Mens enkelte ble ferdige med gavekjøpene allerede i august, skal nok de fleste begynne med handlingen for alvor nå. Til dere som skal begi dere utpå gavehandel nå, så vil jeg komme med noen tips.

Det er lett å gå seg vill i kaoset av julemusikk, pepperkaker og prangende tilbud.

Fond

Skal du kjøpe gaver til barn som kanskje har alt de trenger, er fond et supert alternativ. Det er få gaver som kan stige i verdi med årenes løp. Det trenger ikke være store beløp, minstebeløpet er kroner 100.

Da vil barna ha disse pengene i ryggsekken når de tar steget inn i voksenverden. Dette kan også mulig vekke en interesse i framtiden, for aksjemarkedet er både spennende og interessant – jeg lover. Dette kan selvfølgelig også kombineres med en mindre gave dersom du ønsker å legge noe fysisk under treet.

Vintage

Må du kjøpe nytt? Det er mye som er supert å kjøpe og gi brukt. Godt for lommeboka og for planeten. Finn.no opplyser om at de fleste av oss gjerne tar imot en brukt julegave, men bare de færreste tør å faktisk gi en. Jeg ønsker å oppfordre og utfordre deg til å sjekke ut sider som Finn.no og Tise.com før du handler nytt.

Vi sier vi er opptatt av klima, kanskje vi også skal våge å gi vintage til jul?

Andrea Madelen Mosvold Hogga er autorisert finansrådgiver i DNB, og er svært opptatt av folks privatøkonomi, investeringer og eiendomsmarkedet. Hun har bachelor i rettsvitenskap, og økonomi og administrasjon. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Send gjerne innspill til tema til andrea.mosvold.hogga@dnb.no. Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

Gi tilbake til lokalsamfunnet

Å bestille på nett er overraskende enkelt og kun et par tastetrykk unna. Men ikke glem de mange dedikerte og hardtarbeidende folkene som driver flotte og spennende butikker i lokalsamfunnet vårt.

Det er masse spennende butikker rundt omkring i Kristiansand, noen butikker er skjulte perler som venter på å bli oppdaget. Lokalbutikkene, og deres arbeidsplasser og inntekt avhenger av at vi benytter oss av dem. Ikke bare kan du gjøre gode kupp på julegaver, du bidrar også til å gi tilbake til lokalsamfunnet.

Gi opplevelser

En kollega fortalte meg at han gav barna en fjelltur i gave for å skape minner sammen. De dro ut i naturen, lagde bål og sov ute i telt. De fikk pakker på juleaften i tillegg, men det eneste barna prater om den dag i dag, flere år senere, er fjellturen.

Husk at din tid er noe alle rundt deg verdsetter mye høyere enn du kanskje tror. Høyere enn en materialistisk ting. Kanskje det er noen opplevelser eller turer dere kan dra sammen på. Dette trenger ikke koste all verdens. Kvalitetstid og gode minner er uvurderlig og en investering i fremtiden.

Lag det selv

Jeg kan verken strikke eller bake, jeg er faktisk nokså håpløs på slike ting. Det er ingenting i verden jeg verdsetter høyere enn hjemmelagde gaver. En strikka genser eller et brett med julebakst. Det er jeg nok ikke alene om.

Du har garantert kunnskap og talent som ikke alle andre har. Kan du bake eller strikke, eller er kreativ og praktisk? Bruk det til å lage minnerike gaver som heller ikke koster så mye. De aller fleste vil sette pris på arbeidet, tiden og kjærligheten som er lagt i gaven.

Et innholdsrikt år

Jeg håper at jula gir deg den freden og roen du har lengtet etter. For mange har 2022 vært et både krevende og innholdsrikt år. Bruk tiden sammen med de du er glad i.

Jula fører med seg et enormt kjøpepress for mange. Snakk om det. Ikke ta opp kredittkortgjeld for å glede andre.

Jeg vil derfor ønske deg en god og fredfull jul, og håper at tipsene mine kan bidra til å skape gode minner og glede.