De er dyre. Veldig dyre. I hvert fall sammenlignet med de billigste variantene som finnes. Men er prisen på malerkosten en indikator på kvaliteten – og hvor fint det ferdigmalte resultatet blir?

– Forbrukerrådet har ikke testet malerpensler, så derfor vet vi ikke helt sikkert. Men vi kan trekke med oss lærdom fra mange andre tester vi har gjort. Og det er at det ikke er noen nødvendig sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

– Og når det gjelder pensler, vet vi at prisforskjellene er store, så dersom du finner en rimelig variant som holder mål, er det kroner å spare, fortsetter hun.

Les også - Jeg er litt allergisk mot fargen eggehvit

– Jo, det er en sammenheng

Selv om Skogly og Forbrukerrådet ikke har noe klart svar, er malerbransjen selv av en relativ klar oppfatning.

– Det er jo ofte med pensler som så mye annet; stort sett får du det du betaler for. Så ja, jeg mener at de dyre penslene som regel er bedre enn de aller billigste, sier daglig leder i Mal i sør, Yngvar Aamodt.

Kenneth Nesheim, eier av Proffmal i Vennesla, mener også at det er samsvar mellom pris og kvalitet.

– Det er finnes mange forskjellige penselmerker, både billigmerker og dyre merker. En ting som er sikkert, er at det skiller nokså mye i kvalitet mellom mange av dem. Stort sett er de dyreste penslene de beste, bekrefter han.

Aamodt forklarer at det som regel handler om type bust – og spensten i den. De gode penslene har også høyere malingsopptak, slik at den drypper mindre og må dyppes sjeldnere.

Men det dreier seg også om hvordan penselen stryker malingen ut. Gode pensler lager få eller ingen penselmerker i malingen.

Les også Bruk trendfargene – uten å male hele stua rosa

Må ikke alltid ha den beste

– Men det er ikke alltid du trenger det beste. For eksempel, skal du male kantene på en vegg, hvor du også bruker rulle, da betyr det lite hva slags pensel du bruker. Eller dersom du skal prime et gulv. Da kan det være ok å velge litt billigere pensler, sier han.

Nok en gang får han støtte av Nesheim.

– Ja, du må skille hva slags jobb du skal gjøre. Skal du male en murvegg, kan du fint bruke den gamle, billige penselen du har liggende, sier han.

Les også Stearinlys er takets verste fiende

God kost til vindusmaling

Skal du derimot male vinduer eller dører, er Aamodt opptatt av at man velger de beste penslene. For da er penselkvaliteten avgjørende for at resultatet blir bra, mener han.

– Bruker du for eksempel en vannbasert dør- og vindusmaling, hvor det stilles høye krav til flyteegenskapene i malingen, bør du male med en pensel med knust, fin bust.

Det er fordi den ikke etterlater seg mange streker i malingen.

– Og det er ofte de beste og dyreste penslene som fikser den jobben aller best, avslutter han.

FAKTA:

Se forskjell på god og dårlig pensel

En god pensel har:

Stiv, tykk bust

Spenst i busten

God hårkvalitet

Stabilitet i penselen

Gjerne ergonomisk håndtak

Høyt malingsopptak

Kilder: Kenneth Nesheim, Yngvar Aamodt