Skuffen i kjøleskapet er en bakterieversting. Det viser en fersk undersøkelse utført av National Sanitation Foundation (NSF) – en uavhengig helse— og miljøorganisasjon, melder CBS.

20 amerikanske familier ble bedt om å ta prøver fra 14 typiske kjøkkengjenstander. Disse ble så analysert av mikrobiologer, som så spesielt etter stoffer som kan gi matbårne sykdommer, som E.coli, salmonella, listeria i tillegg til mugg og gjærsopp.

Resultatene viser at disse tre gjenstandene er det verste:

1. Kjøleskapsskuffen

Hvor ofte vasker du egenlig denne – helt ærlig? Ifølge NSF skal dette helst gjøres en gang i måneden. Anbefalt rengjøringsmetode er som følger: Ta hyllen ut av kjøleskapet om mulig. Bruk en ren svamp eller klut og bruk varmt vann og et mildt rengjøringsmiddel. Skyll etterpå og tørk den med et rent kjøkkenhåndkle.

2. Blenderen

For å få blenderen ordentlig ren, bør du plukke alle delene beholderen består av fra hverandre. Altså knivblader, pakninger, topplokket og så videre. Tåler blenderen vaskemaskin, sett inni alle delene etter bruk. Ved håndvask, vask alle delene i varmt såpevann, skyll og tørk. Dette bør gjøres etter hver gang du bruker den.

3. Boksåpneren

En annen ting som sjelden havner i vaskemaskinen er nok boksåpneren. Denne bør også vaskes etter bruk, ifølge NSF. Enten i maskinen, eller for hånd – som beskrevet over. Hvis du tar fram Zalo og kost, vær ekstra oppmerksom på området rundt knivbladet. Andre bakterieverstinger er stekespader i plast og knivholdere. Maskinvask om mulig – hvis ikke er det varmt vann med rengjøringsmiddel, deretter skyll og tørk som gjelder.

Disse bør være ekstra obs

1 av 4 vil oppleve matforgiftning i løpet av ett år, ifølge Norsk Helseinformatikk. Men det er få som melder fra om det.

— Det er nok en stor underrapportering av sykdom som skyldes mat. De aller fleste er så vant med litt magesjau at de melder det ikke inn, men er hjemme i to dager, sier Åse Fulke i Mattilsynet i en tidligere artikkelpå Aftenbladet.no.

God kjøkkenhygiene er imidlertid spesielt viktig for utsatte grupper, ifølge Folkehelseinstituttet:

  • Personer med nedsatt immunforsvar

  • Barn under to år

  • Gravide og deres fostre

  • Eldre

  • Alkohol- og rusmisbrukere

Gode tommelfingerregler for å redusere smitte er å:

— jevnlig rengjøre av gjenstander i kontakt med mat

— varmebehandle maten tilstrekkelig

— vaske hendene før du tar i mat

— ikke skjære grønnsaker og frukt på samme brett som du skjærer kjøtt på

— grundig skylle frukt og grønt som ikke skal varmebehandles

Topp 5 i hele hjemmet

I en bakteriestudie fra 2011(ekstern lenke) tok NSF for seg hele boligen – ikke bare kjøkkengjenstander.

Denne viste at de mest bakteriebefengte tingene eller stedene i hjemmet er:

1. Kjøkkenkluten eller -svampen

2. Kjøkkenvasken

3. Tannkostholderen

4. Matskålen til kjæledyret