Leiligheten på Toppe i Bergen hadde ligget ute for salg i 14 måneder. Det hadde vært folk på visning, men ingen ga bud. Prisantydningen var justert 110.000 kroner under det selgerne kjøpte boligen for. Nå måtte de få solgt.

I begynnelsen av januar prøvde de på nytt. Salget gikk over all forventning. Leiligheten ble solgt godt over prisantydning, forteller megler Olav Fretland i Privatmegleren.

Årsaken er sannsynligvis mangelen på boliger. Det er 30 prosent færre boliger ute nå enn normalt i januar, ifølge Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom. Presset og mangelen gjelder spesielt i de store byene, forteller Buraas. Da pandemien traff Norge, trodde han alle kjøperne skulle forsvinne. Det motsatte skjedde.

– Det er høyt trykk på absolutt alle boliger nå. Fordi det er så lite ute, sier Buraas.

Det er interesse for alle typer boliger i Bergen nå, ifølge Olav Fretland. Foto: Espen Wilhelmsen

– Dette har vært hodebry

På Toppe forsøkte Olav Fretland å selge tre ganger fra november 2019 til april 2020. Prisantydningen ble gradvis senket fra 1,99 millioner kroner til 1,85 millioner kroner. Ingen var interessert i å legge inn bud.

– Selgerne sa vi skulle legge den i skuffen. Vi måtte vente til lysere dager i markedet, sier Fretland.

De la den ut på nytt for 1,69 millioner kroner og opplevde litt større interesse. 12 personer kom på visning, fire la inn bud og prisen endte på 2,05 millioner kroner. En person som ikke ga bud, tok leiligheten med forkjøpsrett.

– For 14 måneder siden var det helt uaktuelt å få solgt. Jeg og selgerne er veldig fornøyde. Man får jo et forhold til kundene sine. I hvert fall når forholdet går over 14 måneder. Dette har vært hodebry i lang tid, sier Fretland.

– Hva endret seg?

– Det er blitt veldig stor etterspørsel etter bolig. Fra mai 2020 og utover har de fleste kollegene i Privatmegleren og andre steder solgt ut porteføljen sin. De siste seks-syv månedene er omtrent alt blitt solgt etter første visningsrunde, sier Fretland.

Seks punkter som beskriver boligmarkedet nå

I 25 kommuner er det satt inn strengere tiltak på grunn av utbrudd av britisk virusmutasjon. Visningene i Nordre Follo ble avlyst i helgen som var, forteller Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom. Ellers går visningene som normalt, en kohort av gangen.

– Det er vanskelig å si noe om Nordre Follo foreløpig. Det blir spennende å følge utviklingen i de 25 berørte kommunene nå, sier Buraas.

Det var ikke snakk om juleferie i boligmarkedet, forteller Buraas. Kjøpere og selgere har vært aktive hele veien. Mandag uke 2 i fjor lå det ute 18.600 brukte boliger for salg i hele landet. I år lå det samme tallet på 12.200.

Få boliger gir stort press i sentrale strøk over hele landet. Det slår ut på denne måten, ifølge Buraas:

  • Går høyt: Normalt kommer det mye ut nye, friske boliger i januar, og prisene går opp. Nå kommer interessentene på banen med en gang. Enkelte objekter går veldig høyt. Kupping forekommer stadig, men mange selgere takker nei.

  • Over prisantydning: Så langt i år har leiligheter fra DNB Eiendom gått 4 prosent over prisantydning. Det er en vanskelig oppgave å sette prisen, forteller meglersjefen. Vurderes prisen for høyt, kan selgeren få urealistiske forventninger. Prisen kan ikke settes for lavt heller.

  • Mange på visning: Den store interessen gir lange visninger. Når objektene er små, må en og en interessent se boligen. Noen meglere har visninger som varer 7–9 timer. Det er enklere i større hus, der interessentene kan bytte på hvilken etasje de ser på.

  • Kjøper før de selger: Normalt selger cirka 20 prosent før de kjøper. Nå er det få som tør, for de vet ikke om de får tak i ny bolig. Tilbudssiden er viktig for prisene fremover.

  • Salg gir ikke nye boliger: En del kjøpere er investorer eller førstegangskjøpere. De har ikke noe nytt å tilføre markedet. Det er få overtagelser som gir kjeder av nye boliger. En stor bolig i Oslo kan fort frigjøre tre-fire andre boliger.

  • Legger ut hus: Eneboligsalget er allerede i gang. Normalt venter eneboligeierne på vår og hagesesong.

Venter bølge med boliger

Veldig mange venter med å selge, ifølge Silje Heggø, eiendomsmegler og avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 Torshov i Oslo. De vil selge til våren etter at de har kjøpt ny bolig, forteller hun.

– Både vi og konkurrentene har mange oppdrag inne, men folk vil vente og tenker de har god tid. Så lenge alle overskrifter sier kupping og høye priser, har folk all tid i verden, sier Heggø.

Hun tror det vil komme en bølge med boliger om noen måneder. Derfor er det lurere å selge nå før man kjøper, mener Heggø. Man finner uansett en ny bolig til slutt.

Heggø har samme erfaring som Fretland og Buraas, at det er høyt trykk på alle boliger. Det har ingenting å si om de er pusset opp eller ikke. Kontoret får stadig flere forespørsler fra folk som vil ha kjøpshjelp og tips om boliger som ikke er lagt ut på Finn ennå.

Mange boliger selger, men for få legges ut, mener ekspertene. De peker på at flere bør selge før de kjøper. Foto: Espen Wilhelmsen

Kjøpe eller selge først? Sjeføkonomens vurdering:

Det har plantet seg en sterk prisforventning hos alle, erfarer Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret.

Når de fleste venter med å selge før de kjøper, blir prisforventningen selvforsterkende, forklarer hun. Mange blir redde for ikke å finne ny bolig.

Det vil komme ut flere boliger etter hvert, tror Macic. Hun synes mangelen virker som et lite vakuum.

– Vil du ha et av objektene det er mest rift om nå, kan det lønne seg å ha is i magen og vente. Når det kommer ut flere boliger, som vi tror, vil det ikke nødvendigvis være like mange på hver visning som akkurat nå, sier Macic.