Fire vaskerom til inspirasjon: – Vaskerom viser at man har god plass og indirekte god råd

Bjørn Erik Øye hadde innvielsesfest da vaskerommet sto klart. Interiørarkitekten forteller om spesialdesignede vaskerom.

Publisert:

Til venstre vaskerom med bretteøy, som rosin i pølsen. Til høyre er vaskerommet laget for å henge sammen med kjøkkenet. Foto: Rikke Havikhagen Høgmoen / Cathrine Holst

 • Synne Hellum Marschhäuser

Noe har skjedd med vaskerommet. Det som hos mange var et fuktig kjellerrom med vaskemaskin, tørketrommel, lysstoffrør, gammelt linoleumsgulv og vaklevorne hyller, er blitt status. Rommet får kjøkkeninnredning, fine fliser på gulvet og tusenvis av likes på Instagram. Folk forteller at de trives på vaskerommet.

– Vaskerommet har nok hatt en tregere reise, men nå kommer det. Det er et fenomen. Kjøkkenet har gått fra arbeidsrom til det viktigste rommet. Badet har fått en voldsom teknisk oppgradering. Det er så mange fine bad og kjøkken at ingen lenger blir imponerte. Vaskerommet har fått en ny status, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Samtidig blir boligene mindre, så færre har nok vaskerom, påpeker han. Men det øker også statusen, for vaskerom viser at man har god plass og indirekte god råd, mener Øye.

Han har selv oppgradert vaskerommet, riktignok etter en lekkasje. Da var han og kona så stolte og fornøyde, at de innviet rommet med fest. Maten ble riktignok inntatt på kjøkkenet.

 1. Før var det plasttak og linoleum, forteller Øye. Det var gammelt, slitt og lite trivelig. Her er vaskerommet gjort klart for fest. Foto: Foto: Bjørn Erik Øye

 2. Innvielsesfestens gavebord. Foto: Foto: Bjørn Erik Øye

– Vi har fremdeles vaskemiddel igjen fra festen. Vi var fryktelig stolte. Og er det ennå, ler Øye.

Les også

To leiligheter ble til én i hagebyen: Da naboen skulle flytte, spurte de om å få kjøpe.

1. Oppgradert fra 1956 for 30.000 kroner

Susanne Bjerke-Borgen, Skedsmokorset i Viken

@solbergveien71 på Instagram

Prislapp: 30.000 kroner, inkludert hvitevarer, elektrisk arbeid og rørarbeid.

Størrelse: Cirka 6 m²

Vaskerommet ble pusset opp i vinter da familien overtok huset. Målet var funksjonalitet på lite plass. Bjerke-Borgen tror ikke rommet er blitt oppgradert siden 1956.

– Det er et veldig fint rom, som gjør at jeg trives med klesvasken. Jeg er mest fornøyd med oppbevaringsplassen, utsikten og fargene, sier Bjerke-Borgen.

 1. Vaskerommet før. Foto: Foto: Susanne Bjerke-Borgen

 2. Vaskerommet nå. Det er sparklet, pusset og malt lysegrønt. Kjøkkeninnredning er satt inn under vinduet og rundt vaskemaskin og tørketrommel. Knaggene er et lekent element til blant annet skolesekker. Gulvet har belegg ment for offentlige rom, så det er både slitesterkt og vanntett, ifølge Bjerke-Borgen. Foto: Foto: Susanne Bjerke-Borgen


2. Brette-øy og egendesignet skittentøyskap

Rikke Havikhagen Høgmoen, Sigdal i Viken

@bygdelivet på Instagram

Prislapp: 200.000 kroner, inkludert materialer, elektrisk arbeid og rørarbeid

Størrelse: 20 m²

Høgmoen har fått enorm respons på vaskerommet, forteller hun. Nesten daglig kommer det spørsmål på Instagram. Spesielt om skittentøyskapet hun har designet selv.

– Vaskerommet er jo så fint at man kan tilbringe tid der?

– Ja, og det gjør jeg (vi) absolutt. Nå går klesvasken som en lek. Med to barn og en bilmekaniker i hus, er det ingen hemmelighet at det blir mye klesvask. Da er det fint å stulle med det i rolige, fine omgivelser, sier Høgmoen.

Gjennomført vaskerom med kjøkkeninnredning og vask på den ene siden og garderobeskap på den andre. På gulvet er det lagt flis som ligner parkett. Foto: Foto: Rikke Havikhagen Høgmoen

Høgmoen er veldig fornøyd med å få vaskemaskin og tørketrommel opp fra gulvet. Skittentøyskapet har hun og mannen tenkt ut og laget selv. Hvert hull er merket med vasketemperatur. Innenfor hullene er det trådkurver. Da er det bare å tømme kurven rett i vaskemaskinen. En kurv= en maskin. Foto: Foto: Rikke Havikhagen Høgmoen

– Det aller viktigste var å utnytte plassen vi hadde, og vi tenkte nøye gjennom løsningene. Samtidig som også noe ble til underveis. Foto: Foto: Rikke Havikhagen Høgmoen

Ikke kjøkkenøy, men en bretteøy. «Dødplassen» i rommet fikk plass til bretteøy. Den består av skap fra innredningen. Under er det hjul, slik at den kan trilles rundt. Foto: Foto: Rikke Havikhagen Høgmoen

Vaskerommet er også garderobe. Det rommer blant annet vintertøy, skittentøy, verktøy, vaskeutstyr og støvsuger. Mellom skapene er det en liten sitteplass. Foto: Foto: Rikke Havikhagen Høgmoen


Les også

Syv billige ting du kan gjøre for å få en mer attraktiv bolig

3. Hyggelig sted å være

Therese Lien Andresen, Våler i Østfold

@therese.lien på Instagram

Prislapp: Cirka 35.000 kroner for innredning, benkeplate og skap

Størrelse: 7,4 m²

Andresen tegnet vaskerommet selv da hun og familien bygget hus i 2018. Det stjal noen kvadratmeter fra kjøkkenet og gjestebadet, men Andresen var klar på hva hun ønsket seg.

– For meg var det viktig med god plass for å brette tøy, og at det skal være et hyggelig rom å være i. Det var et must å få hevet vaskemaskinen og tørketrommelen, sier Andresen.

At det kun er skuffer i innredningen, er et bevisst valg. Det gir bedre oversikt over hva som finnes der inne, mener hun. Vaskerommet har plass til alt av sengetøy og laken i tillegg til vaskemidler og lignende.

 1. Kjøkkeninnredning med skuffer. Benkeplaten er i grå eik og frontene hvite i høyglans. Foto: Foto: Therese Lien Andresen

 2. Vis-à-vis maskinene er det garderobeskap. De rommer skittentøy i kurvskuffer og utetøy utenom sesong. Foto: Foto: Therese Lien Andresen

Vaskerommet sett fra gangen. Foto: Foto: Therese Lien Andresen

4. Klesvask og rot er støy i hverdagen

Interiørarkitekt og partner Ane Bernthon i B & B studio:

– Vaskerommet er blitt mer og mer viktig. Folk har fulltidsjobb, krevende hverdager. Å ha et vaskerom for henging og lagring, samtidig som det ikke blir roterom, er kundene våre opptatt av, sier Bernthon.

Bernthon tegner ofte vaskerom for kunder, men stort sett i forbindelse med renovering av hele boliger.

– De vil ha fine fliser på gulvet, farger på skapfrontene, flotte håndtak og steinkompositt på benkeplaten. Det trenger ikke være den billigste laminatet. Noen vil ha skittentøyssjakt fra de øvre etasjene, og noen får laget innredning fra møbelsnekker, sier Bernthon.

– Vaskemaskin og tørketrommel er sjelden pene å se på. Noen designer dem inn i et skap på badet. Bruker du mye penger på et nytt bad, ødelegger det å se på tørketrommelen, sier hun.

Dette vaskerommet er tegnet av B & B studio. Det er rett innenfor eierens kjøkken. Derfor ble det også naturlig at kjøkkenet og vaskerommet hang mer sammen stilmessig, forteller Ane Bernthon. Foto: Foto: Cathrine Holst

Foto: Foto: Cathrine Holst

Vaskerommets historie: fellesvaskeri og utslagsvask

Først rundt etterkrigstiden ble folk opptatt av å vaske klær, forteller Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på Oslo Met. Men hvor skulle man plassere vaskemaskinen? Kjøkkenet. Men den bråket mye og måtte kobles til utslagsvasken hver gang man skulle vaske, ifølge Klepp.

Og hvor skulle man vaske tøyet?

– Samtidig diskuterte man hvorvidt vaskingen skulle foregå privat eller kollektivt. I borettslag hadde man egne vaskerier i kjelleren og tørkesnor på loftet. Det har mange ennå. Fellesvaskeri var også praksis for en del rekkehusleiligheter frem til 70-tallet. Deretter flyttet man vaskemaskinen til våtrom, sier Klepp, som har skrevet boken Lettstelt, rene klær med lite arbeid og miljøbelastning.

Motivasjonen ved vaskerommet er ikke rommet i seg selv, men å holde orden, mener Klepp. Har man all klesvask på badet, vil det som regel være ganske rotete, påpeker hun. Fordelen ved badet er at det er sentralt i huset og at klesvasking foregår nesten konstant.

– Jeg tror mange har en drøm om et ryddigere og renere hjem uten for mye arbeid. Å flytte klesvasken ut av badet og stuen, handler først og fremst om å få det ryddigere. Ikke rommet i seg selv, men det rommet skaper: orden, sier Klepp.
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Vaskemaskiner
 2. Hvitevarer
 3. Familie
 4. Bolig
 5. Oppussing