Frukt og grønnsaker er ferskvare. Men heldigvis finnes det en rekke tips og triks for oppbevaring, som sikrer dem litt bedre holdbarhet.

Her er 16 tips du bør prøve hjemme:

1. Kjøp bare det du trenger

– Mitt aller beste tips er å kjøpe det som er i sesong og begrense innkjøpet til en ukes forbruk av gangen, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun snakker også varmt om å lage seg en vane med å rydde i kjøleskapet en fast dag i uken, for så å lage mat av grønnsakene som trenger å bli spist.

– Lag for eksempel grønnsaksuppe, pai eller omelett av restene. Da slipper du å bidra til matsvinn, sier hun.

2. Fuktig papir i salatposen

Salat er veldig utsatt for uttørking, spesielt sortene med løse blader rundt salathodet. Salat som begynner å bli slapp, kan friskes opp ved å legges i isvann i noen minutter.

– Og når du vasker salaten for lengre oppbevaring, er det viktig å få bort alt overflødig vann. Bruk en salatslynge eller rist godt av bladene. For å fange opp evtentuelt overskuddsvann, kan du legge litt tørkepapir mellom bladene, sier Byermoen.

Et fuktig kjøkkenpapir i salatposen, vil også føre til at salaten holder seg frisk og fast lengre.

Bruker du bare halve avokadoen, bør den andre halvdelen oppbevares med stenen i. Da holder den seg bedre. Foto: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Epler produserer en gass kalt etylen, som stimulerer andre frukt- og grønnsaker til å modne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

3. Legg et eple i potetsekken

Epler produserer etylen-gass, som igjen har vist seg å ha en positiv effekt på poteter. Gassen gjør sitt for å holde potetene friske og faste lengre, skriver idenyt.dk. Legger du et eple i potetsekken, kan du dra nytte av denne effekten, tipser de om.

For øvrig bør poteter oppbevares mørkt og kjølig, gjerne ved 4-8 grader.

4. Hold eplene og tomatene for seg selv

Selv om potetene kan ha positiv effekt av å mingle med et eple, er det ikke nødvendigvis en god ting for holdbarheten til andre frukt og grønnsaker. Både epler og tomat, som frigjør gassen, bør oppbevares for seg selv enten i pose eller fruktskål.

– Hvis ikke kan de gjøre føre til at andre modner og forringes raskere enn nødvendig, sier Byermoen.

5. Eplene holder seg lengst i kjøleskapet

Eplene holder seg lengst i kjøleskapet, ifølge Bama. Men samtidig der det i romtemperatur at smaken deres kommer best frem. Det gjelder flere andre frukter, påpeker frukt- og grøntspesialisten.

– Fremfor å oppbevare frukt og grønt på kjøkkenbenken, bør du holde de fleste sortene nedkjølt i kjøleskapet, for så å ta dem ut i romtemperatur noen timer før bruk. Da kommer aromaen frem, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.

6. Oppbevar bananene sammen

Dersom bananene oppbevares i en klase, holder de seg gule og fine lengre. Skiller du dem fra hverandre, blir de brunere fortere, ifølge idenyt.dk.

Bananene bør også lagres på et eget fat og ikke sammen med epler, siden de dette vil fremskynde modningen, ifølge Bama.

I likhet med epler, frigjør bananer gassen etylen, som påvirker modningsprosessen. Vikler du litt plastfilm rundt stilkene på bananene, reduserer du mengden etylen som frigis. Det skal etter sigende få banene til å holde seg bedre.

Den beste lagringstemperaturen for bananer er for øvrig på 14-16 grader C. De bør aldri oppbevares i kjøleskap, advarer Bama, for da vil de bli grå og tape seg i samak.

7. Tomatene liker litt varme

Dersom du legger tomatene i kjøleskapet, får du mindre smak ut av dem. For ved lagring under 8 grader taper de både smak og aroma. De blir også raskere bløte av det. Derfor bør de oppbevares i romtemperatur, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

8. Vask bær i eddik

Bærs levetid kan forlenges ved å skylde dem i en kopp eddik og tre kopper vann, før du så legger dem i kjøleskapet. På den måten dreper du bakteriene som forårsaker muggdannelser, skriver idenyt.dk.

Ifølge Bama skal bær oppbevares i kjøleskap, men man bør sørge for å ta dem ut i romtemperatur en times tid før bruk. Da sikrer du at den søte smaken og aromaen kommer godt frem.

Bruker du bare halve avokadoen, bør den andre halvdelen oppbevares med stenen i. Da holder den seg bedre. Foto: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

9. Frys bringebærene

Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker skriver at bringebær, for eksempel, er ømtåelig for all salgs behandling. De har svært kort holdbarhet og blir fort bløte – og at de av den grunn ikke egner seg til langtidsoppbevaring. Skal de oppbevares lengre enn et døgn, bør de fryses, råder de.

10. Frys frukten

Bananer, ananas og bær som holder på å bli overmodne, kan deles i biter og legges i fryseboksen. Ta dem opp fra fryseren når du trenger dem til for eksempel bakst eller smoothie.

11. Ananas på benken

Ananas skal helst ikke ligge i kjøleskapet, da kan den bli glassaktig, opplyser Bama. Setter du den i et rom med en temperatur på mellom 8 og 20 grader, fremmer du modningen.

12. Oppbevar stangsellerien i sølvpapir

Surrer du sellerien i sølvpapir, holder den seg lengre. Grønnsakens sprøhet og friskhet bevares bedre.

13. Modne og umodne separat

Modne og umodne frukter bør ikke oppbevares sammen.

– Frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer, bør lagres i romtemperatur for å modnes, men bør ligge kjølig når de er spiseklare, sier Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

14. Sopp i papirpose

Soppen er ikke glad i fuktighet, det gjør at den får en slimete konsistens. Derfor er det smart å oppbevare sopp i papirposer, hvor overflødig fukt absorberes.

Opplever du at soppen blir for tørr, kan du skylle dem lett i rent vann. Da blir de fastere igjen.

Bruker du bare halve avokadoen, bør den andre halvdelen oppbevares med stenen i. Da holder den seg bedre. Foto: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

15. Avokadoen bør modne i romtemperatur

Har du kjøpt avokado som ikke er helt moden ennå? La den ligge på kjøkkenbenken inntil den er modnet. Eventuelt, legge den og et eple eller en tomat i en papirpose. Etylen-gassen fra eplet eller tomaten setter fart på modningsprosessen.

Kjøper du spisemoden avokado, bør du derimot oppbevare den i kjøleskapet – men aldri under 5 grader. Da kan den bli misfarget.

Dersom du bare bruke halve avokadoen, bør du la stenen sitte igjen i den delen av grønnsaken du legger inn i kjøleskapet igjen. Da holder den seg bedre og blir ikke like brun. Presser du i tillegg litt sitron over den, forlenger du holdbarheten ytterligere.

16. Slappe rotgrønnsaker legges i isvann

Litt slappe rotgrønnsaker kan få ny vitalitet dersom de legges i isvann noen minutter.

– Så kan de skrelles, kokes, moses eller bakes i ovn med litt olivenolje – det smaker uansett himmelsk, avslutter Byermoen.

FAKTA:

Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden.

De vanligste fruktslagene som brukes, utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer bør derfor lagres i romtemperatur. Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring. Steinfrukt og bær høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.

De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.

Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges eller sikori som vil få en bitter smak eller skjemmende farge ved lyspåvirkning.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Bama, Mattilsynet