LEK OG FARGER: Barn elsker å omgi seg med glade primærfarger. Det tok disse kreative kunstnerne høyde for. Foto: Gareth Gardner
UNIKT: Det er ikke alle sykehus som ser ut som London Royal Children’s Hospital. Foto: Gareth Gardner
BEROLIGENDE: Barn synes sykehuser er skummelt. Det ville disse kunstnerne gjøre noe med. Foto: Joe Clark
DYR: Kunstner Chris Haughton brukte ulike dyremotiver for å skille rommene fra hverandre. Foto: Jess Bonham
MORO: Kunstneren ønsket å gjøre sykehuset mindre skremmende og mer moro for de små pasientene. Foto: Gareth Gardner
GLADERE HVERDAG: Det er nok ingen tvil om at hverdagen til barnapå dette sykehuset ble både mer moro og mer fargerik i etterkant av prosjektet. Foto: Jess Bonham
LEKEROM: Også fellesarealet er pyntet med farger, former og lekeapparater. Foto: Vital Arts
BARNEVENNLIG: Sjekk dette unike barnesykehuset i London. Foto: Jess Bonham
NYTT ROM: Både pasienter og ansatte trives bedre i dette undersøkelsesrommet på Ullevål nå. Foto: Dagny Thurmann-Hoelseth
SKAPER TRYGGHET: Sykehus er som regel ikke et hyggelig sted å være for barn. Det er utrolig hva litt farger kan gjøre. Foto: Dagny Thurmann-Hoelseth

Sykehus kan være et temmelig skremmende sted for de fleste av oss, og da spesielt de som er små.

De sterile omgivelsene, lukten, lydene og alle tingene som vitner om sykdom og ekle opplevelser, kan være overveldende – og temmelig skummelt.

Men det trenger ikke å være sånn, mener den veldedige kunstnerorganisasjonen Vital Arts i Storbritannia. De ferdigstilte nemlig nylig et prosjekt ved barnesykehuset Royal London Children's Hospital i samarbeid med kjente kunstnere og designere, hvor målet var nettopp dette:

Å gjøre sykehuset til et mindre skremmende sted for små pasienter å være. Og resultatet snakker for seg selv.

Vil forbedre sykehusopplevelsen

Vital Arts ble startet i 1996 som en veldedig organisasjon som har som mål å forbedre og forskjønne sykehusopplevelsen for pasienter i Storbritannia.

LEK OG FARGER: Barn elsker å omgi seg med glade primærfarger. Det tok disse kreative kunstnerne høyde for. Foto: Gareth Gardner

— Over én million pasienter er innom de seks ulike sykehusene som vi samarbeider med årlig, forklarer prosjektleder Rachel Louis hos Vital Arts til Klikk Bolig.- Og disse pasientene tas vare på av mer enn 15.000 ansatte. Vi ser på disse sykehusene som ikke bare et sted å søke medisinsk behandling eller konsultasjon ved, men også et sted hvor man kan introdusere mennesker til moderne kunst.

Det var i 2012 at organisasjonen tok fatt på prosjektet med å utsmykke Royal London Children's Hospital med farger, veggmalerier og annen kunst.

— Vi fikk med oss kjente kunstnere, illustratører og tekstildesignere. Alle fikk tildelt sine avdelinger, rom og soner som skulle dekoreres, og gikk i gang, forklarer Louis.

Fikk frie tøyler

Det er et fargerikt, unikt og barnevennlig syn som nå møter unge pasienter som av ulike årsaker er nødt til å komme innom sykehuset.

— Hele 15 kunstnere var med på å gjøre noe helt unikt med dette sykehuset, forklarer Louis og legger til:

UNIKT: Det er ikke alle sykehus som ser ut som London Royal Children’s Hospital. Foto: Gareth Gardner

— Og til tross for begrensninger som man naturlig finner på et sykehus, som blant annet at overflater skal være lett å gjøre rene, så fikk kunstnerne våre, som inkluderer navn som illustratør Chris Haughton, tekstildesigner Donna Wilson og leketøysdesigner Miller Goodman, lov til å bruke elementer som vinyl, keramikk, treverk og til og med gulvtepper for å gi avdelingene de dekorerte sine helt unike preg.- Jeg brukte ting, farger og former som jeg tror hadde vært gjemt i bevisstheten min lenge, og som nå bare kom ut – alt på en gang, forklarer kunstner Morag Myerscough til designnettstedet www.demilked.com og fortsetter:

— Så her er det mange ulike ideer, retninger og symboler. Det er en slags merkelig blanding av sirkus, Art Deco, asiatisk kultur og Victoriansk arkitektur.

For tekstildesigner Donna Wilson var det ønsket om å skape et avslappende sted for både pasienter og foreldre som drev henne.

BEROLIGENDE: Barn synes sykehuser er skummelt. Det ville disse kunstnerne gjøre noe med. Foto: Joe Clark

— Jeg ville forsøke å få sykehuset til å ikke føles som et sykehus, forklarer Wilson til nettstedet og fortsetter: - Jeg ville at pasienter, foreldre og også sykepleiere og leger alle skulle føle seg avslappet, glade og stimulerte av miljøet som var rundt dem.

Og nettopp dette er det fargene og mønstrene i disse kunstverkene gjør.

Mennesker trenger farger

Om det er noe som kjennetegner sykehus verden rundt, så er det kanskje aller mest mangelen på farger. Det er ingen tvil om at det er den sterile fargen hvit som dominerer, kanskje i følge av lys grønt – men inntrykket er det samme: Nøytralt, sterilt og kaldt.

Det er ord Norges kanskje fremste fargeekspert, Dagny Thurmann-Hoelseth, ikke har noen tro på at hverken gjør oss gladere eller friskere.

- Farger er jo egentlig lys, og de forskjellige lysbølgene har faktisk forskjellig næringsinnhold som mennesker trenger, forklarer Thurmann-Hoelseth til Klikk Bolig.

DYR: Kunstner Chris Haughton brukte ulike dyremotiver for å skille rommene fra hverandre. Foto: Jess Bonham

— Mens blåtoner er fargen som har lavest energi, har rødt høyest energi. Det at fargen har energi, betyr at den også gir oss energi. Alle de varme fargene (gult, oransje, rødt, rosa) gir oss energi, mens de kalde fargene roer oss ned, legger hun til.Hun står bak firmaet The Daily Dagny, hvor hun driver med fargeekspertise, konseptutvikling og kreativ regi. Hun tror absolutt at farge har noe å si både for humør og helse.

- Det er forsket på farger gjennom tusenvis av år. De første funnene var i gamle Egypt, og funnene da og siden har vært ganske entydige: Farger er menneskets viktigste ikke-verbale kommunikasjonsverktøy, og vi blir svært preget av fargene vi omgir oss med, sier Thurmann-Hoelseth.

Farger påvirker helsen

Hun forklarer at farger også kan være med på å fremkalle forskjellige følelser hos oss.

— Farger kan få frem følelser av ro, avslapning, hete, spenning, impulsivitet, glede, entusiasme, sinne, ja, egentlig hele spekteret. Vi tar en mengde beslutninger basert på farge hver eneste dag.

LEKEROM: Også fellesarealet er pyntet med farger, former og lekeapparater. Foto: Vital Arts

Thurmann-Hoelseth er ikke i tvil om at det burde innføres mer farger på norske sykehus.— Dessverre er jo offentlige institusjoner, som sykehus, skoler og så videre, preget av en industrialisert fargebruk, som har svært lite med mennesker å gjøre, men mer praktikalitet, sier hun og legger til:

- Forskning har dog vist at personer som jobber i kontorlokaler med hvite vegger har mer hodepine, mer sykefravær og presterer dårligere enn de som jobber i kontorlokaler med farge på veggene.

Pusset opp avdeling på Ullevål Sykehus

Thurmann-Hoelseth lar seg imponere over prosjektet ved Royal London Children’s Hospital, og tror dekor som dette kan ha stor betydning for barns opplevelse av sykehuset.

NYTT ROM: Både pasienter og ansatte trives bedre i dette undersøkelsesrommet på Ullevål nå. Foto: Dagny Thurmann-Hoelseth

— I min forrige stilling som kreativ leder hos Fargerike var jeg involvert i et prosjekt ved Ullevål Sykehus, hvor vi skulle være med på å gi farger, mønster og dekor til undersøkelsesrommet hvor barn som er mistenkt å ha vært utsatt for seksuelle og/eller fysiske overgrep undersøkes, forklarer fargeeksperten.Rommet, som i utgangspunktet hadde hvite og grå vegger, fikk fine og klare farger på møbler, forheng, puter og pynt på veggene.

— Resultatet ble kjempefint, forklarer Thurmann-Hoelseth, sier hun og fortsetter:

- Og det beste er at helsepersonell melder om store, positive endringer i hvordan både barna og foreldre/foresatte er i og opplever rommet nå.

SKAPER TRYGGHET: Sykehus er som regel ikke et hyggelig sted å være for barn. Det er utrolig hva litt farger kan gjøre. Foto: Dagny Thurmann-Hoelseth

Fargeeksperten forklarer at det ikke var tilfeldig hvilke farger som ble valgt til rommet, og at det ble gjort vurderinger ut fra hvordan farger påvirker mennesker.— Det er også fokusert på ikke å bruke mønsteret som trigger fantasi og historiefortelling i særlig stor grad, siden det aktuelle rommet handlet om å fortelle om hva som har skjedd i virkeligheten. I tillegg er alle mønstrene som er brukt utpreget klassiske. Det vil si at de har lang varighet og ikke vil bli utdaterte raskt, da vi jo vet at sykehus ikke akkurat har de helt store oppussingsbudsjettene, sier Thurmann-Hoelseth.

Kan bli for mye av en god ting

I Norge jobber Stiftelsen Sykehusbarn nettopp med å skape lyspunktet og glede for barn som ligger på sykehus, og de tror også at farger og figurer på veggene er langt hyggeligere for både barn og voksne enn kjedelige, hvite vegger.

— Men det er også viktig å huske på at barn som er såpass syke og ligger på sykehus ofte også trenger mye ro, og at dette burde være viktig å ta hensyn til når man dekorerer og innreder – særlig inne på pasientrommene, forklarer Ann-Kristin Aas-Jensen hos Stiftelsen Sykehusbarn til Klikk Bolig.

Hun tror at det fort kan bli litt mye, og at design som er litt roligere kanskje vil passe bedre.

BARNEVENNLIG: Sjekk dette unike barnesykehuset i London. Foto: Jess Bonham

— Det er klart at det er forskjeller mellom fellesarealer som korridorer og lekerom til rommene der hvor barna skal sove, men det er viktig å huske at det er så mange ulike diagnoser å ta hensyn til. Har et barn epilepsi for eksempel, vil jeg nok tro at noen av veggene på det sykehuset i London kanskje ikke er av det mest ideelle slaget.Aas-Jensen trekker frem Akershus Universitetssykehus for sin fine barneavdeling.

— Her har de fine tegninger, figurer og farger på veggene.

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

Les også:

Denne måten å restaurere en tømmerhytte på, har du neppe sett før

Flyttet kjøkkenet inn i garasjen

Du gjetter ikke hva dette huset er laget av