— Folk har det altfor ordentlig i hagene sine, sier hageentusiast Anne Havåg Holter-Hovind, som forklaring på hvorfor man bør gi fuglene en kasse å bo i.

Uten rot, busker og gamle trær blir det få naturlige boliger for fuglene.

Lag din egen meisebolle!

— Ute i naturen lager hakkespetten hull og hulrom i trær, som andre fuglearter overtar. I tettbygde strøk er det gjerne ikke nok hakkespetter, i tillegg til at trær ofte kappes ned når de begynner å bli dårlige, sier hun.

Men mangelen på naturlige hulrom gir deg et stort fortrinn:

— Henger du opp en kasse, er det stor sannsynlighet for at noen flytter inn, sier fugleelskeren og forfatteren av «Fuglefryd. Hvordan skape kvitrende hager og balkonger».

KASSETYPER: Rødstrupe, linerle og gråfluesnapper vil ha bolig med utsyn, som balkongkassen til venstre. Til høyre en kasse for stær, med større hull og mer plass innvendig. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Hun har hatt blåmeis, kjøttmeis og svart-hvit fluesnapper boende i sine kasser, i tillegg til besøk av et større antall arter på fuglebrettet hver vinter.

Hulerugere

Du trenger ikke være ornitolog for å ha glede av en fuglekasse, men vil du vite litt om dine fremtidige leieboere, er begrepet huleruger verdt å merke seg. Hulerugerne er som navnet tilsier de fugleartene som foretrekker å bygge reir i hule trestammer – eller i din fuglekasse.

FUGLEKOLONI: De fleste fugler vil ha god avstand til naboen. Men noen arter kan trives med å bo så tett som dette, blant annet stær og gråspurv. Foto: Andreas Kindler, NTB Scanpix

Hakkespettene lager som nevnt sine egne hull, mens de fleste meisene, gråspurv, pilfink, rødstjert, stær, ugle og svart-hvit fluesnapper er sannsynlige beboere om du setter opp en passende kasse. Se, den fantastiske hagen!

Biolog og førstelektor ved Høgskolen i Hedmark, Trond Vidar Vedum, har skrevet flere fuglebøker, blant annet boken «Fuglekasser og fuglefôring».

Hans første anbefaling for dem som vil sette opp fuglekasser, er ikke å sette dem for høyt.

DEKOR: Anne Havåg Holter-Hovind både snekrer og dekorerer sine egne fuglekasser. For fuglene er dekoren mindre viktig, så lenge dimensjonene på hull og kasse er passende. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

— For fuglene spiller det ingen rolle hvor høyt de henger, men for din egen del er det en fordel at de henger så lavt at du kan kikke oppi. Da får du et nærere forhold til livet i fuglekassen, sier han.Unntaket er stæren, som bør få bolig tre-fire meter opp i et tre.

— Fuglene bør få være litt i fred under reirbygging og egglegging, men når ungene kommer, må du gjerne åpne lokket. Det er veldig viktig at lokket er godt festet, ellers kan blant annet katter vippe det av, sier han.

Selv har han hele 60 kasser for småfugl i området rundt huset sitt, i tillegg til mange kasser for ugler.

Bidra til bestanden

Det finnes standardmål for størrelsen på både selve fuglekassen og hullet.

BALKONGKASSE: Arter som rødstrupe, linerle og gråfluesnapper trives med egen «balkong». Denne balkongkassen henger på husveggen hos Anne Havåg Holter-Hovind. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

— Kassene må ikke være for store, da blir det vanskeligere for fuglene å holde eggene varme, sier Vedum.For alle småfugler er 3,2 cm passe stort hull. Stæren trenger et hull på fem cm og en litt større kasse.

Viste du dette?

— Jeg vil anbefale å sette opp et par kasser for stær også. Stæren er en trekkfugl som vender tilbake til samme kasse år etter år. Det er hyggelig å vente på at den skal komme tilbake i mars, sier Vedum, som gjerne ringmerker sine gjester.

UTVALG: Utvalget av fuglekasser som både er funksjonelle og dekorative er stort. Disse er fra Wildlife Garden og fås i flere norske nettbutikker . Foto: Anna Larsson

— Bestanden av stær har vært i tilbakegang i Norge. Nå ser den ut til å øke igjen, og det er fint å støtte opp om, sier Vedum.Han tipser om å sette opp en kasse på hytta også.

FUNKIS: Det finnes fuglekasser som passer til de fleste hustyper. Dette er fra Wildlife Garden. Foto: Anna Larsson

— Rødstjert er en annen art som er i tilbakegang, og den trives på fjellet, sier han.Én gang i året bør du rense kassene.

— Jeg gjør det gjerne før fuglene flytter inn i mars. Mange fugler bruker kassene til å sove i om vinteren, og da er det fint at reirmaterialet ligger der. Samtidig er det såpass kaldt at loppene ligger i dvale og ikke hopper på deg, sier han.

Denne saken kan det være smart å lese!

Blir kassen glemt år etter år, vil den etter hvert bli så full av reirmateriale at ingen vil flytte inn.

Åpne balkongkasser

I tillegg til hulerugerkasser har Holter-Hovind også såkalte balkongkasser i sin hage.

— Noen arter, som rødstrupe, linerle og gråfluesnapper trives i en mer åpen kasse der de kan kikke ut, sier hun.

PLASSERING: Fuglekassene kan du henge på veggen eller i et tre, men helst et sted som er litt rolig. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Alle typer fuglekasser kan henges i trærne eller rett på husveggen.— Heng dem gjerne på et sted der det er litt rolig. Det kan bli litt mye for fuglene når barna begynner å hoppe på trampoline midt i klekkingen, sier hun.

Har du testet vår nye tjeneste?

De fleste fuglearter vil forsvare reviret sitt, derfor bør kassene i hagen henges med så god avstand som mulig. Det finnes imidlertid noen unntak, blant annet kan stær og gråspurv bo tettere på hverandre.

Lag kassen selv

Holter-Hovind har designet en enkel hulerugerkasse som de fleste kan få til. Vil du prøve deg, finner du oppskriften på hennes hjemmeside moseplassen.no.

VANLIG: Setter du opp en fuglekasse, er svarthvit fluesnapper en sannsynlig innflytter. Foto: John Stenersen, NTB scanpix

— Du kan selvfølgelig også kjøpe en kasse, det finnes et stort utvalg å velge i. Bare pass på at den faktisk er laget for å brukes – i interiørbutikker kan man finne kasser som mest er ment til pynt, advarer hun.De fleste arter flytter inn i mars-april, men enkelte begynner å se seg om etter bolig allerede i februar. I mellomtiden kan du ønske gjestene velkommen til fuglebrettet.

HYGGELIG: Rødmalt stue fra Wildlife Garden som kan brukes enten som fuglemater eller som fuglekasse. Foto: Anna Larsson

— Mange tror man skal slutte å mate fuglene så fort snøen smelter. Men det er fint å mate også om våren for å hjelpe de nye familiene. Ingenting er så hyggelig som når de små fugleungene kommer til matfatet sammen med mamma og pappa for første gang, sier hun.

  • Vi kan også anbefale disse tre inspirerende boligsakene: