– Det er utrolig kjedelig og betale en høy pris for en oppussing av huset eller leilighet som du ikke er fornøyd med, Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Konfliktene forbrukerne har med håndverkere, handler ofte om penger – men i verste fall ubeboelige hjem.

– Håndverkertjenester er kompliserte tjenester, ofte er det slik at flere håndverkere, som for eksempel snekkere, elektrikere og rørlegger, jobber sammen for å få fullført et oppdrag. Det er vanlig at ting blir mer komplisert underveis som arbeidet utføres – og når det i tillegg er snakk om store beløp, oppstår det ofte konflikter rundt tjenestene.

Hun forteller at håndverkertjenester er et av det områdene de får flest henvendelser om. I 2018 fikk forbrukerorganet nærmere 3000 spørsmål om dette.

– Mange av spørsmålene dreier seg om pris som er blitt høyere enn avtalt og saker der det ikke er avtalt pris på forhånd. Vi får også en del henvendelser om hva man skal gjøre når arbeidet som er utført, er for dårlig, som for eksempel at flisarbeidet ikke er bra nok gjort.

Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet Foto: Halvor Pritzlaff Njerve

Grunnlag for å klage

Høst forklarer at når man benytter seg av fagekspertise, skal alt arbeidet være fagmessig utført. Dersom en snekker monterer lister, så skal listene passe sammen i hjørner og skjøter. Det samme skal fliser.

– Men hvis en boligeier for eksempel ser at flisene er montert skjevt og med ujevne fuger, er arbeidet neppe fagmessig utført, og man vil ha grunnlag for å klage, beskriver hun.

I 673 av de 3000 sakene var Forbrukerrådet inne og meglet mellom partene. De hjalp blant annet til i en sak der en forbruker fikk montert nye fliser på badet. Da flisleggingen var ferdig, så man at noen av flisene hadde en annen fargenyanse enn resten av dem.

– Forbrukeren ville ha flisene skiftet ut, men det ville medført at hele badet måtte rives. Vi meglet mellom partene og løsningen ble et mindre prisavslag, forteller Høst.

Det som er mer komplisert, opplyser hun, er for eksempel å se om arbeidet bak flisene er riktig utført; om membranen er tett, om vannrør eller elektriske ledninger i veggene er riktig montert. For å påvise eventuelle mangler, må man ofte bruke spesialister eller takstmenn.

– Slike feil dukker gjerne opp etter lang tid, ofte flere år, og det er fem års reklamasjonsrett på slike arbeider. Et problem er ofte at useriøse aktører da er konkurs eller nedlagt, så det er alltid lurt å benytte seriøse aktører når man bestiller håndverkere.

Dette bør du alltid gjøre

Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseiernes Landsforbund, sier at en vanlig grunn til at det forekommer så mange klager på håndverkstjenester, er at det er laget for dårlige avtaler mellom forbrukerne og håndverkerne. Eller enda verre, og i mange tilfeller, er det ingen kontrakt i det hele tatt.

For bare halvparten av oss bruker en håndverkerkontrakt når vi bestiller håndverkertjenester, viser en rapport Norstat gjennomførte for Forbrukerrådet i fjor. Kun tre av ti som hadde skrevet kontrakt, hadde konkretisert prisen i kontrakten.

– Det er viktig å inngå en klar avtale om hvilket arbeid som skal utføres og hva det skal koste. Vi anbefaler at man benytter en skriftlig kontrakt, sier Høst i Forbrukerrådet.

Det samme sier Pihl, og legger til at det også er lurt å få med når oppstart og ferdigstillelse på arbeidet skal være.

Med en skikkelig kontrakt kan man enklere fastslå hva dere ble enige om – og gjør at du står sterkere ved en eventuell konflikt.

– Det er normalt håndverkeren som gir en beskrivelse av oppdraget siden det er han eller hun som er fagperson og har best kjennskap til hva som må gjøres. Likevel er det viktig at forbrukeren leser nøye igjennom og supplerer med ting som ikke er tatt med, sier Pihl.

Forbruker- og kommunikasjonssjefen råder også til at man på større arbeider innhenter anbud fra flere håndverkere. Da får man dannet seg et bilde om prisene, og man kan få snakket med håndverkerne direkte og danne seg et inntrykk av dem.

– Samtidig er det viktig at man sjekker ut håndverkeren på forhånd, be også om referanser fra andre kunder, gjerne de som har fått gjort tilsvarende jobb. Spør om blant annet kvaliteten på jobben og om den ble gjort i tide.