Med tjenester som Airbnb, Wimdu, Flipkey og CouchSurfing kan du leie ut hele eller deler av boligen din. Men har du egentlig lov? Eller kan styret i sameiet eller borettslaget nekte deg å leie ut?

Det er som hovedregel fritt frem å leie ut egen eierseksjon i et sameie, men det finnes unntak fra hovedregelen, ifølge Anders Leisner, leder av juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund.

Unntak er om sameiet har vedtektsfestede grenser i sameiet, for eksempel at man må være 60 år for å bo i gården eller at styret må godkjenne den som skal leie av deg. Det er imidlertid sjelden man lager slike vedtekter, for alle seksjonseierne må være enige om dem.

UTLEIE: Du kan leie ut hele eller større deler av boligen din for inntil 20.000 kroner i løpet av ett år. Foto: Wichan Kongchan, NTB scanpix

— Med dagens lov kan man ikke bestemme at «hos oss er det ikke lov med korttidsleie», sier Leisner.Men det kan være i strid med loven å kjøpe en leilighet for utelukkende å bruke den til døgnbasert utleie, for det er næringsvirksomhet.

Man har dessuten en plikt om å bruke seksjonen sin på en måte som ikke er til ulempe for de andre som bor i samme bygg.

Inn- og utflyttinger flere ganger i uken kan være til ulempe, mener Leisner. Eller hvis man stadig leier ut til større grupper som bråker.

Huseiernes Landsforbund har foreslått for Kommunal- og moderniseringsdepartementet at man ser på reglene, at man gjør dem klarere. De vil at departementet skal se på muligheten for å forby korttidsutleie til et stort antall personer via nettbaserte markedsplasser. Samtidig mener Huseierne at man skal kunne bruke tjenester som Airbnb, og at omgivelsene må tåle det.

Leier helt frivillig:

Strengere for andelseiere

Det er strengere regler for utleie av andelsleiligheter. Unntaket er såkalt hybelutleie, du kan fritt leie ut hybel, ett rom eller plass på sofaen, ifølge Terje Sjøvold, leder av juridisk avdeling i Obos.

Unntaket er om du leier ut hele leiligheten på en gang. Da må du i så fall søke styret for godkjenning, ifølge borettslagsloven.

— Det er rettslig interessant. For betyr det at man må søke hver gang? Det tar i så fall livet av den typen utleie. Vi mener man ikke kan tolke loven så strengt, sier Sjøvold.

ETT ROM: Du kan leie ut ett rom i leiligheten, eller sofaen din, uten å gi beskjed til borettslaget. Foto: David Hughes, NTB scanpix

Leieperiodene med Airbnb varer sjelden mer enn et par uker, det er vår erfaring. Ofte dreier det seg om et par dager. — Kan borettslaget nekte deg å leie ut leiligheten via Airbnb?

— Jeg kan ikke se at borettslaget har hjemmel til det. Det må i så fall gå på omfanget av utleien, at det er for mye, eller at det er ulemper ved utleievirksomheten, sier Sjøvold.

Problemstillingen begynte å dukke opp i fjor sommer for Obos. Flere borettslagsstyrer henvendte seg til dem og lurte på om det etter borettslagsloven var lov å leie ut via Airbnb.

Kunne det forbys, eller kunne det begrenses gjennom vedtektene? Bekymringene var knyttet til omfanget av utleie, og frykt for ulemper knyttet til trafikk av fremmede i borettslaget.

- Vi måtte det for å ha råd til drømmehuset vårt:

Driver du hotellvirksomhet?

Kommunal— og moderniseringsdepartementet har nylig lagt ut sin tolkning av borettslagsloven når det gjelder bruk av utleie via Airbnb.

Man kan leie ut til hvem man vil, så lenge man bor i boligen, uten å få tillatelse fra styret, mener departementet. Det gjelder også utleie av hele boligen, «for eksempel på grunn av ferie».

Styret kan godkjenne at noen andre bruker andelen en periode, så lenge utleievirksomheten ikke er næringsvirksomhet.

Man kan ikke kjøpe andelsleilighet for å leie den ut via Airbnb, skriver departementet, da kan bruken sammenlignes med å drive hotell eller lignende. Samtidig tror de hverken det er «aktuelt eller praktisk» for andelseieren å konstant leie ut via Airbnb.

Svaret fra departementet kom etter at advokat Hans Henrik Linnet spurte om andelseiers adgang til å drive korttidsleie gjennom Airbnb. Utgangspunktet var en spesifikk sak, men svaret var generelt.

Se rommene til Ingrid, Alba Viola, Vilde, Charlie og Ester:

Tips: Snakk med naboene dine

Airbnb anbefaler at man snakker med naboene sine, minner dem på at man har valgt gjester man føler seg komfortabel med å være vert for. Man kan også gi naboene informasjon om kommende gjester, hvem de er og hvor lenge de blir.

De anbefaler også at man deler regler for hjem og bygning med gjester. Skal det være stille klokken 23? Gi gjestene klar beskjed på forhånd.

Derfor er det billigere å eie enn å leie:

Er det skattefritt?

Utleieinntekter er skattefrie hvis du som eier bruker minst halvparten av boligen til egen bruk, ifølge Skatteetaten. For eksempel: Leier du ut ett av tre soverom er det skattefritt.

Eller hvis hele eller større deler leies ut for inntil 20.000 kroner i løpet av et år. Overstiger beløpet 20.000 kroner blir alle utleieinntektene skattepliktige.

Fritidsboligen leies ut skattefritt opp til 10.000 kroner. Overstiger leieinntektene 10.000 kroner pr. år må du skatte av 85 prosent av overskytende beløp. Denne inntekten skattlegges som kapitalinntekt med 27 prosent.

Les mer om utleie: