- Ja, det er jo klart dette er vanskelig, sier Anna Bjurgård Compton, etolog og atferdskonsulent i Compton´s Harmony Dyretrening.

For på den ene siden mener hun det er svært forståelig at uønsket katteavføring og katteurinering er plagsomt for huseiere, samtidig som det er vanskelig for katteeierne til å trene opp katten til å holde seg unna enkelte områder.

- Og katten selv er jo en litt sånn uheldig part opp i det hele, påpeker hun.

Compton har ingen kvikk fiks-løsninger på problemstillingen, hun mener er et kjent problem for mange.

- Det første man kanskje bør gjøre, er å finne ut hvilken katt som står for udåden, og så ta seg en prat med eieren, foreslår hun.

Kanskje katteeieren kunne gjort det litt mer attraktivt for katten sin på eget område? Kanskje han eller hun kunne lagt enda bedre til rette for avføringsplasser der? Men disse må i så fall være rene og på et sted der katten ikke føler seg truet av andre katter, ifølge henne.

- Dette er noe det går an å snakke med katteeieren om, sier hun.

Sørg for at katten har et attraktivt sted å gå på do der den hører hjemme, råder katteekspert. Foto: Foto: NTB Scanpix

Vannskvett

Compton forteller at det innen dyreatferdsmiljøet er forskjellige meninger om det er ok å bruke metoder for å skremme vekk katter. Noen synes det er uetisk å påfører kattene mindre ubehageligheter, som for eksempel å sprute vann på dem, mens andre synes det må være en ufarlig måte å skremme dem vekk på.

- Jeg tenker nok at det å sette opp tidsstyrte vannsystem i hagen, kunne vært en løsning. For vannet som plutselig spruter opp av disse, er så pass mildt ubehagelig, at det ikke vil gi noe varig mén på katten.

Spyle katten med hageslangen, derimot, er hun litt mer skeptisk til. Særlig med hard vannstråle.

- Ja, det er ganske intenst og ubehagelig, bare tenk deg om du selv hadde likt å bli spylt slik. Det som kanskje er litt bedre, er å sprute i nærheten av katten, for da vil den mest sannsynlig skvette og løpe bort.

Hun forteller at det også finnes noen krystaller på markedet kalt Get Off, som man skal kunne strø utover på de stedene man ikke vil at katten skal gå. Men Compton har ikke testet disse selv, og kan derfor ikke gå god for metoden.

- Det er også en del tips om å spraye sitronvann på bedene, eller legge på kaffegrut eller pepperkorn der katten gjør fra seg. Om det i det hele tatt fungerer, så må man forstå at det er en tidkrevende prosess og at man må holde det vedlike, og gjentas en god stund til kattene gir seg.

Unormalt å bæsje på plenen

- Det er ikke normalt at katter bæsjer på plenen, de pleier alltid å finne et sted å grave ned bæsjen sin, sier Gabrielle Kielland, veterinær og atferdskonsulent i Storgata Dyrlegekontor i Lillesand.

Hun sier at dersom man plages med en nabokatt som gjør det, burde man si fra til eierne. For det kan indikere at katten har noen problemer eierne burde vurdere å ta tak i.

- Irriterer du deg over at nabokatten bæsjer i blomsterbedet ditt, kan du forsøke å legge noen steiner der eller dekke til jorden på annen måte. Det handler om å gjøre de utsatte plassene mindre attraktive, sier Kielland.

Det samme sier Fred Nygård, leder for Skadedyrsavdelingen i Anticimex Arendal.

- Det er om å gjøre noen grep rundt hus og hage som gjøre at tomten din ikke blir så attraktiv for nabokatten. En viktig ting er å unngå sandete og myke underlag som vi vet katter liker.

Så har du for eksempel sandkasse, bør den dekkes til.

- Og har du sand eller mykt underlag under verandaen, er det om å gjøre å lage anretninger som gjør at kattene ikke lager seg koseplasser her, sier Nygård.

Marker området sitt

Et annet kjent problem er hannkatter som markerer territoriet sitt med urin, forteller veterinær Gabrielle Kielland.

- Lukten er spesialdesignet for at de skal tiltrekke seg seksualpartnere, men for oss mennesker, lukter det helt forferdelig.

Igjen oppfordrer hun til å snakke med katteeierne om problemet, særlig dersom problemet vedvarer og blir svært plagsomt. En mulighet kan være kastrering av katten, da vil urinen lukte mindre etterpå.

Kielland forklarer at det også finnes spesiallagde produkter for å spraye på de stedene katten ofte markerer. Men at hun har liten kjennskap til om det faktisk virker.

- Et annet kjerringråd jeg har hørt, er å sette ut eddik på fat på de utsatte stedene. Det kan jo være verdt forsøket før man kjøper dyre spesialprodukter, sier hun.