Det var den styggeste leiligheten Martine Scheen og Samuel Landqvist hadde sett. Den ville de ha.

Det norsk-svenske paret hadde bodd noen år i Stockholm og skulle flytte til Oslo.

Hun studerer ved Kunsthøgskolen, han er snekker.

Ville totalrenovere

I utgangspunktet ønsket de et renoveringsobjekt i en sentral bygård.

De ville bygge opp sitt eget hjem, og de ville gjøre det selv.

Bortsett fra rørlegger— og elektrikerjobben, som jo må settes bort til fagfolk.

— Leiligheten var blitt påført mye rart gjennom årene, og den var helt nedslitt. Vi rev alt og bygget den opp igjen. Det var huntonittplater og plaststukkatur i himlingene, laminat på tregulvet, mursteinsmønstret tapet og en ødelagt peis i stuen, dusjkabinett på kjøkkenet, forteller Martine Scheen.

ÅPNE DØRER: Oppholdsrommene er vakkert bundet sammen med høye, doble dører. - Det er gamle dører som vi har kjøpt i Sverige, forteller Scheen. Foto: Rolf Øhman

— Men rammeverket var godt? - Ja, vi ville bo fredelig og vestvendt, sentralt i byen. Helst på Torshov. Leiligheten ligger i en hyggelig bygård i en enveiskjørt sidegate. Den har store vinduer, en liten balkong og ingen gjenboere. Det er slikt som teller. Vi bruker boligen mye, her er det plass så vel hjemmekontor som mange gjester. Men boligen ville blitt skrekkelig dyr om man skulle leid håndverkere til alt, sier Martine Scheen.

INN TIL SOVEROMMET: Den doble døren mellom stue og soverom er hentet fra Sverige. Samuel Landqvist har snekret bokhyllene som rammer den inn. Foto: Rolf Øhman
INN MOT STUEN: Doble dører i tung eik fra en svensk skole leder fra kjøkkenet inn til stuen med tette, doble dører inn til soveværelset. Glassbordet har Martine Scheen laget. Foto: Rolf Øhman

De gjøv løs på prosjektet. Vegger ble revet, nye satt opp.

En lang gang ble omgjort til et romslig bad med wc og vaskeri, samt to garderober.

Det måtte legges rør fra kjøkkenet til badet i den andre enden av leiligheten, derfor måtte gulvet heves litt i entréen. Toalettrommet ble totalrenovert.

Høye, doble dører

Toromsleiligheten har nå en hyggelig entré, et stort spisekjøkken, en god stue med bibliotek, et romslig soverom med dobbeltseng, arbeidsbord og walk-in-closet, bad og gjestetoalett.

HJEMMELAGET: All kjøkkeninnredning er hjemmesnekret av kryssfinér. Furugulvet er kommet frem. Ivan Galuzins tekstilbilde er til gul glede for Martine Scheen når hun sitter på kjøkkenet og jobber. Foto: Rolf Øhman

Oppholdsrommene er vakkert bundet sammen med høye, doble dører.

KULERUND: Martine Scheen har laget lamper, Samuel Landqvist nattbord. Foto: Rolf Øhman

— Det er gamle dører som vi har kjøpt i Sverige. Ett par kommer fra et hus som skulle rives, et annet fra en skole som skulle renoveres. Soveromsdørene malte vi hvite. Dørene mellom stue og kjøkken var i tung eik med glassruter. Vi må ha brukt 100 timer på å pusse dem opp, forteller Martine Scheen. - Hva var den største utfordringen?

— Det uforutsette. Så fort vi åpnet en vegg eller løftet på det aller minste, var det mye verre enn man kunne forestille seg, sier Samuel Landqvist.

NATTBORDET: KULERUND: Martine Scheen har laget lamper, Samuel Landqvist nattbord. Foto: Rolf Øhman

De brukte ni måneder på renoveringen, som ble gjort ved siden av skolegang og jobb.

Hjemmesnekret

Samuel Landqvist hadde alltid drømt å lage sitt eget kjøkken, og nå fikk han anledning til det.

EGENDESIGN: En hel baderomsvegg er dekket av plassbygde skap og skuffer. Foto: Rolf Øhman

De planla det sammen. Drømmekjøkkenet i bjørkekryssfinér er snekret på plass.— Det er tilpasset oss og rommet her. Vi tok oss den luksusen. Skuffene er motordrevet og glir altså ut og inn av seg selv når man dytter på dem, sier paret.

På badet har de fått på plass en pen og praktisk innredning i samme materiale.

UTSIKT: Fra kjøkkenet kan de se helt til soverommet. Om de vil. Foto: Rolf Øhman

Lyse, identiske mosaikkfliser er lagt på badet og over kjøkkenbenken.På soverommet er et smart arbeidsbord med sittebenk samt små nattbord snekret til – også i kryssfinér av bjørk.

På nattbordene står lamper som Martine Scheen har laget, med sokkel i bjørk — heltre, så den skulle bli tung nok.

Lopper fra Sverige

STUE: Martine Scheen har laget glassbordet. Foto: Rolf Øhman

Et stort spisebord på kjøkkenet består av en plate som Samuel Landqvist har skåret til i kryssfinér og montert på et understell fra den danske møbelprodusenten Hay.Spisestolene fra Hay er stilmessig i tråd med med en gammel stol og sofa som Niels Gammelgaard designet for Ikea på 80-tallet, begge kjøpt på loppemarked.

— Vi har handlet endel fine gjenstander rimelig på loppemarked i Sverige. Der er det billigere enn her, sier de og viser frem to nyinnkjøpte Aldo Londi-vaser fra Italia.

De bor jo i det som kalles Italia-gården, borettslaget Torshov Kvartal VII.

TORSHOV: Sørvestre del av «Italia-gården». Fasade i pusset tegl. Nyklassisk stil. Foto: Rolf Øhman

Få med deg flere hjemme-hos-reportasjer: