Før juleroen kan senke seg, skal kjøleskapet helst stues med alskens godsaker. Men før du fyller skapet med storhandelen, er det spesielt en ting du bør være klar over, ifølge seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima, som er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

– Dersom du har vært på storhandel og fyller kjøleskapet med varer som har romtemperatur, som for eksempel brus, jus, øl og vin, vil temperaturen i kjøleskapet gå opp, sier Langsrud.

Det betyr at det vil ta mange timer før varene blir nedkjølt – og den økte temperaturen vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. – Da vil mat som allerede var i kjøleskapet kunne bli fortere dårlig på grunn av temperatursvingningen, fortsetter hun. Rådet er derfor å kjøle ned disse varene ute først, før de settes inn i kjøleskapet.

Unngå stappfullt kjøleskap

Mattilsynet fraråder folk å stappe kjøleskapet for fullt, for jo mer stappet det er, jo større er sjansen for at maten blir for varm. Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy, skriver de på sine nettsider.

Temperaturen i kjøleskapet bør være 4 grader eller lavere, hvis ikke kan det bli bakterievekst i matvarene, opplyser Mattilsynet.

Langsrud i Nofima sier at ut undersøkelser hun kjenner til, har vist at temperaturen i et kjøleskap som inneholder et stort volum med noe som holder en lav temperatur, vil ha stabil temperatur sammenlignet med et som er nesten tomt.

– Dersom du setter inn varer som allerede er kalde, kan de være med på å holde en stabil temperatur i kjøleskapet og redusere temperaturen slik at maten holder lenger.

Ofte varmere i kjøleskapsdøra

Hvor mye et kjøleskap klarer å takle før det blir for fullt, henger sammen med både designet på skapet samt temperaturinnstillingene.

– Har du et gammelt kjøleskap som skal fylles med mat bør du stille skru opp til maks så motoren jobber bedre, anbefaler seniorforskeren.

Har du et kjøleskap uten vifte, vil du kunne ha store temperaturvariasjoner i skapet – gjerne med flere grader i forskjell. I noen kjøleskap er det kaldest øverst, i andre nederst.

– Felles er at det ofte er varmere i døra enn ellers, fortsetter hun.

Typiske julevarer som du bør rydde plass til i kjøleskapet, er alt fra hjemmelaget og kjøpt kjøttpålegg til røkt og gravet laks, mykoster som brie og blåmuggost, jus, melk, rått kjøtt, fisk, syltetøy, rakfisk og desserter. Det er fordi de maks tåler 5 graders lagringstemperatur.

Matvarer og restemat uten emballasje bør aldri ligge åpent i kjøleskapet, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk. Da unngår man at de forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat, påpeker Mattilsynet.

Dette kan stå i garasje

Har du en kald kjeller eller garasje med temperaturer opp mot 8 grader, kan du avlaste kjøleskapet med å oppbevare noen typer mat der.

– Middagsrester som er godt kokt eller stekt, og som skal varmes opp igjen før du spiser dem, kan godt tåle å stå i et rom med maks 8 grader. Det samme kan egg, faste oster, syltede grønnsaker, sursild, smør, oljer og spekemat, sier Langsrud.

Samtidig påpeker hun at jo høyere temperaturen er, jo kortere holder maten seg. Ost og spekemat vil for eksempel få framskyndet mugning,

grønnsakene kan bli slappe fortere og rått kjøtt kan bli dårlig raskere.

– Så ved å oppbevare maten kjølig sparer du tid, penger og miljøet – og som bonus reduserer du risikoen for å bli syk, sier hun.

Varer du i utgangspunktet tenker på som kjølevarer, men som er uåpnet og selges i romtemperatur i butikk, kan lagres i romtemperatur hjemme inntil de blir åpnet.

Det gjelder for eksempel brus, øl, vin, puddinger, sauseglass, fetaost og rå, hele grønnsaker og frukter.