Det er kanskje lettvint å kjøpe en ferdig krans i butikken, men det er svært enkelt å lage den selv. Så er det også veldig moro, spesielt om dere er flere som gjør det sammen. Om ikke kransen blir like pen som når blomsterdekoratørene gjør det, blir den i alle fall sjarmerende.

Hvis du følger disse tipsene, er sjansen stor for at du får et godt resultat du kan ha glede av til langt over nyttår:

Du trenger:

En halmkrans eller en metallkrans. Ståltråd eller metalltråd. Grønt til å binde rundt kransen. Kongler eller annen pynt.

. Bruk gjerne en halmkrans som utgangspunkt. De fås kjøpt i ulike størrelser i blomsterbutikken eller hobbybutikken. Foto: Kari Byklum

Slik gjør du det:

Bruk toppene eller de myke, nyeste skuddene. Velg for eksempel gran, furu, einer eller thuja og klipp opp i små buketter. Bind en knute rundt kransen med ståltråden, men ikke klipp av tråden etterpå.

Dekk alle de synlige sidene av halmkransen et lite stykke, surr stramt med ståltråd. Fortsetter nedover ved å hele tiden dekke alle de synlige sidene, mens du surrer ganske fast med ståltråden. Surr i samme retningen hele tiden, slik at alle toppene på granbaret går samme vei.

Når du er ferdig, tar du noen ekstra runder med ståltråden og binder godt fast.

Her er hovedmaterialet einer. Det surres tett og i samme retning rundt hele kransen. Foto: Kari Byklum
Grønn ståltråd gjør at den nesten ikke synes. Hold snella i hånden hele tiden og surr i samme retning, f eks med klokka. 4. Her pyntes det med noen greiner eukalyptus som surres på når kransen er ferdig dekket med einer. Foto: Kari Byklum

Pynt:

Når kransen er dekket med grønt, tipser Floriss om å lage buketter med annet grønt og blomster, og surre fast som pynt. Kongler festet enten ved å surre dem fast med ståltråd, eller ved å bruke en litt tykkere ståltråd og stikke ned i kransen.

På denne kransen er det valgt furu som hovedmateriale. Røft og stilig! 6 Foto: Kari Byklum
Det er ikke nødvendig å bruke halmkrans som utgangspunkt. Her er det brukt en myk og stor gren av gran som er formet som en krans, og deretter pyntes det med furu. Foto: Kari Byklum

Ikke regel uten unntak

Det finnes ingen absolutte regler, men det er noen gode tips som er verdt å ta med seg. Bruke gjerne ulike grønne vekster, men det peneste er ofte å velge én sort som hovedmateriale. Vær klar over at det ofte går mer grønt enn man tror for å få kransen dekket skikkelig. Sjekk alle synlige sider før du sier deg fornøyd, det ser glissent ut om halmkransen synes noen steder. Hvis kransen skal henges på en port eller andre steder hvor baksiden synes, bør du også dekke baksiden med grønt.