Sagt på en annen måte; 11 prosent av alle husstander kjøper renhold, ifølge Statens institutt for forbruksforskning.

Og det trenger verken være dyrt eller komplisert å skaffe seg denne tjenesten, så fremt du tar forholdsregler før du ansetter hjelp. Slurver du, er sjansen betydelig større for at du støtter svart arbeid – eller blir misfornøyd med tjenesten du kjøper.

– Det er ofte uenighet om prisen, eller om det er vasket bra nok. Det er også ofte ulike oppfatninger om når det er rent nok, sier Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

40 prosent misfornøyd

Hun forteller at da Forbrukerrådet undersøkte nordmenns tilfredshet med vaskehjelpen sin for et halvt år siden, fant de ut at fire av ti er misfornøyd med vaskebyrået. Hun mener derfor at det er mye å hente på å følge noen enkle, men viktige forholdsregler.

– Sjekk med flere byråer og be om pristilbud fra dem. Beskriv jobben så detaljert som mulig, og ta med særlig utfordrende eller spesielle forhold, sier Skogly.

Oppgi antall kvadratmeter, rom, etasjer og meter under taket. Dersom det er snakk om fast vaskehjelp, bør du spesifisere hva som skal gjøres og hvor ofte.

– Før du slår til på et tilbud, bør du se til at du har fått fyldige kontaktopplysninger av byrået. Det lønner seg også å sjekke andres erfaringer med dem ved å gjøre et nettsøk, og undersøke om alt later til å være i orden i Brønnøysundregistrene, fortsetter hun.

Les også Disse ti stedene bør du vaske hver eneste dag!

Altfor mye svart arbeid

Det er mange vaskebyrå eller renholdstjenester som opererer på det svarte markedet. Noe man selvsagt skal holde seg langt unna.

– Du kan bli straffet for skatte- og avgiftsunndragelse om du betaler over 10.000 kroner kontant, sier Baard Fiksdal, informasjonssjef i NHO Service.

Han forteller at en 46-årig kvinne i 2014 ble dømt til 30 dagers betinget fengsel og 20.000 kroner i bot etter å ha hatt svart vaskehjelp i åtte år.

Ifølge Fiksdal er anslagene over det svarte renholdsmarkedet i Norge stort – men upresist. Han nevner anslag mellom 50 og 98 prosent, og forklarer at det ikke finnes noen gode undersøkelser om omfanget av svart arbeid her til lands.

– Skattemyndighetene går ut fra at økonomisk kriminalitet utgjør 5 prosent av BNP. NHO Service anslår at det vaskes årlig for 2 milliarder kroner av ikke-godkjente renholdsbedrifter. En undersøkelse fra Skatteetaten har også vist at rundt halvparten av dem som har vaskehjelp, betaler svart, sier Fiksdal.

– Alt indikerer derfor at svart renhold i private hjem har et omfang som er mye større enn det man liker å tro, bekrefter seniorrådgiver Lasse K. Tenden i NHO Service.

For å sikre deg mot at du betaler for svart arbeid, kan du følge råd på handlehvitt.no.

Tydelig kontrakt

Før du skriver kontrakt, bør du ha sørget for at vaskebyrået har vært og sett på det som skal vaskes.

-I kontrakten som bygger videre på pristilbudet, må dere få med momenter som har dukket opp, sier Skogly og råder til å sørge for at du får en totalpris, inkludert moms.

Hvis det blir uenighet rundt vaskejobben, er det ofte om pris, legger hun til. Derfor bør den alltid være avtalt i kontrakten. Er det ikke gjort, skal prisen være det som er vanlig for tilsvarende arbeid i ditt område.

– Fikk du bare et prisoverslag, skal ikke sluttsummen bli mer enn 15 prosent høyere, presiserer hun.

Husk også å avtale hvordan renholderne skal komme seg inn i boligen.

Ordner seg for hver fjerde klager

Skogly opplyser om at undersøkelsen deres viste at hver fjerde som var misfornøyd med vasketjenesten, opplevde at vaskebyrået ordnet opp.

– Det er selvfølgelig det beste utfallet. 32 prosent nådde ikke frem overfor byrået, men de kunne klage til oss, avslutter Skogly.

FAKTA

Slik finner du vaskehjelp

Be om organisasjonsnummer. Da vet du hvem du handler med.

Sjekk om firmaet er momsregistrert på nettstedet handlehvitt.no.

Be om skriftlig kontrakt for å sikre ryddige forhold.

Sørg for å få faktura.

Er firmaet godkjent i Renholdsregisteret slik loven krever. Dersom renholderen din ikke har enkeltmannsforetak eller er registrert som arbeidstaker, kan du selv bli regnet som arbeidsgiver.

Sjekk at renholderne har gyldig HMS-kort. Kjøpere kan også be om å få se arbeidsavtaler, tidsregistrering og lønnslipper.

Arbeidstilsynet anbefaler at alle som kjøper renholdstjenester tar inn følgende tekst i kontrakten med sine renholdsleverandører: «Arbeidet som skal utføres under denne kontrakten er gjenstand for en allmenngjort tariffavtale etter allmenngjøringsloven. Det innebærer at arbeidstakere hos leverandøren minst skal ha de lønns- og arbeidsvilkår som følger av forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for renholdsbedrifter. Leverandøren skal, på anmodning fra oppdragsgiver, legge fram dokumentasjon på dette».

Kilder: NHO Service, Arbeidstilsynet

Saken har tidligere vært publisert i FvnBolig