Veden tar ikke fyr, og når den endelig skjer noe inne i peisen blir stuen røyklagt. Den neste vedkubben slukker hele forsøket. Kjenner du deg igjen?

Da skal du få noen solide fyringstips fra Rune Østgaard, redaktør i Norsk Ved.

— Trikset for å få fyr er rett og slett å ha tørr ved, sier Østgaard.

Det er også en fordel ikke å ha altfor mye gammel aske liggende i ovnen.

Fremgangsmåten er enkel. Legg et par kubber ved nederst i ovnen, deretter en tennbrikett som du setter fyr på. Over tennbriketten bør du ifølge Østgaard legge litt småkløyd ved, og et par kubber over der igjen.

— Veden må ligge samlet, da er det lett å tenne opp. Ikke fyr på for store kubber, bruk heller ikke tennvæske, sier Østgaard.

Peisovnen er ikke en slags effektiv søppelkasse som tar alt du ikke orker å kildesortere:

Husk lufting

Knekker du briketten før du fyrer opp, får du en tynn flate å tenne på, da får du som regel fyr med en gang.

Miljømessig er de aller fleste tennbriketter bra, men de tradisjonelle bitene med trefiber dynket i stearin er antagelig de aller mest miljøriktige, ifølge Østgaard.

Har du ikke briketter, kan du bruke neverbiter fra bjørkeved, eller avispapir. Sistnevnte gir en del aske hvis du bruker for mye. Er papiret glanset, vil du slippe ut mye røyk og gifter.

— Hvis du legger noen kubber i bunnen av peisen brenner det nedover, det skaper mer varme. Men når du har fyr må du legge kubber oppå, da vil det uansett brenne oppover, sier Ødegaard.

BRIKETTER. Miljøvennlig og effektivt, sier ekspertene om tennbriketter. Avispapir, eller neverbiter fra bjørkeved kan brukes hvis du ikke har briketter. Foto: Kristin Stoltenberg

Det er like viktig at du tilfører nok luft som at veden er tørr.— Sett trekken på maks. La døren i peisen eller ovnen stå på gløtt i dét du tenner på, da går det fortere. Er pipen kald, er det vanskelig å få den til «å dra». Har du dårlig trekk, kan pipen din være for kort, sier Østgaard.

Ilden må få tak før man lukker peisdøren, med nye ovner bør man åpne spjeldet maks før man tenner fyrstikken. Luften må komme fra et sted, noen ganger må man åpne noen vinduer, instruerer Østgaard.

— Når det er skikkelig fyr kan du strupe ned trekken, men det blir mer røyk hvis du stenger igjen for mye. For å få fullstendig forbrenning av gassene, må du dessuten ha nok luft, der er spesielt nye ovner gode, sier Østgaard.

Vil ha restriksjoner mot fyring i de gamle ovnene:

PEISKOS. Knapt noe slår den følelsen når du endelig har fått fyr i peisen på en kald hytte, eller i den kalde stuen. Men enkelt er det ikke alltid, det kan nok mange skrive under på. Foto: NTB scanpix

Beste veden— Bjørk er vedtype nummer én, fordi bjørken har bra brennverdi og er lett tilgjengelig. Mange treslag er kanskje bedre, men ikke så lett å få tak i, sier Østgaard.

Kristorn, barlind, bøk, ask, eik og alm de mest effektive tresortene du kan fyre opp i peisen, beregnet per favn ved 17 prosent fuktighet.

Bruk én vedsort, anbefaler Enova. Noen kjøper en blanding av tresorter som furu, litt selje, og kanskje også bjørk. Per volum får du høyere brennverdi med en sort.

Vil du spare mest mulig penger eller få best ytelse?

Ikke ha i for mye ved

Ikke fyll ved i ovnen, hold igjen døren og skru ned trekket, for at «veden skal vare», er rådene fra Enova. Spesielt hvis du vil være grei mot miljøet.

Skal du fyre miljøvennlig bør du ha riktig trekk, og en ny rentbrennende ovn for minst mulig partikkelutslipp. En ovnen fra før 1999, er den mest sannsynlig ikke rentbrennende, og vil gi større utslipp av partikler og svevestøv. En ny ovn vil dessuten gi bedre effekt. Enova anbefaler at man bytter ut gammel ovn med ny rentbrennende ovn.

Sjekk om tennbrikettene inneholder bioolje, og ikke parafin, hvis du vil tenke på miljøet.

Bruk av tennvæske er heller ikke heldig, det kan ta fyr andre plasser hvis man søler, og bensin skal heller ikke i peisen. En del plastprodukter bør også unngås. Bruk briketter, opptenningsved eller avis, så er du på den sikre siden.

Artikkelen ble publisert første gang 14. november 2013.