hage, sjøbod og anneks.

Denne ferieleiligheten har et bruksareal på 75 kvadratmeter og ligger nær sjøen på Flekkerøy. Det hører med en båtplass i et fellesanlegg. Prisantydning er 2,5 millioner kroner. Foto: Foto: EiendomsMegler 1

– De fleste hyttene vi selger ligger i prisklassen 4–6 millioner kroner. Da får man et fint objekt, selv om ikke alt er helt topp, sier han og forklarer at du kanskje får en hytte med god standard, men kanskje ikke egen brygge eller strandlinje. Eller du får ei litt sliten hytte, men en tomt med god beliggenhet i forhold til sjøen.

Les også:

Det beste ligger på åtte millioner eller over

– For å få det aller beste må du i priskategorien 8 millioner og over. Da får du typisk hytte med god standard, strandlinje, sjøbod, brygge og så videre, sier han og fortsetter.

– Og på disse hyttene har jeg en lang liste med potensielle kjøpere, som bare venter på at drømmestedet skal legges ut til salg.

Denne ferieleiligheten har et bruksareal på 75 kvadratmeter og ligger nær sjøen på Flekkerøy. Det hører med en båtplass i et fellesanlegg. Prisantydning er 2,5 millioner kroner. Foto: Foto: EiendomsMegler 1

Eivind Bjorå, daglig leder og eiendomsmegler i DNB Eiendom avdeling Lillesand, bekrefter at også de opplever at det mangler dyre objekter i markedet.

– Men også i midtsjiktet skulle vi gjerne hatt flere hytter. Her er det flere kunder som vi har på våre lister, som ikke finner det de ønsker, siden det er så lavt utbud, sier han.

Les også:

Hytteeiere med god råd

Bjorå tror at mye av grunnen til at det er færre hytter i markedet, er at eiere har god råd, i tillegg til at det er mye uro og usikkerhet ute i verden.

– Da velger man å bruke hytta i Norge i stedet for å dra ut på reise eller i stedet for å kjøpe fritidseiendom i utlandet.

En annen grunn, påpeker Bjorå, er at arveavgiften har forsvunnet, noe som gjør at barn og barnebarn har muligheten til å sitte på arvede eiendommer lengre enn de normalt kunne før.

Denne ferieleiligheten har et bruksareal på 75 kvadratmeter og ligger nær sjøen på Flekkerøy. Det hører med en båtplass i et fellesanlegg. Prisantydning er 2,5 millioner kroner. Foto: Foto: EiendomsMegler 1

– 3 millioners hyttene selger best

Janne Fjellvang, eiendomsmegler i EiendomsMegler 1, opplever at det dyrere hyttesegmentet har vært litt tregere enn det med lavere pris.

– Hytter opp mot 3 millioner kroner og med hyggelig beliggenhet har til nå vært det som selger best, sier hun.

Det samme påpeker Jostein Aanonsen, eiendomsmegler og avdelingsleder hos Sørmeglerens avdeling i Lillesand.

– Det er best trøkk i de litt rimeligere hyttene til nå i år. Det pleiere å gå greit å selge de dyrere, også, men det tar gjerne litt lengre tid.

Les også:

Aanonsen mener at den røde tråden i det hyttekjøperne ønsker, er kjøreatkomst – slik at man slipper å dra ut i båt for å komme til selve hytta. Men også brygge og solforhold er noe som er viktig for de fleste.

– Men vi ser også at det er flere fra Kristiansand og Lillesand som ser på hytte i samme by de bor i, så det er ikke bare rogalendinger og østlendinger som kommer på visning i Blindleia, understreker han.

Standard viktig

Gustav Sædberg opplever at beliggenhet og standard er de viktigste faktorene for dagens hyttekjøpere.

– Vi merker at det er populært å feriere i Norge. Og når sørlendingene først har skaffet seg hytte, vil de gjerne bruke den mye og stor del av året. Det betyr at standard og komfort er viktig. For når dette er bra, blir folk gjerne lengre på hytta, sier han og forklarer at med komfort, så mener han fasiliteter som gode toalettforhold, strøm, vann, internett og bilvei, ikke bare om hytta er nymalt og pent innredet.

– Og så ser vi jo selvsagt at de fineste, tøffeste og mest moderne hyttene er noe folk liker veldig, veldig godt, for de kan de bruke med en gang. Det er bare å flytte inn i dem, sier han.

Men per i dag er det ikke så veldig mange slike hytter til salgs.

– Dagens hyttekjøpere er selektive, og de tar seg gjerne god tid på å finne en hytte de mener er riktig for dem. For de må jo ikke kjøpe. Vi ser på mange måter det samme hos hytteselgerne. Noen priser seg litt høyt, men siden de ikke må selge hytta, kan de tillate seg å la hytte ligge til salgs i lengre tid, for å se om de kan få den prisen de vil ha, avslutter han.

Denne ferieleiligheten har et bruksareal på 75 kvadratmeter og ligger nær sjøen på Flekkerøy. Det hører med en båtplass i et fellesanlegg. Prisantydning er 2,5 millioner kroner. Foto: Foto: EiendomsMegler 1

FAKTA:

SJEKK DETTE FØR DU KJØPER HYTTE:

Taket: Se nøye på tak, både utvendig og innvendig, og se etter synlig vannskader. Sjekk også tilstanden til takbelegget.

Kjeller/krypkjeller: Sjekk om kjelleren viser tegn til fukt eller vannskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Vurder vinduenes tilstand, om de er gode eller trenger å skiftes. Panelene bør også gjennomgås, og vær særlig nøye nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta.

Vann og kloakk: Finn ut om hytta er tilkoblet det kommunale vann og kloakkanlegget eller om det er brønn og septik som gjelder. Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!

Tomten: Få nøyaktige tegninger om hvor tomtegrensene går. Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder, men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Tomtegrenser kan også sjekkes på Kartverkets seeiendom.no. Sjekk kart mot terreng på visning.

Området rundt: Finn ut hva slags planer det er for området rundt hytta. Skal det bygges flere hytter i området? Hva vil det ha å si for trafikken? Og hva med utsikten?

Kilde: NEF

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som Finn.no.