Det finnes både statistikk på hva det klages på til eierskifteselskapene og hva slags mangler som ofte havner rettssystemet, men likevel er det ikke nødvendigvis slik at det samsvarer med hva boligkjøpere angrer på i etterkant av boligkjøpet, påpeker Sverre Holøs, seniorforsker Sintef Byggforsk.

Vi har spurt både han og en rekke andre eksperter om hvilke konkrete spørsmål du alltid bør stille boligselger før du kjøper. Her er deres beste tips:

Sverre Holøs, seniorforsker Sintef Byggforsk Foto: Remy Eik, SINTEF

– Hvor ofte har du opplevd sjenerende støy?

– Hvilke spørsmål som bør stilles kommer mye an på hvem du er og hva slags bolig som vurderes. Men jeg ville nok spurt om hvor ofte boligselger har opplevd sjenerende støy, og hva som har vært mest plagsomt, sier Holøs.

Grunnen er at mange er plaget av støy fra vei-, fly og jernbane, men også fra naboer. Og dette står det sjelden noe om i verken prospekt eller i tilstandsrapport.

– Opplevd støyplager er individuelt, men svaret kan likevel få fram viktig informasjon. Hvis selger tidligere har måttet klage på naboens musikk, gressklipper eller høylytte krangler, vil dette kanskje ikke bli fortalt om uoppfordret, men på direkte spørsmål bør det komme fram.

Hvis du vurderer borettslags- eller sameieleilighet, er det et også lurt å spørre om framtidsplanene, mener seniorforskeren.

– Spør om vedkommende kjenner til om det er en vedlikeholdsplan, og om det har vært diskutert større oppgraderinger eller vedlikeholdstiltak.

Planmessig vedlikehold er viktig for å ta vare på verdiene, og dersom vedlikeholdet gjøres etter skippertaksmetoden, kan felleskostnadene endre seg betydelig. Hvis det neglisjeres, vil bygningsmassen forfalle, påpeker han.

– Still de myke spørsmålene

I utgangspunktet skal salgsoppgaven fra eiendomsmegler inneholde den lovpålagte og viktigste informasjonen en boligkjøper trenger. Det den ikke inneholder, er de myke spørsmålene, kommenterer Ingrid Svendsen, eiendomsmegler i Sørmegleren.

Hun påpeker at alle må vurdere hva som er viktig for dem, men selv ville hun valgt et åpent spørsmål som utfordrer selger til å tenke seg litt om, som for eksempel:

– Er det noe som ikke står i salgsoppgaven, men som du likevel tenker at kan være ønskelig for en kjøper å vite? Deretter kan du følge opp med å spørre om det noe boligselger skulle ønske hun visste før hun selv kjøpte, tipser Svendsen.

Hun ville også spurt om naboene – og hvem de er. Det mener hun er noe de fleste vil ha nytte av å vite litt om.

– En småbarnsfamilie vil gjerne ha noen andre barn i nærheten, mens de som kjøper leilighet i blokk fra 50-tallet, sannsynligvis ikke ønsker de som bråker mest i etasjen over se.

– Trenger du så stor bolig?

Eivind Bjorå, eiendomsmegler for DNBs kontor i Lillesand og Hovden, synes at noe av det viktigste du kan spørre en selger og megler om, er hvorvidt boligen trenger vedlikehold nå eller i nærmeste framtid. Dernest må du spørre deg selv om du kan gjøre arbeidet selv, eller om du må sette det bort. I så fall bør du kalkulerer sannsynlig kostnader på dette.

– Jeg synes også boligkjøper skal stille seg selv et kritisk spørsmål; nemlig hvor stor bolig trenger du egentlig. Trenden fortida er at man skal ha store boliger, ofte med for mye plass. Men trenger du virkelig de ekstra rommene eller den ekstra golvplassen?

Følger lysekronen i stuen med?

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving, sier at konkrete spørsmål vil være avhengig av den konkrete boligen og den konkrete situasjonen. Likevel er det alltid smart å spørre om det du ikke forstår, mener han.

– Sett deg godt inn i informasjonen i salgsprospektet og spør eiendomsmegleren om det er ting som er uklart. Det er viktig at du blant annet ser nøye på det som er opplyst om eierform, eventuell fellesgjeld og opplysninger om eventuelle heftelser som hviler på eiendommen, sier han.

Dernest bør du forhøre deg om overtakelse og når du kan overta boligen. Ut ifra de opplysningen du får om overtakelse vil du blant annet kunne danne deg et bilde om selger ønsker en rask avklaring, forklarer han. Det er også viktig at du som kjøper er tydelig på når du ønsker å overta boligen.

– Så ville jeg spurt om hva som følger med boligen, sier Geving og forklarer at det er viktig å følge med på hva som står om løsøre i boligen – og hva som følger med.

– Er det bare integrerte hvitevarer på kjøkkenet som følger med, eller er det også det frittstående kjøleskapet? Følger lysekronen i stuen med, eller tar selger den med seg? Og hva med el-billaderen? Mange krangler oppstår som en følge av at det ikke er gjort klare avtaler om dette.

Isolert grunnmur?

Planlegger du derimot å kjøpe en nyoppusset eller totalrenovert bolig, må du sikre deg at arbeidet er gjort etter forskriftene. Etterspør derfor informasjon om hvordan selger har sikret seg at oppussingen er forsvarlig utført, råder Holøs.

– Her er det viktig at svaret både sier noe om at det er kvalifiserte folk som har gjort jobben, og at man har valgt riktige løsninger – for eksempel slik det er beskrevet i Byggforskserien. En selger som har sikret seg bra kvalitet på utførelsen har kanskje både tegninger, bilder og kvitteringer lagret. Det kan bli svært verdifullt for deg som kjøper.

Dersom boligen har en nylig innredet eller drenert i kjelleren, er det viktig å forhøre seg litt om dette. Finn ut om grunnmuren ble isolert samtidig med at det ble drenert, mener seniorforskeren.

– Hvis minst halvparten av isolasjonen ligger utenfor grunnmuren, er løsningen mye mer fuktsikker. Fuktskader i innredet kjeller og underetasje er vanlig – og ofte dyrt og vanskelig å utbedre.